Žaliasis lazeris, kurį matytų ir orbitoje dirbantys astronautai  (10)

Prieš keletą savaičių Lietuvoje garsiai nuskambėjo ne vienas atvejis, kai lazerių spinduliais buvo akinami keleivinių lėktuvų pilotai. Kai kuriais atvejais piktavalius pavyko nustatyti ir jiems pritaikyti baudžiamąją atsakomybę. Tačiau užsienyje pradėta prekiauti tokio galingumo rankiniais lazeriais, kokių spinduliais galima pasiekti net ir orbitoje dirbančių astronautų akių tinklaines.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lazerių aplink mus – apstu. Pavyzdžiui, po „asmeninį“ lazerį turi bet kuris CD ar DVD grotuvas… Laimei, daugelis tų lazerių, generuoja silpną spindulį, tad iki fantastiniuose filmuose matytų nuožmių kosminių pabūklų jiems – kaip pėsčiomis iki Mėnulio. Tačiau „žaisliukų“ būna ir rimtesnių.

Pavyzdžiui, nedorėlis „Spider 3 Krypton“. Jo spindulio veikimo nuotolis – 135 km, tačiau spindulio šviesa gali būti matoma esant gerokai toliau. O būnant kambaryje, tokiu lazeriu vieni juokai uždegti kitoje kambario pusėje padėtą popieriaus lapą (tiesa, lazeryje yra sumontuotas mikroprocesorius, saugantis įrenginį nuo perkaitimo). Tokiu lazeriu galima tiksliai fiksuoti taikiklį į objektus, esančius už Žemės atmosferos ribų.

Beje, „Spider 3 Krypton“ dabar vertina Gineso pasaulio rekordų komisija kaip pretendentą į ryškiausio planetoje rankinio lazerio titulą. Jis akina 8 tūkst. kartų intensyviau, nei akintų tiesioginis žiūrėjimas į Saulę. Todėl naudojantis šiuo lazeriu, primygtinai rekomenduojama nešioti specialius akinius. Tokie akiniai įskaičiuoti į paties lazerio kainą (maždaug 300 JAV dolerių arba maždaug 720 litų).

Lyginant su mėlynu lazerio spinduliu, žalias lazerio spindulys žmogaus akiai yra ryškesnis maždaug dvidešimt sykių. Čia ir slypi „Spider 3 Krypton“ tokio didelio veikimo nuotolio paslaptis.

Tolimųjų nuotolių lazerio gamintoja, bendrovė „Wicked Lasers“ savo kūriniuose įdiegia ir apsaugos priemones – pavyzdžiui, kodą, kurio nežinodamas pašalinis asmuo įrenginiu pasinaudoti negalės. Gamintojai griežtai įspėja lazeriu nešvitinti į vairuotojus, pilotus, gyvūnus ar palydovus. Beje, lazerį galima perjungti į „taktinės hibernacijos“ režimą – lazeris įsijungia tik esant šalčiui.

Turint omenyje, jog 135 km aukštyje žmogaus sukurtų objektų, kuriuos reikėtų fiksuoti lazeriniu spinduliu, švelniai tariant, nedaug, kyla natūralus klausimas – kurių galų toks lazeris išvis sukurtas? Akinti astronautus?

„Jei „Spider 3 Krypton“ įtaisytume ant itin stabilaus pagrindo (tokiais mes neprekiaujame) ir jį tiksliai nukreiptume į, pavyzdžiui, Tarptautinę kosminę stotį (kurios orbitos aukštis svyruoja nuo 278 iki 460 km), astronautai matytų blankų žalią tašką, – pasakoja „Wicked Lasers“ generalinis direktorius Stivas Liu (Steve Liu). – Tiesa, tokiam eksperimentui reikėtų leidimo iš kosminės agentūros.“

„Na, o didžioji dalis perkančiųjų šiuos lazerius yra profesionalai ir naudoja juos karinėje ir civilinėje pramonėje, taip pat moksliniuose tyrimuose“, – neslepia bendrovės vadovas. – Tiesa, mūsų bendrovės politika yra grįsta tokia nuostata: mūsų produktai turi būti naudojami tik profesionaliai ir atsakingai.“

Parengė Saulius Žukauskas,
Sauliuszukauskas01@gmail.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(3)
(0)
(2)

Komentarai (10)