„Nokia“ kritimas: priežastys ir perspektyvos  (6)

Mobiliųjų telefonų gamintojos „Nokia“ padėtis nėra katastrofiška – ji nemiršta. Tačiau praranda didžiulę rinkos bei pelno dalį. Kasdien. Blogiausia tai, kad perspektyvos taip pat nepalankios. Tuo tarpu konkurentai „Apple“ ir „Google“, kurie ir pakeitė žaidimo taisykles „Nokia“ nenaudai, klesti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Smukimo priežastys

„Nokia“ bendrovės smukimą lėmė du pagrindiniai dalykai: prastas vadovavimas ir arogancija. Prieš tai, kai „Nokia“ vadovavo aršiai kritikuojamas Oli Peka Kalasvuo, darbuotojai prie projekto galėjo dirbti net iki ketverių metų ir praktiškai už savo rezultatus neatsiskaityti. Organizacija buvo chaotiška, niekas nepriiminėdavo sprendimų iki galo, buvo per daug politikos.

Kai 2007-ųjų sausį Styvas Džobsas pristatė pirmąjį „iPhone“ telefoną, „Nokia“ praktiškai nereagavo. „Mes niekinome ir ignoravome naują produktą. Anksčiau esame bandę kurti produktus su lietimui jautriais ekranais, tačiau vartotojams jie nepatiko. Garsas buvo prastas, nebuvo galima naudotis viena ranka. Nebuvo ko bijoti“, – teigia buvęs vienas vadovų Deinas Grenenas.

Net kai „iPhone“ pardavimų kreivė aiškiai šovė į viršų, „Nokia“ mėgavosi komfortu toliau ir nieko nedarė. Buvo sukurta aplikacijų buveinė „Ovi“, tačiau tokios sėkmės kaip „iTunes“ niekada nesusilaukė. Praėjusių metų gruodį „Ovi“ uždarytas su 50 tūkst. aplikacijų, kai tuo tarpu „iTunes“ dabar yra virš 500 tūkst. aplikacijų.

Jei „Apple iPhone“ įsiteigė vartotojams su plačia kišene, tai „Google Android“ užkariavo pinigus taupančių vartotojų rinką. Nors „Nokia“ užima pirmą vietą pagal pigių telefonų pardavimus Azijoje, tačiau „Google Android“ pardavimai per metus pakilo nuo 4 iki 23 procentų.

Visos šios problemos atsidaro „Symbian“ operacinės sistemos dėka. „Symbian“ niekuomet nepatiko nei vartotojų, nei programuotojų bendruomenėms. Kai „Nokia“ pabandė prikelti šį 10-ies metų „šunį“ antrąjam kvėpavimui, „Symbian“ tapo dar labiau „skylėta“ (technine prasme).

Susipažinkite – naujasis „Nokia“ bosas

Kaip jau supratote, gilus programinės įrangos išmanymas buvo pagrindinė savybė, kurios „Nokia“ akcininkai ieškojo naujame vadove. Būtent todėl Stefenas Elopas buvo kandidatas numeris vienas. „Nokia“ pagrindinis akcininkas ir valdybos pirmininkas Džorma Olilia iš pat pradžių buvo pakerėtas Stefano Elopo biografija bei patirtimi. Būdamas „Microsoft Office“ padalinio galva, Stefanas atsakė už 19 mlrd. JAV dolerių vertės verslą.

Savo karjerą šis žavus kanadietis pradėjo greito maisto restorano tinkle „Boston Chicken“ (dabar „Boston Market“), kur atsakė už IT sistemų darbą. Vėliau Stefanas tapo internetinės bendrovės „Macromedia“ vadovu ir už 3,4 mlrd. JAV dolerių pardavė šį verslo vienetą milžinei „Adobe“.

2005-iais tapo Kalifornijoje įsikūrusios kompiuterinių tinklų gamintojos „Juniper Networks“ IT vadovu. Buvo likusios vos keletas savaitės iki Stefano paaukštinimo iki visos įmonės vadovo pareigų, tačiau tuomet savo kelyje jis sutiko Styva Bolmerį, dabartinį „Microsoft“ vadovą, kuris ir pakvietė Stefaną vadovauti „Microsoft Office“ produktų paketui.

Ir, galiausiai, po „Microsoft“ sekė „Nokia“. Tikriausiai Stefanas Elopas suprato, jog programinės įrangos milžinėje nepakils aukščiau turimos pozicijos, tad nusprendė išsikraustyti į Suomiją, nors tai nebuvo lengvas sprendimas.

Stefano Elopo trijų žingsnių planas

Naujasis „Nokia“ vadovas Stefenas Elopas teigia, jog „Windows Phone“ operacinės sistemos „apgyvendinimas“ išmaniuosiuose telefonuose yra pirmas iš trijų žingsnių, kuriuos siekia įgyvendinti bendrovė. Beje, „Nokia“ kasmet sutaupys 1,4 mlrd. dolerių nutraukusi „Symbian“ operacinės sistemos palaikymą. Mat tiek kainuodavo jos priežiūra, nuolatinis atnaujinimas bei darbuotuojų, visa tai darančių, atlyginimai.

Žingsnis nr. 2 – pigių mobiliųjų telefonų pardavinėjimas kylančiose rinkose, ypač Azijoje ir Afrikoje. Microschemų gamintojos „Qualcomm“ vadovas Polas Džakobsas sako: „Jeigu gyvenate Jungtinėse Valstijose ar Europoje, negalite visiškai suprasti, koks potencialas slypi šiose rinkose.“

Galiausiai, trečiasis žingsnis nustebino ne vieną tiek pačioje „Nokia“ bendrovėje, tiek už jos ribų. Stefanas subūrė inžinierių komandą iš Helsinkio ir Silicio slėnio ir pasakė jiems: „Sukurkite naują operacinę sistemą, kuri nebūtų panaši nei į „Apple iOS“, nei į „Google Android“. Sukurkite dar revoliucingesnį produktą.“ Štai tokia paprasta užduotis.

Ateities perspektyvos

Žiniasklaida smarkiai kritikuoja „Nokia“ dėl jos sandėrio su „Microsoft“. Naujasis „Nokia“ vadovas Stefenas Elopas atkerta: „Kai vykdai tokius pokyčius, kelyje neišvengiamai pasitaiko kliūčių.“ Investuotojai nekenčia nežinomybės, o „mes įžengėme į nežinomybės periodą“.

Stefanas Elopas dar prieš inicijuodamas pokyčius žinojo, kad trumpalaikėje perspektyvoje rezultatai tik blogės. Tačiau tuo pačiu išlieka optimistiškas dėl neseniai sudaryto sandėrio su „Microsoft“. „Aš optimistiškas kaip niekada anksčiau. Savo kišenėje turiu veikiantį „Nokia“ telefoną su „Windows Phone“ operacine sistema. Ir jį mes sukūrėme per mažiau nei tris mėnesius nuo sutarties su „Microsoft“ pradžios. Judame tokiu greičiu, kokiu „Nokia“ niekad anksčiau nejudėjo.“

Panašu, kad šiuose žodžiuose yra tiesos. Sutartis su „Microsoft“ leidžia „Nokia“ bendrovei naudotis kiekviena nauja „Windows Phones“ inovacija, kurių yra begalė. Pridėkite aukščiausios klasės turimą įrangą bei vieną stipriausių logistikos tinklų su mažmenininkais ir gauname labai stiprią sąjungą, kuria sunku abejoti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Verslas.in
Verslas.in
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)