„Zaporožietis”, o vis dėlto skrenda… (Video)  (6)

„V. Bulgakov” – taip savarankiškai perdarytą automobilį „ZAZ Tauria“ nutarė pavadinti pensijon išėjęs 72-ejų buvęs rusų lakūnas Valerijus Bulgakovas. Nors ruso tvarinys iš pirmo žvilgsnio atrodo labai „sunkiai“, jis vis dėlto skrenda. Ironiškiausia, jog prasmę šiuo atveju turi ir garsiojo austrų energetinio gėrimo šūkis „… – suteikia sparnus!“: juk apibūdinimas „raudona“ (angl. – „red“) tinka visai rusiškai produkcijai, o „Bul“ – pirmasis konstruktoriaus pavardės skiemuo…


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Į orą savadarbė transporto priemonė pakyla pasiekusi 100 km/h greitį, tačiau maksimalus aukštis, kokį pavyko pasiekti šiuo hibridu – 3 metrai. Skrydžio nuotolis nesiekė nė 200 metrų. Pakilimo greitį ketursparnis automobilis pasiekia per 20 sekundžių. Už 150 km į pietvakarius nuo Maskvos esančioje Kalugoje gyvenantis rusų išradėjas nusprendė perdaryti 1987-ųjų lengvąjį automobilį „ZAZ Tauria“. Buvęs pilotas naujesnės laidos „zaporožiečiui“ priekinius kėbulo sparnus pakeitė lėktuvo sparnais. Kitą sparnų porą rusas sumontavo vietoj šoninių galinės dalies stiklų. Beje, kad transporto priemonė būtų lengvesnė, V. Bulgakovas originalias dureles ir variklio dangtį pakeitė lengvesnėmis analogiškomis detalėmis. Sprendimas automobilyje sumontuoti keturis sparnus pasirinktas saugumo sumetimais. Hibridą rusas kūrė ne komerciniais ir ne skraidymo tikslais, tačiau savąjį išradimą jis užpatentavo. Nors vargu, ar atsiras norinčiųjų perimti teises į tokią konstrukciją, jos autorius tikisi savo kūrinį panaudoti būsimųjų pilotų pratybose – praktikuojantis kilimą ir tūpimą.

Tobuliausias skraidantis automobilis (arba tiesiog automobilio ir lėktuvo hibridas) yra JAV sukonstruotas ir 2010-ųjų liepą pristatytas „Terrafugia Transition“. Planuojama, jog šią transporto priemonę bus galima įsigyti nuo 2012-ųjų, o jos kaina turėtų siekti maždaug 480 tūkst. litų.

Parengė Saulius Žukauskas
sauliuszukauskas01@gmail.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (6)