Elektrėnuose pradedami naujojo galios bloko bandymai  (2)

„Lietuvos energija“ netrukus pradės pusę metų truksiančius naujojo 455 MW galios bloko bandymus. Bendrovė derina bandymų ir Lietuvos elektrinės, Kauno hidroelektrinės ir Kruonio hidroakumuliacinės elektrinių darbo grafikus taip, kad vartotojai nepajustų naujo įrenginio įjungimo į tinklą poveikio.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lapkričio mėnesį prasidėsiančių bandymų metu bus pagaminta apie 450 milijonų kilovatvalandžių elektros energijos.

„Pradėjus eksploatuoti naująjį kombinuoto ciklo dujų turbininį bloką, padidės bendrovės valdomų elektrinių veiklos efektyvumas. Blokas bus ekonomiškesnis ir efektyvesnis aplinkosauginiu požiūriu, palyginti su senaisiais Lietuvos elektrinės blokais“, – sakė „Lietuvos energijos“ generalinis direktorius Dalius Misiūnas.

Pasak jo, naujasis blokas padidins Lietuvos energetinės sistemos gamybos pajėgumą, patikimumą ir eksploatacinę parengtį, suteiks galimybes lanksčiau planuoti darbo režimus, atsižvelgiant į situaciją Lietuvos bei aplinkinėse elektros energijos rinkose.

9-ojo bloko bandymai ir derinimas truks apie septynis mėnesius. Baigus šį etapą, pasak bendrovės „Lietuvos energija“ pranešimo, bus atliktos statinio pripažinimo tinkamu naudoti procedūros ir planuojama, kad 2012 m. rudenį bus pradėta jėgainės eksploatacija. 9-asis blokas pakeis Lietuvos elektrinės 3 ir 4 blokus, kurie statyti šeštajame dešimtmetyje ir yra susidėvėję bei neefektyvūs.

Visi bloko įrengimo darbai vykdomi pagal numatytą grafiką. Šiuo metu yra montuojami įrenginiai, įrengiama elektra ir automatika, tęsiami požeminių komunikacijų, pastatų fasadų ir stogų montavimo, apdailos darbai. Pradedami bloko atskirų sistemų derinimo ir paleidimo darbai.

Pasirengdami naujojo bloko bandymui „Lietuvos energijos“ specialistai modeliuoja galimus bandymų scenarijus, pagal skaičiavimus derina visų elektros gamybos įrengimų darbo režimus bei vertina bandymų metu pagamintos elektros energijos realizavimo galimybes. Tikslas – suderinti bandymų grafikus taip, kad bandymų metu pagaminta elektros energija būtų panaudota efektyviai ir tai leistų maksimaliai sumažinti pačių bandymų kaštus.

Senųjų blokų gamybinis efektyvumas – apie 37 proc., tai reiškia, kad tik apie trečdalį gamtinėse dujose esančios energijos virsta naudinga elektra. Naujojo kombinuoto ciklo dujų turbininio bloko efektyvumas – daugiau nei 58 proc. Palyginti su senaisiais blokais, naujasis bus daugiau nei 30 proc. efektyvesnis.

Kontraktas su Ispanijos koncernu „Iberdrola Ingenieria y Construccion, S. A.U.“ dėl 9-ojo bloko statybos buvo pasirašytas 2009 m. balandžio pabaigoje.

Objekte apsilankiusi komisija, sudaryta iš Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos, Valstybinės energetikos inspekcijos ir Valstybinės darbo inspekcijos, tikrino, kaip įgyvendinamas projektas, vertino statybos darbus bei jų kokybę, taip pat ar objektas atitinka projektą, jo vykdymo dokumentaciją. Pateiktoje teigiamoje ekspertų išvadoje pažymima, jog pažeidimų nenustatyta ir pastabų pastato projektuotojui, rangovui, statinio statybos vadovui ir techniniam prižiūrėtojui nėra.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Ekonomika.lt
Ekonomika.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)