Internetiniai domenai: „.com“ prieš „.betkoksžodis“  (0)

Nuo kitų metų sausio ketinama priimti naujos klasės aukščiausio lygmens domenų nuostatus. Pagal pakitusias taisykles, bus galima registruoti interneto adresus su ilgesniais nei trijų simbolių deriniais, išdėstytais bet kokia tvarka. Jau dabar specialistai prognozuoja, jog „tradicinių“ plėtinių paklausa smarkiai mažės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Už interneto vardų sistemos priežiūrą atsakinga organizacija ICANN (The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) birželio mėnesį priėmė sprendimą registruoti aukščiausiojo lygmens interneto domenus, sutampančius su įmonių užregistruotais prekės ženklais. Tai reiškia, kad ateityje interneto adresai galės baigtis beveik bet kokiu ir bet kurios kalbos žodžiu.

Suinteresuotos šalys gali užregistruoti tokį domeną kaip „.car“ ar „.bank“. Šių internetinių tinklalapių galūnes sudaryti turi nebūtinai lotyniškos raidės, bet ir, pavyzdžiui, kiniški simboliai. Vienintelė taisyklė, kurios privaloma laikytis yra ta, kad internetinio tinklalapio galūnes turi sudaryti ne mažiau kaip trys simboliai, t. y. dabar kompanijos gali teikti tokius domenų pasiūlymus kaip „.hitachi“, „.coke“ ar „.facebook“.

Laikas – pinigai

Jei norite užregistruoti savo tinklalapį, verčiau paskubėkite – registruoti naujoviškus domenus bus galima nuo 2012 m. sausio iki balandžio. Jie bus patvirtinti arba atmesti iki 2012 m. pabaigos. „Jei nepasinaudosite šia proga, gali tekti laukti iki 2015 metų“, – tikina Tim’as Callan’as, Melburno internetinių technologijų ekspertas.

„Vis dėlto, sukurti sėkmingai veikiantį verslo tinklalapį per ketvertą metų taps rimtu iššūkiu ne vienai kompanijai“, – sako kompanijos „FieldFisherWaterhouse“ internetinių technologijų specialistas, Simonas Briskman’as. Jis taip pat pridūrė, kad kai kurias kompanijas gali atbaidyti ir kaina. „Kita vertus, tai tik lašas jūroje, lyginant su investicijomis į kompanijos prekinį ženklą.“ Manoma, kad po tokio ICANN sprendimo nuosavus aukščiausiojo lygmens domenus nuspręs įsigyti daugelis stambių kompanijų.

Nusivilks paskutinius marškinius

Nuosavą aukščiausiojo lygmens domeną įsigyti nutarusios bendrovės už paraišką turės sumokėti 185 000 JAV dolerių ir privalės įvykdyti tam tikrus ICANN iškeltus reikalavimus. RebeccaMoody, reklamos agentūros „Euro RSCG“ vadovė pažymi: „Žinoma, tai netaps „Coca-Cola“, „John Lewis“ ar kitų sėkmingų kompanijų galvos skausmu, bet mažesnėms įmonėms gali prireikti susiveržti diržus“. Analitikų teigimu, tokią kainą pasauliniai gigantai sutiks mokėti norėdami padidinti savo žinomumą internete.

Kai registracijos periodas baigsis, ICANN nuspręs, kurių kompanijų paraiškos yra perspektyviausios ir galutinį sprendimą priims vadovaudamasi oficialiai nustatytais kriterijais. Jei šis procesas vis tik neišspręs situacijos, domenai bus parduodami aukcionuose. Pirmasis naujoviškas domenas, kaip manoma, bus atidarytas 2013 metais.

Gera investicija

Taigi, kas verčia kompanijas pirkti domenus su jų prekės ženklo pavadinimu? Pasak pono Callan’o, tai vienas iš būdų apsaugoti savo prekinį ženklą nuo kitų bendrovių, kurios gali pasinaudoti tuo pačiu pavadinimu. „Pavyzdžiui, jei aš su tuo pačiu prekiniu ženklu dirbu Šiaurės Amerikoj, o jūs Europoje ir mūsų keliai nesikerta – puiku, tačiau tik vienas iš mūsų gali turėti aukščiausiojo lygio domeną“, – priduria jis. „Kompanijos tiki, kad tokie internetinių tinklalapių pavadinimai bus lengviau įsimenami vartotojų. Pavyzdžiui, laptop.hitachi – lengva prisiminti, o tai reiškia, kad lengva ir bendradarbiauti“.

Apsauga ir garantija vartotojams – kita, nemažiau svarbi priežastis. „Dauguma žmonių nedrįsta naudotis internetinėmis parduotuvėmis, nes bijo likti apgauti, – sako Simon Briskman. – O tokio tipo tinklalapiai tikrai užtikrins prekės ženklo autentiškumą.“

Mažos kompanijos iškris iš konteksto?

Suprantama, mažos kompanijos ir įmonės yra sunerimusios dėl savo ateities. „Mažos ir nepelningos kompanijos skundžiasi, kad tai bus didelė kliūtis joms įsitvirtinti rinkoje“, – sako Simon’as Briskman’as. Tačiau jis taip pat tikina, kad vėliau domenų kainos šiek tiek sumažės. „Nemanau, kad šios įmonės uždarys savo „.com“ domenus per artimiausius penkerius metus, – sako TimCallan. – Bet jeigu kalbame apie tai, kas bus po 100 metų, tai šie įprastiniai domenai tikrai neegzistuos.“

Simon’as Briskman’as šiuo klausimu yra kiek optimistiškesnis. „„.com“ neišnyks vien dėl bendrus pavadinimus turinčių kompanijų kaip antai Financial.Times ar NewYork.Times. „.com“ egzistavo ir egzistuos, tačiau jie nebus tokie sėkmingi kaip naujieji aukščiausiojo lygio domenai“, – priduria jis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: