Beveik pusėje pasaulio kompiuterių įdiegta piratinė programinė įranga

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Shinigami 2011-09-11 10:13
Piratavimas nedaro tokios baisios žalos kaip čia teigiama. Nes žalą jie skaičiuoja imdami kiekviena piratinę programos kopija, neatsižvelgiant į tai, jog 50 procentų piratų piratinę įranga naudoja nes negali jos įpirkti. Tai paaiškina kodėl piratavimas didžiausias besivystančiose šalyse. O jei jie negali jos nupirkti tai vadinasi jos ir nenaudotu jei negautu nelegalios versijos. Jiems tektu naudoti nemokamas alternatyvas. Taigi realus nuostoliai žymiai mažesni. Antra, jei jie naudotu vietoje piratinės įrangos nemokama, išaugtu nemokamos rinkos dalis (pav. linux naudojimą). Tai savaime programų kūrėjus paskatintu kurti daugiau programų pritaikytu linux platformai, dėl ko dar daugiau vartotojų galėtu pereiti prie nemokamos OS. O tai dar labiau padidintu linux vartotoju gretas ir taip ratas užsisuka. Taigi, sumažėtu MS produktų pirkimai ir jie patirtu daug didesnių nuostolių nei patiria dabar. P.S. man atrodo, kad anksčiau labiau MS saugodavo savo produktus nei dabar. P.S.S. o jei kas nesuprato ko čia dėta MS ir linux ar Mac tai viskas labai paprasta. Jei MS ir Mac tikrai saugotu savo OS nuo piratavimo daug vartotoju tektu pereiti prie linux, o kartu su vartotojai pereitu ir programų gamintojai (bent jau pradėtu kurti versijas skirtas linux). O vartotojai perėję ant linux pakestu savo nuomonę į opensorce.
MindaugasV85 2011-09-11 10:33
Shinigami, manau OS nėra tas taškas, kuris verstų/neverstų mus piratauti. Įsivaizduok dabar Autodesk sukuria Autocad linux platformai ir dalina ją nemokamai. Man atrodo kažkaip nerealu, nes dabar Autocad ne tokius jau ir centus kainuoja. Tai iš ko gyvens Autodesk? Žinoma jau dabar yra alternatyvų, bet dauguma jų primena pirmąsias Autocad versijas arba taip pat . O tų "mėgėjiškų" programų pilna ir dabar nemokamų windows platformai.
susiweles 2011-09-11 11:06
Tyrimas parodė, kad nelegalia programine įranga reguliariai arba laikas nuo laiko naudojasi maždaug 47% asmeninių kompiuterių savininkų visame
blizzard 2011-09-11 11:43
Pritariu shinigami. kas dėl autocad, čia ko gero viena iš nedaugelio programų kuriai nėra alternatyvų linux platformai. Nuo piratavimo mažinimo iš tikro gali nukentėt ir pvz žaidimų kūrėjai kurie kuria žaidimus pagrinde ant win platformos. Man atrodo kad šitame žaidime su nelegalia programine įranga linux turi visus kozerius savo rankoj. Jeigu pristabdys piratavimą, visi pereis prie linux, jeigu pereis prie linux, linux iš populiarės taigi win populiarumas kris, jeigu linux išpopuliarės, atsiras programų kūrėjų kurie kurs programas ant linux. Vienu žodžiu jeigu tikrai kas nors imsis viską stabdyt, tai microsoft ateityje gali ir nebeklestėt.. Iš ko galim daryt šiokią tokią išvadą, kad visas šitas rėkavimas dėl nelegalių OS yra tik "rekomendacinio" pobūdžio.. jeigu jis būtų realiai vykdomas dideliais mastais, o aš tikrai manau kad ėmusis šito dalyko pvz kratos orderį kiekvieno piliečio atžvelgiu gaut nebūtų taip sunku, tai ankščiau ar vėliau microsoft ne tai kad pelno negautų, bet net ir populiarumas smuktų.. Kita kalba yra dėl muzikos/filmų. Muzikos piratavimo mastai tikrai dideli. Nors dabar jau kažkaip pastebėjau kad muziką parsisiunčiu tik tada kai reikia jos kokiame telefone, priešingu atveju galima tiesiog naudotis youtube. Didžiuliai muzikos kiekiai kompiuteryje manau tuoj išeis iš mados ir viskas persikels į internetą, tai yra įvairias svetaines kuriose galima klausyti muziką nemokamai. Nors iš kitos pusės youtube tik dėl to ir klesti kad piratavimas didelis.
