Kiek kainuoja sukurti tinklalapį?  (22)

Šis klausimas gali pasirodyti kiek filosofinis – juk pasitaiko įvairaus funkcionalumo, dizaino ir idėjos tinklalapiai. Tačiau vis tiek galima įvardinti jeigu ne konkrečias sumas, tai bent jau rėžius ir logiką, pagal kurią galima nustatyti konkrečią internetinės svetainės sukūrimo kainą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taigi, įsivaizduokite – jūsų galvoje gimė idėja tinklalapiui, turite pinigų bet visiškai nieko nenutuokiate apie programavimą ir dizainą. Kiek jums visa tai kainuotų?

Pradėkime nuo to, kad visa kaina neišvengiamai skaidoma į keletą aiškiai apibrėžtų etapų, kiekvienas iš jų gali būti daromas visiškai nepriklausomai nuo kitų etapų. Būtent pagal tai suskirstysime ir biudžetą.

Etapas 1. Hostingas, adresas ir įrankių paruošimas

Kad tinklalapis gyvuotų internete, jį reikia kažkur talpinti. Be abejo, galima daryti ir kitaip – kad programuotojas kurtų jį kur nors „pas save“, o tik vėliau būtų užsakoma reali vieta serveryje su adresu, tačiau šio veiksmo kaina Lietuvoje yra tokia nedidelė, kad tikrai neverta atidėlioti šio klausimo. Išimtis viena – jeigu nesate tikras, jog jūsų tinklalapis išvys dienos šviesą, tada pažaidimui galite pasinaudoti kieno nors jau turimais serverių resursais.

Kas yra web-hostingas? Grubiai tariant, tai yra vieta jūsų projekto talpinimui. Lietuvoje yra tikrai ne viena ir ne dvi įmonės, teikiančios tokias paslaugas, tiesiog įrašykite į „Google“ paiešką žodžius „web-hostingas“ arba „svetainių talpinimas“ ir rasite pakankamai daug rezultatų. Kalbant apie pinigus, vidutiniškas talpinimo planas kainuoja apie 100-150 Lt per metus. Į tokį paketą įeina keli gigabaitai disko vietos, duomenų bazės sistema ir galimybė kurti el.pašto dėžutes. Principas toks: užsisakote paslaugą iš kurios nors įmonės, gaunate prisijungimus prie savo serverio paskyros ir duodate tuos slaptažodžius būsimam programuotojui, jis susitvarkys.

Papildomai reikia pasirūpinti tinklalapio adresu – taip taip, tuo pačiu www.jusunuostabiausiasadresas.lt. Laimei, jo kaina visai nedidelė – šiuo momentu tai yra apie 40 Lt per metus. Jei adreso galūnė nebūtinai turi būti lt, tada adreso kaina gali būti mažesnė. Taip pat atkreipkite dėmesį į tai, jog skirtingose firmose to paties adreso įregistravimo kaina gali skirtis.

Jeigu jums hostingo kompanija siūlo galingesnį planą ir galvojate apie tai, kad jūsų projektas bus iš karto labai galingas ir reikalaus daug išteklių, skubame nuraminti – labai mažai tikėtina, kad jūsų tinklalapis iš karto „iššaus“ ir sulauks šimtų tūkstančių lankytojų per dieną. O jeigu pamatysite, kad lankomumas tikrai didelis – nebus jokių problemų iš to paties hostingo tiekėjo paprašyti perkelti jūsų svetainę į kitą serverį su palankesniu planu – daugiau vietos, didesnis pralaidumas ir t. t.

Taigi, pradinė šio etapo kaina apytiksliai gali siekti iki 200 Lt.

Etapas 2. Programavimas

Štai čia slypi didžiausi klaustukai. Vieni teigia, kad tinklalapius galima padaryti per dvi dienas už 50 Lt (tiesiog paimi „WordPress“ turinio valdymo sistemą, pasirenki temą, išverti kai ką ir viskas), o kitiems projektams reikia kelių mėnesių ar net metų, ir sumos ten matuojamos dešimtimis tūkstančių litų. Ir, kas svarbiausia, abu šie variantai yra teisingi. Lygiai taip pat, kaip „kiek kainuoja nusipirkti automobilį“ – čia gali būti labai įvairių variantų ir modifikacijų. Apžvelkime jas paeiliui:

