Sukurti „želė elementai“ – talpesni, lengvesni, pigesni  (5)

Didžiosios Britanijos Lidso universiteto mokslininkai sukūrė ličio jonų želė elementus, kurie yra mažesni, lengvesni, talpesni, saugesni ir pigesni už dabartinius ličio elementus, kuriuose naudojamas skystas elektrolitas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujausių technologijų prigrūsti išmanieji telefonai ir planšetiniai kompiuteriai dažnai būna tikri elementų „siurbikai“. Be įkrovimo jie gali ištverti vos dieną ar, geriausiu atveju, dvi. Patvaresnių baterijų reikia ir elektromobilių gamintojams. Todėl viso pasaulio mokslininkai bando sukurti tobulesnius elementus, kurie galėtų maitinti tokius įrenginius bent kelis kartus ilgiau.

Lidso mokslininkai teigia, kad jų sukurti „želė elementai“ yra tokie pat saugūs kaip polimerų baterijos, jie veiks kaip skysto elektrolito pripildytos baterijos, tačiau bus 10–20 proc. pigesni, rašo BBC.

Šių elementų paslaptis – į želė panašus elektrolitas, gautas sumaišius į gumą panašius polimerus su laidžiu, skystu elektrolitu. Gauta medžiaga yra plona, lanksti plėvelė, panaši į želė, kuri skiria baterijos elektrodus.

„Polimero želė atrodo kaip standi juostelė, tačiau iš tiesų 70 proc. jos sudaro skystas elektrolitas“, – aiškina tyrimams vadovaujantis Lidso universiteto profesorius Ianas Wardas.

Kitas svarbus aspektas – saugumas.

Kaistant elementams, juose esantis skystas elektrolitas gali užsidegti. Pakeitus šį skystį želė elementai tampa patvaresni ir tvirtesni.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)