Kodėl „Siri“ ir beveik visos kompiuterinės programos įgarsintos moters balsu?  (4)

Jei „Siri“ asmeninio telefono asistento, sukurto bendrovės „Apple", paklaustumėte, kokiu balsu – vyrišku ar moterišku – jis kalba, greičiausiai aiškaus atsakymo taip ir nesulauktumėte. Tačiau moteriškas balsas kompiuteriuose ir mobiliuosiuose įrenginiuose įsigalėjo ne be priežasties.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bet daugelis tyrėjų mano, kad „Siri“ kalba moterišku balsu (nors Prancūzijoje ir Jungtinėje Karalystėje teigiama, kad balsas yra vyriškas). Pradedant GPS navigacijos sistemomis ir baigiant balso pašto dėžučių atsakikliais, kompiuterizuoti balsai daugiausia yra moteriški. Priežastis galima paaiškinti psichologiškai.

Moksliniai tyrimai parodė, kad žmonės mieliau išklauso ir labiau pasikliauja moterišku, o ne vyrišku balsu. Toks prioritetas buvo teikiamas jau nuo ankstyvojo žmogaus amžiaus. Stenfordo universiteto profesorius Cliffordas Nassas taip teigdamas remiasi tyrimu, atskleidusiu, kad vaisius reaguoja tik į savo motinos balsą, bet ne į tėvo ar kitų moterų.

„Mūsų istorija – tai dar viena priežastis, kodėl kompiuteriniai balsai yra moteriški, – sako CNN tyrėjas Brandon Griggs. Remiantis kai kuriais šaltiniais, moteriško balso integravimas navigacijos prietaisuose yra glaudžiai susijęs su mūsų istorija – Antruoju pasauliniu karu. Tuo metu moterų balsais buvo įgarsinami nurodymai lėktuvų pilotams. Žmonės pripratę gauti pagalbą ar reikiamą informaciją iš telefoninio ryšio operatorių – taip pat moterų."

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)