2.1. Nemokama turinio valdymo sistema

Ar teko girdėti tokius žodžius kaip „WordPress“, „Joomla“ ar „Drupal“? Būtent apie šias ir panašias sistemas rašysime šiame poskyryje. Principas toks: parsisiunčiate tokią sistemą nemokamai, įkeliate į savo web-serverį, pakeičiate dizaino temą (yra labai daug nemokamų variantų), dar pakoreguojate savo meniu ir kitų reikiamų informacijos pateikimo blokų išdėstymą ir viskas, tinklalapis paruoštas. Kitaip tariant, tam nereikia jokių programavimo žinių – galite patys sukurti tokią svetainę arba paprašyti kokio studento ar net moksleivio tai padaryti už 50-100 Lt. Šis variantas tinkamas paprastoms svetainėms, kurių užduotis nėra atrodyti unikaliai ir turėti šimtus funkcijų.

Kokią būtent turinio valdymo sistemą rinktis? Iš trijų minėtų „WordPress“ labiausiai tinkamas tinklaraščiams (blog’ams) ir naujienų svetainėms, tačiau šios sistemos galimybės plečiamos ir pateikiama daug įvairių įskiepių ir priedų. Kalbant apie „Joomla“ ir „Drupal“ – tai jau daugiau funkcijų turinčios sistemos, tinkamos labiau portalo tipo tinklalapiams. Tiesa, jomis naudotis gali būti kiek sudėtingiau, nei „WordPress“. Žinoma, šiomis alternatyvomis turinio valdymo sistemų įvairovė neapsiriboja, tad telieka tik pasidomėti internete, kokios jos yra ir kaip jomis naudotis.

2.2. Samdomo programuotojo paslaugos

Jeigu jums netinka „standartinis“ turinio valdymo sistemos sprendimas ir norite unikalių suprogramuotų funkcijų, tada jau reikia ieškoti, kas jums tai padarytų. Vienas iš variantų yra surasti kad ir vieną žmogų, mokantį programuoti populiariomis interneto programavimo kalbomis (PHP, Python, Perl, Java Script ir pan.), ir jam sumokėti už pageidaujamą darbą. Tokių taip vadinamų „freelancerių“ (laisvai samdomų darbuotojų) galima rasti internete, įvairiuose forumuose. Bet šiuo atveju būkite atsargūs – dažnai galima sulaukti pasiūlymų iš serijos „čia paprasta, per savaitę už 200 Lt padarysiu“, bet tikrovėje viskas nusitęsia iki begalybės, o dažnai net ir nėra užbaigiama. Dėl to kai ieškokite žmogaus, būtinai padarykite tris dalykus:

  • Paprašykite jo darbų pavyzdžių;

  • Paieškokite apie jį informacijos internete;

  • Jeigu yra galimybė, susitikite gyvai.

Kainos? Jos gali skirtis, čia jau viskas priklauso nuo jūsų idėjos sudėtingumo ir samdomo žmogaus įgūdžių. Kaip minėjome, paprastas tinklalapis gali būti sukurtas ir už kelis šimtus litų, bet tada kyla klausimas, ar tikrai jums netinka nemokama turinio valdymo sistema, jeigu jau idėja yra tokia paprasta. Dažniausiai kiek sudėtingesniems projektams kainos svyruoja tarp 1000-2000 Lt. Jos aišku gali kilti ir dar aukščiau, atsižvelgiant į tai, kokio pločio ir ilgio yra jūsų funkcijų pageidavimų sąrašas.

2.3. Užsakykite iš profesionalų

Egzistuoja internetinių svetainių rinkos segmentas, kuriame dirba tikri savo srities žinovai – įmonės, dirbančios web-projektų versle jau ne vienerius metus ir turinčios už savo pečių užbaigtus didelius projektus. Dažniausiai tokiu atveju programavimo paslaugos bus teikiamos kartu su dizaino paslaugomis ir kainuos tikrai ne vieną ir ne du tūkstančius litų. Tokios kainos, be abejo, gąsdina, tačiau yra ir kita medalio pusė – ką jūs gausite iš profesionalų:

  • Profesionalią konsultaciją dėl jūsų idėjos įgyvendinimo variantų;

  • Detaliai aprašytą darbų planą su įsipareigojimais;

  • Kokybiškai ir dažniausiai laiku atliktą darbą su papildoma palaikymo garantija.

