Kuriamos elektroninės knygos su garsiniais „prieskoniais“  (2)

Knygų leidėjai į sparčiai populiarėjančias elektronines knygas pradeda kreipti vis daugiau dėmesio – dabar jie pradeda leisti literatūros klasiką su orkestriniu įgarsinimu ir tokiais garso efektais, kaip žvyro girgždėjimas po personažo kojomis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taikant technologijas, nustatančias žmogaus skaitymo greitį naudojantis knygų skaitymo įrenginiu, elektroninės knygos skleidžia garsus, atitinkančius pasakojimą ir veiksmą. Praėjusį penktadienį Jungtinėje Karalystėje buvo išleista pirmoji „patobulinta knyga“ - Arturo Konan Doilio „Šerloko Holmso nuotykiai: Margoji juosta“. Ją skaitant girdimas lietus, griaustinis ir kraują stingdantys klyksmai. Taip pat buvo patobulintos Oskaro Vaildo ir Radjardo Kiplingo kūriniai, netrukus pasirodys atnaujintos „Džeinės Eir“ (aut. Šarlotė Bronte) ir „Romeo ir Džiuljeta“ (Viljamas Šekspyras) elektroninės knygos.

Naują technologiją pristatė bendrovė „Booktrack“, kurios vienas iš įkūrėjų yra „Facebook“ direktorių tarybos narys ir „PayPal“ bendraįkurėjas. „Booktrack“ skelbia knygas papildę „kino kokybės garsais“. Tinklalapyje nurodoma, jog tai yra „visiškai pakerinti patirtis, įtraukianti skaitytoją į autoriaus pasaulį ir sutirpinanti tikrąjį pasaulį“.Patobulintas knygas galima skaityti planšetiniais kompiuteriais. Šiuo metu jos dar nėra tinkamos elektroninėms knygų skaityklėms (pvz., „Kindle“).

Jeigu skaitytojas nori stabtelėti, tereikia paliesti ekraną ir garso takelis sustoja. „Booktrack“ skelbia, kad ši technologija gali netgi gerinti raštingumą. Niujorko universiteto komunikacijos profesorius Lielis Leibovitzas nustatė, kad technologija yra „gerokai pranašesnė“ už tradicinį skaitymą, nes taip skaitant tekstas suprantamas aiškiau, lengviau išlaikomas dėmesys, išsaugoma daugiau informacijos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)