Rugpjūčio 27 d. pirmą kartą Lietuvos istorijoje į dangų pakils retro lėktuvas FARMAN III  (8)

Rugpjūčio 27 dieną aviacijos ir technikos mylėtojai turės galimybę susipažinti iš arčiau su užbaigta statyti lėktuvo FARMAN III kopija, kurią aviakonstruktorius Stasys Čepaitis sugalvojo statyti prieš penketą metų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Aviadirbtuvėse šalia Bistrampolio dvaro Panevėžio rajone šeštadienį Stasys Čepaitis pristatys aviacijos aušrą menančią skraidančią konstrukciją visuomenei ir kolegoms aviatoriams. Tai didelė naujiena mūsų padangėje. Didžiulis aparatas gali skristi 60-70 km/val. greičiu. Sparno mostas 10,5 m, lėktuvo ilgis 12 m, aukštis 3,60 m, tuščio svoris 420 kg. Juo gali skristi du žmonės. Lėktuvui pagaminti prireikė uosio ir topolio medienos, plieninių atotampų, apie 95 m lininio audinio sparnams, žinoma, variklio ir 2,5 m diametro propelerio, kuris taip pat gimė dirbtuvėse iš beržo. Pasak statytojo, FARMAN III skraidančių kopijų Europoje šiuo metu nėra. Lėktuvą statyti padėjo kolegos Vladimiras Ievlevas, Vincas Mikeliūnas, Saulius Bačiulis.

Aviakonstruktorius S.Čepaitis rezultatu yra patenkintas. „Pastačiau lėktuvą, kuris žavėjo žmoniją prieš 100 metų. Stengiausi viską atlikti kaip galima tiksliau. Lengvai pakeistas tik sparno profilis ir tai padariau saugumo sumetimais, pasitaręs su garsiu Lietuvoje aerodinamikos specialistu Eduardu Lasausku.“

Romantiškiausią aviacijos laikotarpį primenančia konstrukcija S.Čepaitis ketina paskraidyti po Lietuvą savo malonumui ir kitų džiaugsmui. „Čia mano jaunystės svajonė“, – neslepia emocijų S.Čepaitis.

Lėktuvo FARMAN III pristatymo pradžia aerodrome prie Bistrampolio dvaro – rugpjūčio 27 dieną 12 val.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(3)
(0)
(3)

Komentarai (8)