sabotan 2011-09-11 12:21
Jai negaleciau gaut piratines irangos naudociau linux ir kitas nemokamas programas
MindaugasV85 2011-09-11 12:51
, Autocad viena garsesnių programų. Pilna gi tokių profesionalių programų, kurių nėra ant linux. Ne visi gi dirba tik su ofiso paketu Tu dabar priversk visą pasaulį atsisakyti solidworks, eplan ar kitų profesionalių programų, kurių kaina prasideda ~7000Lt. O kur dar specifinės programos, pvz naudojamos programuoti valdiklius. Manau ir kokie autoservisai yra susipirkę nepigius "kabeliukus" automobilių diagnostikai ir tam naudoja specifinį softą ir džiaugiasi, kad toks yra bent ant vienos OS. Jeigu reikėtų viską permesti ant linux, tai užtruktų turbūt 5 metus einant vien ta kryptimi. Kas tą finansuotų? Kol sėdi namie ir tik klausai muzikos prie kompiuterio, tol gali kalbėti apie kažkokias alternatyvias OS. Taip pat reikia nepamiršti, kad ne visi yra "kompiuterastai" ir daugeliui pasileisti kažkokį exe failą linux platformoje būtų tas pats, kas su gelbėjimosi ratu perplaukti Lamanšo sąsiaurį
Gluxen 2011-09-11 14:37
Linux'as - didis daiktas. Jei tik turėčiau geras naudojamų programų alternatyvas, pamirsčiau Win labai greitai.
Verslininkas 2011-09-11 14:59
tiesa pasakius tai vartotojui esme yra kad pc, laptopas, ipadas ar dar kazkas veiktu, jam yra dzin ten veikia android, mac, win, linux ar dar kazkas, paimtu applas sumestu dabar i visus savo irenginius koki linux ir visi sedetu ir ismoktu naudotis ir butu gerai, bet faktas tas kad kiekviena softas turi savo pliusu ir minusu, kartais tie minusai atnesa labai daug naudos kazkam, kaip kad pamenu antivirusine seniau egzistavusi isleisdavo po nauja virusa kuri galejai panaikint tik butent su ju antivirusine, kitos tik apciuopdavo, idomu ka veiktu visos antivirusiniu gamintojos jeigu visi pereitu prie linux, turbut skirtu visus finansus kad sugalvotu kaip linuxe ikist savo produktus, tegu buna taip kaip yra, tam kam reikia naudoja viena OS, kam netinka naudoja kita peace!
Shinigami 2011-09-11 18:09
Aš nesakau, kad linux geresnė OS nei win ar mac. Bet sakau, kad jei rimtai imtųsi kas nors sustabdyti piratavimą tai daugeliui piratu nebeliktu ką daryti kaip tik rinktis nemokamas alternatyvas, o verslui kuris naudoja specialias programas kurioms nėra alternatyvų tektu jas pirkti. Tai padidintu kai kurių programų kūrėjų pelną, bet ne visu. Nes yra nemažai mokamu programų kaip MS Office (LibreOffice) ar Photoshop (GIMP) kurios ne ką prastesnės (bet žinoma turi savo + ir -). Bet MS po kurio laiko gautu dėl to galą. Nes padidėjus linux platformos vartotojų kiekiui tada ir programų kūrėjai pereitu ant linux (kurtu linux platformai skirtas versijas). Dėl ko MS patirtu dar daugiau nuostolių. Bei kitos bendrovės kaip Adobe su Photoshop.
krislas 2011-09-11 18:40
Ironiška, bet pas mus prie piratavimo masto kažkiek prisideda tas pats MS savo agresyvia politika. Konkretus pavyzdys - nuo 2013 valstybiniame egzamine kaip privaloma PI numatyta tik MS office 2007 (arba naujesnė). Iki šiol buvo leidžiama rinktis - MS arba OO. Mokykloms MS softas nekainuoja. Galima sakyti, pats MS "sodina" vartotoją "ant adatos" kliudydamas konkurentų atėjimui, o vėliau tie "pasodinti" tampa "piratais", nors galbūt, savo laiku susipažinę su atviro kodo produktais, dėtų skersą ant mažaminkščių. Kiek kainavo MS šitoks pasikeitimas egzaminų programoje - kitas klausimas.
