Lietuvos miestai: toliau plėsti ar pradėti griauti?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Vytax 2011-10-08 23:22
Iššvaistytas plotas yra šalia miestų centrų stūksantys lūšnų „mikrorajonai“. Kaip antai Vilijampolė ar Žaliakalnis Kaune(ir nereikia čia teiginių kad medinė architektūra kažkoks išskirtinis bruožas). Vilniuje kiek mačiau irgi tokių pavyzdžių irgi nemažai.
immortallt 2011-10-09 00:39
Pridesiu trukusi radiatoriu sausio 1d 3 ryto... (taip buvo pas mane namie)
Creatium 2011-10-09 00:39
Be abejo, jeigu už 3-4 kambarių buto šildymą sumoki 1000-1500 Lt/mėn, tai jau susimąstyt reikėtų... Neteko girdėt, kad kas mokėtų tokias sumas. Matyt namas visai kiauras :O
Nerkus 2011-10-09 00:44
teko paciam ruosti (2006-2008 m.) ir kolegos ruose keliu miestu ir miesteliu bendruosius planus (ne vilniaus). visuose planuose buvo prognozuojama miestu pletra, kai kuriuose tai net labai stipri pletra. dabar kai nuvaziuoji i miestus, tai jie jau patys nori keisti bendraji plana ir sumazinti arba visai nebeplesti miestu, nes sako, kad zmoniu tik mazeja ir jokios pletros nebus. tarybiniais laikais buvo regionine politika, buvo skatinama decentralizuota miestu pletra, buvo sukurtis 6 traukos cenrai, "ikurtas" alytus kaip miestas ir kaip traukos centras. o dabartiniu metu jokios regionines politikos nematau, tuoj pas mus bus kaip Latvijoj,, ten yra Ryga ir likusi Latvija. Pas mus bus tik Vilnius ir dar gal liks Klaipeda, nes ten uostas, o likusi dalis bus demografine dykra. Praeis dar kazkiek laiko, ismirs provincijoje gyvenantys pensininkai, o daugiau nelabai kas kaime nores gyventi.
immortallt 2011-10-09 00:46
60kv.m. butas su 2 kambariais - erdvu, paprasta tvarkytis, kai neturi seimos - ko daugiau reikia ? Gyvenu virsuliskese, iki centro su autobusu ~15-20min, masina ~10min. Isplanavimai name labai labai skirtingi. Tikrai erdvu ir sviesu. O siaip iki atvarymo i Vilniu, visad gyvenau name ir tikrai, kol nera seimos i nama nesikelciau, net jei tureciau galimybe. I sildyma malkomis ka itraukei ? Peciaus kaina ne savadarbio, o rinkos ? Prieziura peciaus, malku atsivezima, kapojima, saugojima ir t.t. ? Be to komfortas yra subjektyvus dalykas. Ne visiem komfortas yra sniega kasdien kasti ziema, o pvz. praejusia ziema klaipedoje tai uzsi******* kasti sniega, nes vos ne kasdien po 5-10cm sniego verte. O kur dar ir kiemu gatves, bent jau sankryzas nusikast, nes masinos pakimba ant sniego. Be to, kaip ir visur reikia ziureti, kiek tas komfortas atsieina. Nes gyventi uz miesto su vaikais yra TRAGEDIJA tiek vaikams, tiek paciam. Nes vienas seimos narys tures dirbti vairuotoju arba vaikas klajos po miesta, kol tevai po darbo namo vaziuos. Siaip sakyciau dauguma namu (ne senamiestyje) reikia realiai griauti ir stayti modernius, link pasyviu krypstancius daugiaaukscius su tinkamai irengta infrastruktura (parkingas, zaliosios zonos, suoliukai, is karto planuoti saugos sprendimus, kad nelistu zmones, kurie zalos ketina pridaryti).
