Kaip gimsta gandai apie „Apple“ produktus ir kam jie naudingi  (7)

Kompanijai „Apple“ ruošiantis išleisti naują produktą (tarkime, naują „iPhone“ versiją, kuri turėtų būti pristatyta kitą savaitę) internete dar prieš kelis mėnesius, jei ne metus, pradeda sklandyti „šaltinių“ atskleista informacija apie jo technines detales, dizainą ar išleidimo datą. Nuo ko prasideda šis procesas?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip ir dauguma gandų, šios spekuliacijos dažniausiai kyla iš diskusijų ar kurios nors gamybos grandies darbuotojo „pašnibždėtos“ informacijos. Vos pasirodę vienoje vietoje jie staigiai išplinta interneto svetainėse ir net naujienų portaluose, nors patikrinti jų patikimumo praktiškai neįmanoma. Kadangi beveik bet kokia su „Apple“ susijusi informacija sulaukia didžiulio dėmesio, tokios spekuliacijos tapo nauja technologijų žurnalistų „valiuta“.

Portalas „PCMag“ sudarė specialų grafiką, kuriame pavaizduota, kaip gimsta gandai apie „Apple“ produktus ir kam jie atneša daugiausia naudos (iliustracija pateikta straipsnio pabaigoje). Paprastai šie gandai atsiranda keturiais būdais:

  • neoficialią informaciją paskleidžia kurio nors „Apple“ tiekėjo darbuotojas;
  • kas nors aptinka užuominų apie naują produktą išleisto įrenginio programose ar operacinėje sistemoje;
  • „šaltinis“ kompanijos viduje išpliurpia ką nors technologijų tinklaraščiui ar naujienų portalui;
  • analitikų spekuliacijos ir „svajonės“.

Dažniausiai straipsniuose cituojami „gerai informuoti šaltiniai“, „patikimi šaltiniai“, „pavardės neminėję žmonės, žinantys „Apple“ planus“, „neįvardijami šaltiniai iš „Apple“ tiekėjų“, „situaciją žinantys žmonės“, „įrenginių komponentų gamintojai“ ir kt. Kartais gandams patikimumo bandoma suteikti pateikiant „Photoshop“ programa pagamintas nuotraukas, kaip galėtų atrodyti įrenginys, ar kalbinant žinomus žmones (pvz., vieną iš „Apple“ įkūrėjų Steve’ą Wozniaką ar technologijų analitikus), ką jie mano apie tai. Kartais jie kalba taip, lyg įrenginys jau būtų išleistas ir jiems tai nekelia nuostabos, esą tai yra logiškas „sekantis žingsnis“ technologijų kompanijai.

Bene daugiausia gandų paskleidžia tinklalapis „DigiTimes“. Tiesa, jis nėra itin patikimas. Pavyzdžiui, pernai jis buvo paskelbęs, esą „Apple“ išleis 7 colių įstrižainės planšetinį kompiuterį „iPad“ ir kompiuterį „iMac“ su lietimui jautriu ekranu. Nei vienas produktas rinkoje kol kas nepasirodė. Tiesa, vienareikšmiškai šio šaltinio pateikiamos informacijos „nurašyti“ negalima, kadangi yra buvę atvejų, kai „DigiTimes“ informacija pasitvirtindavo.

Galiausiai „Apple“ išplatina kvietimą į renginį (dažnai jame galima rasti užuominų apie tai, kas jame bus pristatyta). Tuomet spekuliacijos pasiekia viršūnę: kvietimą išpublikuoja kone visi tinklaraščiai ir naujienų portalai, papildydami jį naujomis „šaltinių žiniomis“ ar padirbtomis nuotraukomis.

Kam visa tai yra naudinga? Žinoma, tai pačiai „Apple“, kuri iki oficialaus išleidimo tyli sukandusi dantis. Nors ji svarbių naujienų paskelbia maždaug du kartus per metus, visą likusį laiką užpildo šie gandai. Dalis vartotojų, prisiskaitę įspūdingų spekuliacijų, perka įrenginį, net jei jis nėra toks geras, kaip buvo kalbėta prieš jo išleidimą.

Telefonas „iPhone“ yra klasikinis to pavyzdys. Birželio mėnesį praneštas gandas apie tai, kad šiemet turėtų būti pristatytas „iPhone 5“, buvo perpublikuotas daugiau nei 125-iose svetainėse ir naujienų portaluose per mažiau nei 24 valandas. Didelis žiniasklaidos dėmesys padėjo per pirmas tris prekybos dienas parduoti maždaug 1,7 mln. „iPhone 4S“ telefonų.

Įvertinus visa tai, akivaizdus vienas faktas – kol žmonės pirks „Apple“ produktus ir domėsis jais, internete ir toliau sklis gandai apie šiuos gaminius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)