Saugokime sveikatą: į krepšinio arenas – be vuvuzelų (Video)  (4)

Nenumaldomai artėja 2011 metų Europos krepšinio čempionato startas, tad aistruoliai apsirūpina įvairia krepšinio atributika – įvairūs margaspalviai marškinėliai, kaukės, vėliavos, būgnai, vuvuzelos puikuojasi prekybos centruose. Didelė dalis šios atributikos nekelia jokio pavojaus, tačiau to negalima pasakyti apie vuvuzelas, rašoma Valstybinės visuomenės sveikatos priežiūros tarnybos išplatintame pranešime spaudai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kuo gi ypatiga vuvuzela? Tai iki 1 m ilgio plastikinė dūda (yra ir surenkamų iš dviejų ar trijų dalių), kuri į Lietuvą atkeliavo iš Pietų Afrikos. Įvairūs tyrimai ir atlikti triukšmo matavimai rodo, kad vuvuzelos keliamas triukšmo lygis gali siekti 116-117, 127-132 dB, tai yra galima situacija kai pats „muzikantas“ ir greta jo salėje sėdintys žiūrovai gali būti veikiami pavojingų sveikatai garso lygių.

JAV profesinės saugos ir sveikatos instituto (National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH)) duomenimis 110 dB garso lygis gali sukelti klausos pakenkimą, jei žmogus veikiamas ilgiau nei 1 minutę ir 29 sekundes per parą, 115 dB garso lygis – jei žmogus veikiamas ilgiau nei 28,12 sekundės per parą, 121 dB garso lygis – jei žmogus veikiamas ilgiau nei 7,03 sekundės per parą, 130 dB garso lygis – jei žmogus yra veikiamas ilgiau nei 0,88 sekundės per parą. Taigi kai kurių vuvuzelų keliamas triukšmo lygis gali sukelti klausos pakenkimą mažiau negu per vieną sekundę. Tik vieną sekundę!

Esant 140 dB triukšmo lygiui žmogus gali apkursti dėl klausos organo fizinio pažeidimo, esant 160 dB ir didesniam triukšmo lygiui galima mirtis.

Vuvuzelos keliamas didelis garso lygis pasiekiamas dėl jos konstrukcijos, iš dalies primenančios trimitą. Kaip ir grojant trimitu, vuvuzelos pūtimui reikalingi įgūdžiai. Patyrusio muzikanto pučiamos vuvuzelos garsas panašus į medžioklinio rago, jei pučia mėgėjas – garsas panašus į dramblio trimitavimą, bet jei vuvuzelas pučia keli šimtai ar tūkstančiai sirgalių – garsą galimą apibūdinti kaip kurtinantį bei erzinantį netolygų gigantiškų bičių spiečiaus ūžesį, kuris erzina ne tik tribūnose esančius sirgalius ir žaidėjus, bet ir televizijos žiūrovus.

Kai kurie transliuotojai (pavyzdžiui Prancūzijos Canal+ ir Vokietijos Sky Deutschlandjau 2010 pasaulio futbolo čempionato metu įdiegė specialias garso filtravimo sistemas, sugebančias išfiltruoti vuvuzelų keliamą garsą ir žiūrovai galėjo stebėti čempionato rungtynes nemažindami televizoriaus garso iki minimumo. Patarimas modernesnių televizorių žiūrovams – jei erzina vuvuzelų triukšmas, reikėtų televizoriaus menių esančius nustatymus pakoreguoti sumažinant garso lygį 300 Hz dažnyje iki minimumo.

Vuvuzelos yra draudžiamos Prancūzijos, Anglijos, Turkijos futbolo stadionuose. UEFA priėmė sprendimą uždrausti vuvuzelas visose Čempionų lygos ir 2012 metų Europos čempionato rungtynėse.

Atkreiptinas dėmesys, kad vuvuzelos buvo uždraustos ir krepšinio arenose. FIBA teigimu vuvuzelos tiesiog netinka uždarose erdvėse, pavyzdžiui, krepšinio arenose. Tai labai didelį garsą skleidžiantis instrumentas, ir kai kurių medicinos ekspertų nuomone. triukšmo lygis bei dažnis gali būti žalingas klausai. 2010 metų pasaulio krepšinio čempionate Turkijoje FIBA tiesiog uždraudė vuvuzelas.

Artėjančių 2012 metų Londono olimpinių žaidynių organizatoriai taip pat planuoja uždrausti vuvuzelas.

Ką daryti krepšinio žiūrovams arenose? Jiems belieka tik užsikimšti ausis (t. y. naudoti individualias triukšmo apsaugos priemones – ausų kaištukus).

Arba kita išeitis – sekant kitų šalių pavyzdžiu, tiesiog nesinešti vuvuzelų į Lietuvos krepšinio arenas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)