mobilunkas 2011-10-09 09:23
kuo daugiau reikes dokumentu, leidimu, sutikimu , planu ir t.t. buto ar namo statymui ir kuo ilgiau truks leidimu isdavimas , tuo greiciau ir labiau tustes lietuva, ir tuo greiciau niekam nebereiks tu ruosiamu dokumentu, nes nebebus kam jais naudotis. delto lietuva ir tusteja, kad vadovaujames ne sveiku protu, meile, bet super isvystyta teisine sistema, nuo kurios zmones bega kuo toliau. Realiai reikia apsisprest ar mes norim kad lietuva augtu ir klestetu, ar kad emigruotu ir likusiems but riesta del demografijos bei socialiniu problemu, nes nelikus jaunimo neliks ir vyresniu, nes niekas jiems nebeuzdirbs pensijos, neliks sveikatos sistemos, o veliau ir visu kitu sistemu. na bet kolkas mes to nesuprantam ir esam pasmerkti isnykt, o kadangi euopa irgi nyksta, tai mes esam lbai tinkami europos palaikymui kol esam jauni, isnyko vienkiemiai, kaimai lietuvoj, dabar nyksta miesteliai, tuoj ims nykt miestai, o jauna gyvoji jega palaikys senstancios gudresnes europos valstybiu gyvybinguma. jei kiekvienas jaunas zmogus gautu busta lietuvoj be paskolu iki gyvenimo pabaigos, tai jam daug sunkiau butu isvykt is lietuvos. o dabar mes esam gudriai valdomi, kad palaikytume kitu saliu gyvybinguma, nes jos gudresnes ir delto turtingesnes
Robkinas 2011-10-09 11:42
Sutinku su tavo nuomone... ne vienas jaunas zmogus pernelyg daug ir negalvoja, kaip ta busta savo isigyt, nes tiesiog uzsmaugtu bankai iki gyvenimo galo. Tai kokio velnio save isikinkyt i tokia nasta, jei gali braukt i europa ir gyvent normaliai dirbant mazai kvalifikuota darba?
Arns 2011-10-09 12:24
Kaip manai, kodėl dabar tokia didelė emigracija? Atsakymas - būtent plikas jaunimas ėmė 100% padengimo paskolas būstui naujos statybos namuose. Ir ne vienas toks nebe sugeba išsimokėti, tad ir išvyksta į užsienį dirbti, kad atlyginimo užtektu dengti skoloms.
Wolfy 2011-10-09 13:38
Butas, manau, niekada neatstos namo teikiamo komforto, nes automobilio negali bet kur palikti gyvendamas bute, o prie savo namo gali pastatyti kur nori savo kieme ir tau niekas nieko nepasakys. Be to, ziema man sniegas nesudaro rupesciu, tereikia tik vakare atsikasti ir visada ryte galesi isvaziuoti. P.S. Namas turi viena esmini privaluma, kad sededamas visiskai be pinigu tu jame galesi gyventi ir niekas taves ismesti negales, aisku jei namas neikeistas bankui ar dar kazkokios paskolos nepaimtos. Bute priesingai, uz sildyma nepamokesi kazkuri laika ir skrisi is buto ir liksi be nieko. Tad, manau, nama tureti yra zymiai geriau ir be to, patogiau.
blizzard 2011-10-09 14:32
Aišku daug visokių niuansų yra, bet paminėsiu dar kelis minusus dėl ko nenorėčiau gyvent bute. Kaimynai. Mašinos nėra kur palikti, gerai kaip yra garažas, bet jeigu jo nėra tai ryte gali mašinos ir nerast. imortall minėjo apie sniego kasimą kieme, kieme tai dar dar, bet kaip reikia atkasinėt butų aikšteles, nesakau kad visados ir visiems, bet šiemet čia pasitaikė tokių atvejų. Aišku jeigu vienas gyveni, buto pilnai užtenka, tada jau priklauso nuo noro kur gyveni, bet buto užtenka. Taip malkas patys pasiruošėme, bet klausimas jeigu butų gyventojams leistų patiems savo šildymo išlaidas tvarkyti, manau dažnas atsirastų kuris dirbtų kad pigiau būtų, bet jiems tokio pasirinkimo nėra.. kas dėl malkų apsaugos? tvorą užtverta sklypo, tai kokios dar apsaugos reik.. jeigu vienkiemį gyveni tada kitas reikalas, bet nemanau kad kažkas važiuos kokiu 5km iki tavo sodybos kad prisipyzdint priekabėlę malkų kuomet juos gali pagaut.. jau tada lengviau iš miško malkas pjaut.. Dar galiu pasakyt kad dabartinės malkų kainos labai išpūstos tie visi prekeiviai kurie pardavinėja kainas yra užkėlę gana stipriai, jeigu pats darai, gali samdyt kad kas nors supjautų ir tas malkas suskaldytų, tikrai pigiau išeina viskas.. pečius samadielka , o kas liepia pirkt firminį? Vėl su tais vaikais, kad kažin kurie labiau po miestą valkiojasi, ar tie kur bute neturi ką veikt išeina ryte ir grįžta tik per miegot ar tie kur daugiau laiko praleidžia kad namo su autobusu grįžtų.. Iš asmeninės patirties galiu pasakyt, kad tie kurie mieste gyvena dažniausia ir būna iš tų gatvės šlavėjų, nes jiems tiesiog nėra ką veikti, namuose 4 sienos, vienintelis laisvalaikis po miestą trintis. O tie kurie kaime gyvena tai ribų nėra.. jeigu ne laisvas laikas, tai darbai, užimtumas visiškai kitoks. Kitas dalykas, kai mokiausia arčiau kaimo, niekas nekalbėjo apie lengvus narkotikus kaip žolė, perėjus į miestą situacija pasikeitė..
