Stiklo konstrukcijos – mirtini spąstai paukščiams  (4)

Jau beveik dešimtmetį Lietuvos ornitologų draugiją (LOD) pasiekia informacija apie į stiklą atsitrenkiančius paukščius. Žuvusių paukščių skaičius ypač išaugo pradėjus statyti konstrukcinio tipo pastatus su daugybe stiklo, o taip pat pastatų langams pradėjus naudoti tonuotus ar šviesą atspindinčius stiklus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ši problema yra aktuali ir Lietuvai. Tačiau, skirtingai nuo daugelio Europos šalių, mūsuose nėra jokių teisinių bei administracinių mechanizmų, leidžiančių spręsti šią problemą. Pavieniai LOD bandymai klijuoti Europoje populiarius plėšriųjų paukščių siluetus ant mažaaukščių gyvenamųjų namų buvo efektyvūs. Tačiau šalies mastu tokią praktiką įdiegti galimą tik įteisinus specialią tvarką, kuo ir ruošiasi užsiimti LOD.

Įvairių tyrimų ir skaičiavimų duomenimis kasdien Europoje dėl atsitrenkimo į stiklus žūna apie 240 000 paukščių, o tai jau yra virš 80 milijonų paukščių per metus. Visgi įvertinti tikrą šios problemos mastą nėra lengva – dalis paukščių dėl sužeidimų žūna vėliau, dalį suėda naminiai bei laukiniai gyvūnai.

Pagrindinė šios nelaimės priežastis – vis didesnis stiklo panaudojimas šiuolaikiniuose pastatuose.  O kuo stiklų daugiau, tuo didesnis pavojus paukščiams. Mat paukščiai stiklo nemato ir neįvertina gresiančio pavojaus, arba stiklai, priklausomai nuo apšvietimo bei fono šviesumo, atspindi šalia esančią aplinką. Tuomet paukščiai, skrenda į stikluose atsispindinčius objektus ir žūna ar susižeidžia atsitrenkę į kliūtį. Tačiau galima išvengti arba bent jau sumažinti taip žūvančių paukščių skaičių. Optimaliausias sprendimas – mažinti stiklo naudojimą statybose, ypač migruojančių paukščių susitelkimo vietose. Kadangi tai sunkiai įgyvendinama, reikia planuoti ir kitas priemones. Pirmiausiai reikia vengti pastatų statybos paukščių gausiai lankomose vietose, augalus sodinti tik ties pastato kampais. Tačiau šios priemonės ne visada yra lengvai pritaikomos. Todėl Europos valstybėse vis dažniau naudojami įvairių spalvų piešiniais žymėti, specialiai apdirbti, grublėti bei neskaidrūs stiklai. Tačiau pati paprasčiausia, pigiausia ir lengviausiai įgyvendinama priemonė išlieka plėšriųjų paukščių siluetų klijavimas ant stiklų.

Lietuvoje, išskyrus Klaipėdos miestą, išsamesni tyrimai, leidžiantys vertinti šios problemos mastą, nėra atlikti. Todėl Lietuvos ornitologų draugija, norėdama atkreipti visuomenės dėmesį bei siekdama sumažinti dėl atsitrenkimo į stiklus žūnančių paukščių skaičių, pradeda rinkti duomenis apie dėl atsitrenkimo į stiklus žuvusius ar sužeistus paukščius. Tai būtina, kad planuoti apsaugos priemones pavojingiausiose paukščiams vietose. Tik tinkamai įvertinę šią problemą galėsime ieškoti optimalių sprendimų, o tinkamų rezultatų siekti su visuomenės pagalba.

Todėl šalia pastato ar lango radus galimai dėl atsitrenkimo į stiklą žuvusį ar sužeistą paukštį, prašome apie tai pranešti Lietuvos ornitologų draugijai el.paštu lod@birdlife.lt arba telefonu (8 5) 213 04 98. Pateikiant informaciją, reikalingi šie duomenys: data, laikas, vieta, paukščio rūšis (jeigu nustatyta), paukščio nuotrauka (esant galimybei), pranešėjo vardas, pavardė ir kontaktiniai duomenys: el.pašto adresas ar telefono numeris.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(0)

Komentarai (4)