AirDog 2011-09-11 19:35
Gana pezėt, kad kažkas kažką sodina ant adatos. Esme ta, kad mokymo įstaigos gauna nemokamai populiariausią softą su kuriuo darbo aplinkoje teks susidurti didžiajai daugumai. MS Office gerokai lenkia OO galimybėmis, kurios beje yra plačiai naudojamos(nekalbu apie namų vartotojus). Ribbon meniu irgi yra patogesnis. Ir apskritai MS Office yra verslo klasės produktas, namų vartotojui "patrankos šaudyti į žvirblius" tikrai nereikia, daugelio poreikius tenkina kartu su sistema pateikiamas WorPad ar tas pats OO. MS Excel tipo skaičiuoklė iš principo yra verslo sričiai skirta aplikacija, tą patį galima pasakyti ir apie MS Access. Daugelis namų vartotojų bevelyja naudoti piratinį MS Office paketą, nei nemokamą OO ir tikrai ne todėl, kad jiems nepakaktų OO galimybių... Beje, studentams ir namų vartotojams MS Office versija beveik dvigubai pigesnė nei versija verslui. Nemokami ir atviro kodo produktai patys pasieks vartotoją ir užpildys rinką tada kai jie taps funkcionaliai konkurentabilūs. Bet ir tai klausimas, yra nemažai atvejų kai išaugęs nemokamas(bet ne atviro kodo) produktas tampa komerciniu, o nemokama lieka tik gerokai apkarpyta jo versija.
krislas 2011-09-11 22:39
Nereikia taip karščiuotis. Beje, apie funkcionalumą kalbėta nebuvo. Dabar keli faktai, šiaip, pamąstymui. Kai kuriose Europos šalyse, beje, nepalyginamai turtingesnėse (kad ir Vokietijoje) OO paplitimas biudžetinėse įstaigose kur kas didesnis ir sudaro rimtą konkurenciją MS. Kaip manai, kas Lietuvoje sumoka už tai, kad visose ministerijose/savivaldybėse/inspekcijose/etc. sekretorės žino tik Word'ą. Nemokamas jis tik mokykloje (kaip ir sūris spąstuose). Rusijoje (nesvarbu, kas ką apie ją galvoja) švietimo įstaigose nuo 2008 pilnai pereinama prie atviro kodo PĮ. Kažkaip užtenka, matyt, galimybių, kad ir be kaspino. Lietuvos mokyklose iki šiol informacinių technologijų (IT) kursas numatė galimybę rašyklę/skaičiuoklę/pateikčių rengyklę dėstyti remiantis MS arba OO (egzaminų metu užduotis galima buvo atlikti bet kuriuo iš paketų). Kaip bus nuo 2013, jau rašiau. Ir nereikia įrodinėti, kad daugeliui namų vartotojų OO galimybių per mažai. MS išvis vienodai, kas namuose. Jam tereikia, kad galvose būtų MS. Jei dar kyla klausimų - yra tokia Valentina Dagienė, kurios žodis LABAI svarus švietime ir toks Tautvydas Dagys (Valentinos sūnus), MS atstovas Lietuvoje. Ir nebestebina, kad atviras kodas buldozeriu stumiamas iš švietimo. Bet liūdina. O dėl kaspino - nu nereikia man jo. Ir nelabai terūpi, ką kas apie tai mano.