Creatium 2011-10-09 16:16
Tai čia tokie dalykai labai subjektyvūs, jeigu taip galima pasakyt. Ne pas visus kaimynai yra kraujageriai, ne pas visus mašiną po nakties mašiną nuvaro. Žiežulų kaimynų gali turėti ir nuosavame name gyvendamas, tai ir ne tokių bajerių būna pridaro, nesvarbu privati teritorija ar ne. Tačiau vėl gi, ne pas visus tokie kaimynai Čia gi viskas labai priklauso nuo to, kur gyvensi. Jeigu užmiestyje gyvensi kad ir 15 km nuo centro, tačiau visos būtiniausios vietos bus netoli (~5 km), tai viskas ok. O jeigu reikės vaikus vežti (arba jiems patiems važiuoti) į mokyklą 15 km ir po to pasiimti... O jeigu vaikas ir autobusu važiuos, tai juk stotelė nebus prie pat namo. Vistiek vaikas turės pėsčiom kažkiek paeiti (dažniausia situacija - mišku). O žiemos metu ir patiems bus neramu ar vaikas saugiai grįžo po mokyklos kokią 4 val., kai jau bus tamsu, namo. Tad čia labai priklauso kur geriau gyventi nuo to, kur gyveni, kur pasirenki/renkiesi gyventi.
Robkinas 2011-10-09 16:59
Drisciau truputeli papriestaraut - sitos problemos labiausiai egzistuoja, jeigu gyvenama senos statybos daugiaaukstyje, nes paciam ne viena ir ne du butus teko nuomotis butent tokiuose rajonuose, tai nieko gero is tikro: dazniausi kaimynai budavo pensininkai, su jais visad yra problemu, kiemai ypatingai mazomis aikstelemis, velgi problema, sildymas - pagrindinis dalykas, del ko nepirkciau gyvenime senos statybos buto. Dabar gyvenu naujos statybos bute, problema tik viena - sunkoka su parkingu (nes neturiu garazo), o visa kita issisprende. ir tikrai nekeisciau sito buto i joki nama, bent jau dabar
blizzard 2011-10-09 17:23
Aš žiūrėjau į daugumą, nes dauguma ir gyvena tuose senuose daugiabučiuose, naujos statybos jau kainuoja panašiai kaip namas..
WD 2011-10-09 21:22
Taip ir bus. demografine dykra.
Zergas 2011-10-10 09:08
tokiems demagogams tik spjaut i snuki.uzsienyje tokiuose daugiabuciuose gyvena tik bomzai ir asocialai,normalus gi zmones gyvena nuosavuose namuose ar kotedzuose kas pas mus del korumpuoto planavimo yra mission imposible paprastam zmogui.kur tai matyta kad aro kaina kazkokiose dykynese apie Vilniu kainuoja po 10 ir daugiau tukst litu?as suprantu kad tokie dargiai nori prisiplest pristatydami urvu kuriuos pardavines po 8stukas uz kvadrata aiskindami kad jaunam zmogui daug nereikia.griauti senas chrusciovkes reikia,tik kas iskils vietoj ju?
andriulis 2011-10-10 09:53
Tokioje kaip Lietuva valstybeje is viso neturetu buti daugiabuciu, o turetu buti kotedzai, nuosavi namai. Nuosava nama lyginti su kazkokiu lizdu inkile nera prasmes. Butas reikalingas zmonems tik LABAI daug dirbanties, LABAI daug keliaujantiems, na ir tinginiams, o visi kiti argumentai yra niekiniai. Nama iki 100kv su 6arais zemes nera prasmes lyginti su jokiu butu.
