Išmanieji telefonai pradėjo dominti hakerius  (0)

Hakeriai jau imasi ir išmaniųjų telefonų. Saugumo ekspertai aptiko dar vieną rūšį programų, kurios nusitaikė į išmaniuosius telefonus, veikiančius su „Google“ operacine sistema „Android“. Programa ne tik užrašo visą informaciją apie priimtus bei skambintus skambučius, bet ir užrašo pačius pokalbius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Programa pastebėta praėjus mėnesiui po to, kai tyrėjai aptiko saugumo skylę „Apple“ kompanijos „iPhone“ telefonuose. Ši saugumo skylė privertė Vokietijos vyriausybę kreiptis į „Apple“, pranešant apie grėsmės svarbą.

Saugumo ekspertai pastebi, kad išmaniųjų telefonų patiriamų atakų skaičius labai greitai auga, bei atakų vykdytojų kuriami metodai taip pat tampa išmoningesni. „Mes dabar esame mobilių telefonų kenkėjiškų programų (angl. malware) eksperimentinėje fazėje, kai blogi berniukai pradeda kurti savo biznio modelius,“ – pasakė Kevinas Mahafėjus (Kevin Mahaffey), vienas iš firmos „Lookout Inc.“, esančios San Franciske ir užsiimančios mobilių telefonų saugumo programų kūrimu, steigėjų.

Piktadariai jau kelis dešimtmečius „užkrečia“ personalinius kompiuterius kenkėjiškomis programomis. Dabar jie greitai persiorentuoja ir nukreipia savo energiją į išmaniuosius telefonus, nes šie įrenginiai tampa neatsiejama kasdieninio gyvenimo dalimi.

Šiuo metu apie trisdešimt aštuoni procentai suaugusių Amerikos gyventojų naudojasi „iPhone“, „BlackBerry“ ar kitais mobiliaisiais telefonais, kuriuose yra įdiegtos „Android“, „Windows“ ar „WebOS“ operacinės sistemos. 2007 metais išmaniųjų telefonų savininkų tebuvo šeši procentai. Tais metais buvo išleistas pirmasis „iPhone“ telefonas, kuris ir davė postūmį visai industrijai. Išmaniųjų telefonų patogumas, kai galima tvarkyti savo skaitmeninį gyvenimą naudojant vieną įrenginį, vilioja ir kriminalinį pasaulį.

Išmanieji telefonai vienu metu tapo piniginėmis, elektroninio pašto dėžutėmis, foto albumais bei staliniais kalendoriais. Kadangi savininkai yra tiesiogiai susiję su paslaugomis, kurias teikia jų išmanieji telefonai, tai atsiveria naujos finansinių atakų galimybės. Blogiausios programos gali paskambinti nenorimais „brangiai kainuojančiais“ numeriais, užrašyti pokalbius, perimti tekstinius pranešimus bei persiųsti visus elektroninio pašto laiškus, fotografijas bei kitą privačią informaciją tiesiai į nusikaltėlių serverius.

„Lookout“ nustatė, kad šiuo metu per dieną įvyksta apie tūkstantį bandymų įdiegti piktybines programas telefonuose, kurie turi apsaugines programas. Sausio mėnesį buvo užregistruota apie keletas šimtų tokių bandymų. Bandymų skaičius dvigubėja kas kelis mėnesius. Apie vienas milijonas gyventojų susidūrė su kenkėjiškomis programomis šių metų pirmąjį pusmetį.

Kompanija „Google“ pašalino apie šimtą kenkėjiškų programų iš savo „Android“ papildomų programų parduotuvės. Viena, ypatingai daug žalos daranti, programa buvo parsisiųsta daugiau kaip 260 000 kartų iki ji buvo pašalinta. „Android“ yra pati populiariausia išmaniųjų telefonų operacinė sistema. Ja naudojasi daugiau kaip 135 milijonai vartotojų visame pasaulyje.

Pasaulio didžiausia saugumo programas kurianti kompanija „Symantec Corp.“ taip pat pastebi išaugusį kenkėjiškų programų, skirtų išmaniesiems telefonams, skaičių. Praėjusiais metais kompanija nustatė tik penkias tokias programas, veikiančias „Android“ operacinėje sistemoje. Šiais metais jau užregistruota devyniolika tokių programų. Be abejonės, toks skaičius nublanksta prieš šimtus tūkstančių programų, darančių žalą personaliniams kompiuteriams kiekvienais metais. Tačiau ekspertai sako, kad tai tik laiko klausimas, kol kriminalinis pasaulis susigriebs.

„Blogi berniukai eina ten, kur yra pinigai, – pasakė Čarlis Mileris (Charlie Miller), kuris yra pagrindinis tyrimų konsultantas, dirbantis saugumo firmoje „Accuvant Inc“ ir kuris pats yra žymus mobilių įrenginių hakeris. – „Kai vis daugiau ir daugiau žmonių naudoja telefonus bei laiko duomenis telefonuose, o kompiuteriai pasidaro mažiau svarbūs, tai blogi berniukai seka irgi iš paskos. Jiems proto netrūksta ir jie žino, kada yra prasmė pakeisti kryptį.“.

Kai iškyla saugumo klausimas, tai išmanieji telefonai šiandien susiduria su tokiomis pačiomis problemomis kaip ir kompiuteriai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MokslasPlius
MokslasPlius
(1)
(0)
(0)

Komentarai (0)