infoguru 2011-09-11 22:51
Klausimas - kiek procentų funkcionalumo realiai išnaudoja statistinis vartotojas? Faktas tas, kad savo kompiuterinės grafikos įmonėje dirbame tik su Open Source produktais jau kelis metus. Jei netiki - kviečiu į ekskursiją NEMOKAMAI. Dirbame legaliai, nesukame galvos dėl licencijų. Sutaupytas lėšas tikrai rasime kur padėti. Ir nereikia įsivaizduoti, kad mes tik imame viską už dyką. Taip mes galime ir remiame tomis lėšomis OS produktus, bet tam skiriame kiek norime ar galime ir kam norime - t.y. tiems kurie tikrai nuoširdžiai dirba dėl vartotojo, o ne tik dėl savo kišenės. Jei mums kas netinka - įnešame savo patobuliniumus ir esame tikri, kad niekas mūsų už tai neskalpuos. Beje, apie patobulinimus. Galimybė keisti kodą - didelis privalumas. Teko neseniai bendrauti su architektais iš "Jungtinių pajėgų". Keikia Autodesko Revitą (komercinė "profesionali" programinė įranga) net išsijuosę, nes į pageidavimus reaguojama vangiai, pats nieko modifikuotis ir pritaikyti savo poreikiams negali. Todėl ir pradeda ieškoti Open Source alternetyvų. Kokių? Jeigu domins - ateis laikas - papasakosiu.
Vytax 2011-09-11 23:32
Pirma: Jokios mokinių egzaminų užduotys neturi būti siejamos su jokiomis konkrečiomis programomis. Egzaminų kompiuteriuose turėtų būti suinstaliuotos bent kelios galimos alternatyvos (MS Office, Libre Office, dar koks Lotus Symphony). Ir tada pats moksleivis turėtų pasirinkti kurią alternatyvą naudoti. O egzaminas turėtų būti vertinamas pagal pateiktą darbą. (pvz.: paruoštą dokumentą). Tai turėtų būti daroma ne tik dėl sąžiningos konkurencijos, bet ir dėl to, kad ir pačios programos nuolat kinta. Ir mintinai įsiminta kombinacija „Edit->Copy„ po metų gali būti nieko verta. Nes tas pats MS visiškai gali kad ir po metų paimti ir nurašyti Ribbon sąsają ir pateikti kažką radikalaus naujo. Apskritai moksleivis turi turėti gebėjimą operatyviai perprasti naują programą. Antra: Libre/Open Office yra toks pat verslo produktas. Daug įmonių Lietuvoje jau dabar naudoja Open Office. Nes nenorint susidurti su BSA, joms tai patrauklesnė alternatyva nei po kelis tūkstančius kainuojančios MS licencijos. Taip pat ir valdžios sektoriuje OpenOffice ne naujiena. Esu savom akim matęs kaip jį naudoja rajono savivaldybė ir kelios inspekcijos.
- 2011-09-11 23:49
@ : O gal jau dabar papasakotum apie OS alternatyvas, kurių ieškojo, ir kokiu atveju?
infoguru 2011-09-12 00:05
Konkrečiai kalba eina apie Blender praplėtimą architektūrinėmis funkcijomis. Šiuo metu atliekame tokio projekto galimybių studiją.
infoguru 2011-09-12 00:50
Prisidedu pamąstymui... KTU Microsoft Live@edu "gerumo akcijos" organizatoriai (https://it.ktu.lt/stud/MSLiveEdu/default.aspx): - Microsoft Student Partner, T. D. (KTU ITPI Kompiuterių aptarnavimo centras, IT administratorius) - Microsoft Student Partner, N. P. (KTU ITPI Kompiuterių aptarnavimo centras, IT administratorius) ( KTU ITPI Kompiuterių aptarnavimo centro tinklalapis savo turiniu panašesnis į Microsoft filialo tinklalapį nei į universiteto. https://it.ktu.lt/default.aspx , https://it.ktu.lt/stud/default.aspx ) "2011m. liepos mėn. įdiegta "Microsoft Exchange Server 2010" sistema, skirta universiteto administracijos darbuotojų el. paštui ir asmeninės informacijos valdymui. Darbuotojų darbo kompiuteriuose įdiegta nauja Microsoft Office programų paketo versija - Microsoft Office 2010, el. paštui bei dienotvarkės planavimui bus naudojama Microsoft Outlook 2010 programa. MS Outlook 2010 siūlo įrankius įvairioms bendravimo reikmėms: patobulintos el. pašto tvarkymo, ieškos, bendravimo funkcijos, pertvarkyta sąsaja. Paruošti Microsoft Outlook 2010 mokymų kursai, mokomosios medžiagos nuorodų sąrašas savarankiškam mokymuisi. " Sakykit ką norit, bet mano akimis žiūrint sodinami ir studentai, ir darbuotojai. Tokiu būdu universitetai tampa ne visuomenės, o didžiųjų kompanijų filialais.