Sutikite, tai visgi šiek tiek skiriasi nuo „už 200 Lt padarysiu per savaitę“. Ar eiti šiuo keliu? Tikrai nebūtinai, nebent turite plačiai atvertą piniginę.

Taigi, apie programavimo etapą daugmaž tiek. Apibendrinant: kiek kainuoja programavimas – priklauso nuo dviejų dalykų: jūsų užmojų ir asmens/įmonės, kuriai patikėsite tai atlikti.

Etapas 3. Tinklalapio išvaizda – dizainas

Be abejo, norint startuoti su savo svetaine, reikia iš karto atkreipti dėmesį į išvaizdą. Pirmas lankytojų įspūdis susidaro kaip tik pagal jų reakciją į dizainą – tai vyksta pasąmonėje. Tik vėliau žmogus pastebi funkcijas ir ieško sau naudingos informacijos. Taigi greičiausiai teks skirti pinigų tam, kad išsiskirtumėte iš minios.

Šioje vietoje viskas susiję su tuo keliu, kurį jūs pasirinksite programavimo etape. Jeigu pagrindas bus nemokama turinio valdymo sistema, tada galėsite rinktis iš nemokamų šablonų arba sumokėti apie 50-100 JAV dolerių už kiek gražesnį (tačiau standartinį ir galimai parduotą dar vienam ar keliems klientams) variantą. Kaip tai galėtų atrodyti – pasižvalgykite po didžiausią pasaulyje tokių šablonų saugyklą ir parduotuvę TemplateMonster.com.

Jeigu užsisakysite programavimo paslaugas iš laisvai samdomų žmonių ar nedidelių komandų, tada siūlyčiau atskirai paieškoti kokio nors panašiu principu dirbančio dizainerio ir tiesiog „suvesti“ jį su programuotojais. Dizaino darbai gali būti daromi visiškai atskirai ir tik vėliau įdiegiami į suprogramuotą kodą. Bet, be abejo, prieš tai reikia susitikti ir kartu aptarti, kas už ką atsakingas, kaip bus suskirstyta svetainė ir t. t. Šiuo atveju pagrindinis tikslas yra tai, kad dizaineris ir programuotojas susišnekėtų ir nei vienas iš jų nenuklystų į lankas. Principas toks: dizaineris nupiešia labai gražų dizainą su „Photoshop“ ar kitokia vaizdų redagavimo programa, tada programuotojas turi jį sukarpyti ir paversti HTML kodu (nebent tą moka daryti pats dizaineris – be abejo, už papildomą mokestį). Dažniausiai pasitaikanti problema yra tokia, kad programuotojas paima nupieštą dizainą ir iš pirmo žvilgsnio net neįsivaizduoja, kaip jį galima sukarpyti, kad jis gerai atrodytų visose interneto naršyklėse. Tad tai turi būti komandinis darbas – tarpiniai dizaino rezultatai turi būti rodomi ne tik jums kaip užsakovui, bet ir programuotojui, kaip tolesniam darbų vykdytojui.

Kalbant apie kainas, tai laisvai samdomo dizainerio paslaugos kainuoja apie 1000-2000 Lt vienam projektui. Galima rasti ir kiek pigiau, tačiau tada atidžiau vertinkite kokybinius atlikto darbo parametrus.

Kaip jau minėjome, jeigu užsakote pilną web-paslaugų paketą iš rimtos tuo užsiimančios įmonės, tai dizaino darbai bus įrašyti į bendrą sąskaitą. Bendros sąskaitos dydis gali siekti 5000 Lt ar dar daugiau. Bet ir čia yra savų pliusų – jums pateiks ne tik tinklalapio vaizdą, bet ir logotipą su įvairiais variantais bei formatais, tinkamais tiek internetui, tiek spaudai. Kitaip tariant, paslauga bus ne tinklalapio dizainas, o jūsų prekinio ženklo firminis stilius – aiškiai matysite, kaip galėtų atrodyti jūsų logotipas ant marškinėlių, puodelių ar vizitinės kortelės. Būtent už tokį didelį darbą ir kokybės garantiją ir imami tokie dideli pinigai.

