Laivas „Solitaire“ baigė numatytus „Nord Stream“ tiesimo darbus (Video)  (0)

Didžiausias pasaulyje jūros vamzdynų tiesimo laivas „Solitaire“, priklausantis bendrovei „Saipem“, anksčiau nei buvo planuota baigė savąją Baltijos jūros dujotiekio „Nord Stream“ antrosios linijos tiesimo darbų dalį. Šiuo laivu Suomijos įlankoje nutiestos abiejų lygiagrečių „Nord Stream“ vamzdžių 342,5 km ilgio atkarpos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Laivas „Solitaire“ su kaupu išpildė mūsų lūkesčius, – sakė „Nord Stream“ tiesimo darbų vadovas Ruurdas Hoekstra. – „Solitaire“ laivas juda ir išlaiko reikiamą vietą jūroje ne inkarais, o varikliais, todėl prie jūros dugno prisiliečia tik pats dujotiekis, kuris nuleidžiamas į tiksliai jam skirtą vietą. Šį laivą darbui Suomijos įlankoje pasirinkome todėl, kad čia yra nuskendusių minų linijų, be to, šioje teritorijoje intensyvi laivyba. „Solitaire“ leido iki minimumo sumažinti dujotiekio įtaką aplinkai ir laivybai, nes saugumo zona aplink tokį laivą buvo žymiai mažesnė“. „Iš viso „Solitaire“ laivu paklota 57 tūkst. vamzdžių, kurių kiekvienas sveria 24 tonas. Šiuo laivu vykdytų darbų kokybė yra nepriekaištinga, o tiesimo darbai baigti netgi keliomis savaitėmis anksčiau, nei planuota“, – sakė R. Hoekstra. 300 metrų ilgio ir 40,6 metrų pločio laivas „Solitaire“, priklausantis Šveicarijoje įsikūrusiai kompanijai „Allseas Group“, yra triskart ilgesnis nei futbolo aikštelė. Į laivą telpa itin daug – net 22 tūkst. tonų – vamzdžių, o darbo vietos įrengtos keliuose aukštuose, kad į laivą galima būtų priimti ir sandėliuoti 12 metrų ilgio, 24 tonų svorio vamzdžių atkarpas, jas virinti vieną prie kitos, patikrinti sujungimo siūles, prijungti vamzdžius prie vientiso dujotiekio ir nuleisti į tiksliai numatytą vietą jūros dugne. „Solitaire“ laive dirbo 405 žmonių įgula, „Nord Stream“ vamzdyną darbininkai tiesė nenutraukiamai – 24 valandas per parą, 7 dienas per savaitę beveik ištisus metus.

Pirmasis iš dviejų lygiagrečių 1224 km ilgio „Nord Stream“ vamzdžių buvo pabaigtas tiesti 2011 m. birželį ir šiuo metu jis baigiamas ruošti eksploatacijai.

Numatoma, kad jau paskutinįjį šių metų ketvirtį pirmuoju vamzdžiu bus pradėtos tiekti dujos. Pirmąja vamzdyno linija į Europą bus galima transportuoti 27,5 mlrd. kubinių metrų dujų per metus. Antrąją vamzdyno liniją ketinama pradėti eksploatuoti 2012 metų pabaigoje ir ši linija dukart – iki 55 mlrd. kub. metrų dujų per metus – padidins dujotiekio transportavimo apimtis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)