Išmokta padvigubinti 3G/4G tinklų talpą (Video)  (0)

Bevieliai tinklai vis populiarėja, mums pradedant vis daugiau naudotis išmaniaisiais telefonais video stebėjimui, naršymui tinkle ir kitaip bendrauti tinkle. Esantys 3G tinklai ir vis plintantys 4G tinklai, be jokios abejonės, ateityje bus pripildyti iki kaklo, nebent rastume būdą drastiškai padidinti jų talpą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tipiškas tinklo talpos padidinimo būdas yra papildomos infrastruktūros diegimas, bet tai brangu. Be to, naujų bokštų pastatymui ar požeminių kabelių tiesimui reikalingų leidimų gavimas gali būti beviltiškai ilgas procesas. Tai ypač aktualu tankiai apgyvendintose vietovėse, kur niekas nenori matyti dar daugiau antenų ar kęsti transporto trikdžius.

Raiso universitete (William Marsh Rice University) rastas puikus sprendimas.

Bus galima egzistuojančių tinklų talpą bent jau padvigubinti, minimaliai pridedant techninės įrangos. Šis sprendimas yra vadinamasis pilno duplekso bevielis ryšys. Tai nėra nauja koncepcija, bet iki šiol nebuvo įmanoma jos įgyvendinti dėl iškildavusių fundamentalių kliūčių.

Pilno duplekso perdavimas yra tas pats, kas dviejų žmonių kalbėjimasis tuo pačiu metu, stengiantis vienam kitą peršaukti. Iš pirmo žvilgsnio, tokia sistema neturėtų veikti, nes nesigirdės, ką jie sako vienas kitam. Tačiau universiteto tyrėjai išsprendė problemą, panaudodami papildomą anteną ir pridėdami galimybę panaikinti vieną iš signalų (balsų) lokaliai. Tad, jei du tinklo mazgai siunčia duomenis, kiekvienas mazgas „negirdi“ duomenų, kuriuos siunčia pats, tuo pat metu galėdamas priimti jam siunčiamus duomenis.

Taip mažiausiai du kartus padidėja linijos talpa, o tai reiškia, pavyzdžiui, geresnę Skype skambučių video kokybę ir aiškesnį garsą. Ar, kas dar svarbiau, esantys tinklai nebebus užkemšami taip greitai, kaip dabar.

Dabar 3G ir ADSL naudoja dažnių padalinimo dupleksą, kuris su duomenų srautu tvarkosi, keisdamas signalo dažnį, bet tai gana švaistūniška. Pilnas dupleksas šių trūkumų neturi, nes galima naudotis visa linijos pralaida tuo pačiu metu.

Raiso universitetas jau išbandė šį sprendimą. Jis naudojasi tinklų MIMO (multiple-input and multiple-output) galimybėmis, kurioms reikia daugelio antenų signalo pagerinimui. Pilno duplekso sistema naudoja papildomas antenas dalies signalų atskyrimui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Vytautas Povilaitis
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)