Etapas 4. Palaikymas

Sakysite – ką? Dar ne viskas? Žinoma, galima sustoti ties trečiu etapu ir džiaugtis sukurta bei veikiančia interneto svetaine. Bet juk tuo procesas nesibaigia. Kam jums reikalingas tinklalapis? Dažniausiai tam, kad iš jo bandytumėte užsidirbti arba vykdytumėte kažkokią savo saviraiškos veiklą. Tad jūsų užsakyto projekto sėkmė visgi priklauso ne tik nuo to, koks gražus logotipas ar kokio sudėtingumo yra duomenų bazės struktūra, o nuo to, kaip sugebėsite svetainę užpildyti informacija ir nuolat ją atnaujinti (nebent to nereikia pagal jūsų pirminę idėją).

Šiuo atveju, pirmasis patarimas – ruoškite informaciją iš anksto. Labai dažnai pasitaiko atvejai, kai programuotojas kartu su dizaineriu pluša ir stengiasi įgyvendinti kiekvieną užsakovo užmojį, o šis sumoka pinigus ir neranda laiko įrašyti tekstų ten, kur jie turi būti ar netgi pateikti jų programuotojui, kad juos įkeltų. Kyla tada klausimas – ar tikrai jums reikia svetainės? Jeigu atsakymas teigiamas, tada ruoškite medžiagą iš anksto, kad jau kalbėdamiesi su tinklalapio kūrėjais galėtumėte jiems pateikti bent pirminę medžiagą, kuri bus būsimoje svetainėje.

Bet pirminis turinio užpildymas yra tik viena medalio pusė. Vėliau informaciją reikės atnaujinti – juk pasirodys kažkokios naujienos, kainų pokyčiai, pasikeis jūsų kontaktinis telefonas ar adresas. Galiausiai prisidės naujų meniu punktų ar skilčių. Siekiant išvengti galimų problemų, reikia padaryti du dalykus:

  • Susitarti su ta pačia programuotojų komanda, kad už papildomą mokestį jie galės atlikti jūsų norimus pakeitimus tada, kai jums jų reikės (nes dažniausiai iš anksto jūs tų pakeitimų nenumatysite);

  • Jeigu reikia – rasti žmogų ar žmones, kurie galės ruošti ir talpinti naujus tekstus svetainėje, tai gali būti ir jūsų įmonės sekretorė ar vadybininkė, turinti bazinius darbo su kompiuteriu įgūdžius.

Taigi, šitam etapui irgi reikia „rezervuoti“ pinigų. Kiek tiksliai atsakyti sudėtinga, nes viskas priklausys nuo jūsų svetainėje esančio turinio apimties ir atnaujinimo planų.

Apibendrinimas

Pabandysime tipines svetainių kainas suskirstyti į tris grupes:

  • Paprasta asmeninė ar įmonės svetainė su turinio valdymo sistema: kaina nuo 200 iki 1 000 Lt

  • Sudėtingesnis tinklalapis ar portalas su unikaliu dizainu ir programiniu sprendimu, užsakant iš laisvai samdomų programuotojų : kaina nuo 1 000 iki 5 000 Lt

  • Visiškai unikalus web-sprendimas įmonės prekinio ženklo kūrimui, užsakant iš profesionalų: kaina nuo 5 000.

Visa tai, kas parašyta šiame straipsnyje, yra daugiau bendros gairės tiems, kas nori susigaudyti rinkoje ir preliminariai planuoti savo lėšas bei pasirinkti, kuriuo keliu eiti – ar geriau pataupyti ir užsakyti iš mažesnę patirtį turinčių žmonių, ar geriau rinktis brangiau kainuojančius, tačiau neabejotinos kokybės darbus. Bet kuriame aprašytame etape gali pasitaikyti išimčių: ne tik samdomas programuotojas, bet ir rimtos įmonės turi tikimybę „susimauti“, tuo tarpu ir iš laisvalaikiu uždarbiaujančio studento kartais galima gauti neįtikėtinos kokybės darbų.

Tikimės, kad straipsnis padės susigaudyti rinkoje. Jei turite savų minčių, jų lauksime straipsnio komentaruose. Sėkmės kuriant ir užsakant tinklalapius!

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: SkaitykIT
SkaitykIT
(28)
(0)
(26)

Komentarai (22)