AirDog 2011-09-12 02:22
Ko taip susireikšminat...? Tą patį darbą galima atlikti tiek su OO tiek su MSO. Mokymo įstaigos abiem atvejais gauna nemokamai, ar tai MSO ar tai OO. Tai kodėl nepasirinkus modernesnio ir populiaresnio produkto kuriuo dirba dauguma? Per vairavimo egzaminą, juk jei išmokai vairuoti tai nėr jokio skirtumo kokiu automobiliu važiuoti... MS hater`iai, Linux fanboy`ai, Apple geek`ai ir kitos mažumos...
- 2011-09-12 08:59
Uždraust MS!!! O jei rimtai, tai MS masinis produkcijos naudojimas yra netgi ekonomiškai žalingas: Pinigai yra išvežami iš Lietuvos, ir nustoja cirkuliavę Lietuvos vidinėje rinkoje. Tai - nuostolis. Būtent dėl šios priežasties (MS atgabena pinigus į USA), Kongresas nesuskaldė MS kompanijos per antimonopolinius procesus - šiuo atžvilgiu MS yra nepaprastai naudinga. Antra, žmonės, išmokę naudotis tik viena programa, NEGALI pereiti prie kitos programinės įrangos. Nebent pagrasinsi atleisti iškart iš darbo, kai tik jis neras kokios funkcijos OpenOffice. Toliau - dėl šios priežasties versle dominuoja brangūs IT sprendimai (kai lyginama kainos/naudojamų funkcijų kiekio santykis) - Ant LEGALAUS (Retail licencija, 280$) Excell'io pakurta ale apskaita, kiek sandėlyje yra detalių - naudojamos funkcijos if, and, xor, sum, average, ir nuorodos į kitus sheet'us, bei dar kelios kitos, kurios yra ir OO.org. Įdomumo dėlei suskaičiavau 64 panaudotas funkcijas tame dokumente(-use). Pridėjus Windows 7 licenciją (vadovas sugalvojo, kad nori pasiupgreidinti - +120 $ ) - vienos funkcijos kaina - 400/64=6.25 dolerio, arba 15 Lt už vieną funkciją. Dėl suderinamumo su klientais - tie dokumentai yra konfidencialūs, vidiniai, dirbama tik dviejose vietose. Juos draudžiama išsinešti, juo labiau nusiųsti kam nors. Paklausus, ar nenorėjo sutaupyt su bent jau OO - atrėžė, kad nieks nemoka su juo dirbt, ir neturi visų reikalingų (!) funkcijų.
krislas 2011-09-12 10:10
"populiaresnis" ir "dauguma" sąvokos reliatyvios. Kadaise IE buvo populiariausias, tai kas iš to - jis geriausias? Ir populiarumą galima labai paveikti, kas pas mus daroma buldozeriškai. Nes kitaip pavadinti pakeistą valstybinio egzamino programą, kuri kaip privalomą PĮ numato tik MS, niekur neužsimenant apie alternatyvas. Ir nereikia teigti, kad tikrai mokančiam nėra skirtumo. Kalbam apie egzaminą - ribotas laikas, atsakomybė - tikrai nedėstysiu remdamasis OO vien dėl šitų aplinkybių. O jeigu švietimas pereitų prie atviro kodo, po kelerių metų jį naudojančių tik pagausėtų. Tuo pačiu mažėtų piratavimas. Bet ne to megztukams reikia...