Simplicity 2011-10-10 11:17
Andriuli, kiekvienam savo. Visą gyvenimą bute pragyvenęs nesupras nuosavame name užaugusio kol pats name nepagyvens. Taip, gyvenant name reikia ir kiemą nusikasti, ir žolę nusipjauti ar darže pasikapstyt (kas kam rūpi), o kai kam ir malkų pasiskaldyt. Tačiau už tai turi privačią erdvę kur gali pasikaitint saulėj, pavakarot su šeima ar draugais, o grįžęs vėlai vakare visada rasi kur pasistatyti automobilį. Tuo tarpu, gyvenant bute visos valdiškos įstaigos ranka pasiekiamos, nereikia nei žolės pjauti, nei aplinkos tvarkyti. Lyg ir būtų galima snieguotą žiemą pasiėmus kastuvą bent jau kelius atsikasti, tačiau kadangi kiemas bendras, o „visi moka mokesčius“, tai laukia kol už 400Lt pasamdytas pensininkas ar moterėlė tuo pasirūpins Aš mielai Lietuvoj pirkčiau ar statyčiau namą, bet kainos verčia ir apie butą pamąstyt. Kažkur laukuose gyvent, kad ir miesto pakrašty, tikrai nesinori, nes vargu ar žiemą ten kelius valantis transportas užsuks, o miesto teritorijoje esančių namų ir sklypų kainos tokios, kad be pusės milijono litų paskolos 40-čiai metų, gyvent neįsikraustysi Bėda dar ir ta, kad naujas ekonominės klasės inkilas už namą gal tik kokiais 30% pigesnis, o senas „chruščiovkes“ jau tuoj griaut reiks. Paskaičiuoji ir gaunas, kad gal geriau, vietoj 50 kv. m. naujam inkile popierinėm sienom, pasistatyt bent dvigubai didesnį namuką priemiesty, bet iš kitos pusės: laukuose nėra nei kaimynų, nei komunikacijų, nei normalių kelių ar viešojo transporto. Čia reikėtų miestų architektams per skiauterę duot, kad detaliuosiuose planuose apsiriboja tik zonų išdėliojimu ir leidžia žemės savininkams didelius sklypus sudalint kaip jiems atrodo geriau. Pridalina bet kaip, pridaro nesąmonių, o po to tik vienas vargas ir patiems gyventojams ir pačiam miestui. Turi kelis arus- statyk kokį tik nori namą. Turi kelis hektarus dirbamos žemės, kurią nori išskirstyt namų valdos sklypais- statyk gyvenamųjų namų kvartalą ir pardavinėk namus. Neturi tam lėšų- parduoka žemę tam, kuris jų turi arba ir toliau augink bulves. Pažiūrėkit kaip gražu Airijoj: http://maps.google.com/?ll=54.003654,-6 ... 18&vpsrc=6 http://maps.google.com/?ll=53.985247,-6 ... 17&vpsrc=6 http://maps.google.com/?ll=53.316262,-6 ... 14&vpsrc=6 http://maps.google.com/?ll=53.520551,-7 ... 16&vpsrc=6 Žinoma, naujuose rajonuose visi namai vienodi, bet iš šono atrodo gražiai, o gyvendamas apsipranti, kad tavasis nuo kaimyno skiriasi tik numeriu ant durų Susimoki ir gyveni normaliam kvartale, normalioj bendruomenėj. Turėtų ir Lietuvoje statybų bendrovės kažką panašaus siūlyti vietoj to, kad hektarus plyno lauko išdalintų ir po to lauktų kol per dvidešimt metų kas nors juos išpirks ir ten įsikurs. Dvidešimt metų gyvenimo statybvietėje... Galiausiai, galėtų, kaip rašė straipsny, įsikišti valdžia ir plynus laukais normaliais kvartalais paversti iš viso to uždirbant minimaliai (arba išeinant ant lygių). Miestų plėtra Lietuvoj: http://maps.google.com/?ll=54.739934,25 ... 16&vpsrc=6 http://maps.google.com/?ll=54.931543,23 ... 16&vpsrc=6 „Gyvenk apkasuose“ http://www.edomus.lt/parduodamas-10-aru ... 429a9eb3e1 „Strategiškai patraukli vieta Klaipėdoj“ http://www.edomus.lt/klaipedoje-deimes- ... 8a3e0ac112 „Sklypas bajorui“ (žiūrėti aprašymą) http://www.edomus.lt/sklypo-plane-parod ... 4c0ccd8b31 „Šiaulių kalvos“ http://www.edomus.lt/parduodami-namu-va ... 7223afd8cf
andriulis 2011-10-10 12:20
Va sugalvojau daugiabucio privaluma pries nuosava nama - turi daugiau draugu vaikysteje Futbolo komanda surinkti 11 pries 11 budavo juoku darbas Del airijos namu - kvartalu statybos, tai esu pats siek tiek viena ausy ikises i si reikala. Ten pas juos labai grieztai. Paprasciausia leidima statybai reikia ilgokokai palaukti, o ilgai palaukus atsakymas gali buti neigiamas. Nes kiek supratau jie ziuri i paklausa - pasiula. Bet kokio namo nepasistatysi, pagal tam tikras vietoves gali rinktis is vieno, dvieju projektu.