Maskvoje atkartotas 1941 metų karinis paradas Raudonojoje aikštėje (Video)  (4)

Rusijos kariai, vilkintys Antrojo pasaulinio karo laikų Raudonosios armijos uniformas, pirmadienį pražygiavo sostinės Raudonojoje aikštėje, atkartodami prieš 70 metų įvykusį legendinį paradą, kai Sovietų Sąjungos kariai iš šios aikštės žygiavo tiesiai į mūšį su Maskvos prieigas pasiekusiu nacistinės Vokietijos vermachtu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tankai, kariūnai ir kariai žygiavo per aikštę, stebint veteranams, kurie buvo tarp tūkstančių kareivių, 1941 metų lapkričio 7 dieną po parado traukusių tiesiai į frontą per vieną iš labiausiai įtemptų epizodų Antrajame pasauliniame kare.

Žaibiška Vokietijos pajėgų invazija į Sovietų Sąjungą, prasidėjusi 1941 metų birželio 22 dieną, tuometį šalies lyderį Josifą Staliną užklupo netikėtai, o iki lapkričio vokiečiai buvo jau taip priartėję prie Maskvos, kad galėjo matyti šį miestą.

Susiklosčius tokiai padėčiai, Stalinas nusprendė, kad lapkričio 7 dienos paradas, minint 1917 metais įvykusios bolševikų revoliucijos metines, privalo būti surengtas bet kokia kaina, o kariai nuo Kremliaus iš karto turės žygiuoti į frontą.

Rusijos lyderiai Sovietų Sąjungos pergalę Antrajame pasauliniame kare laiko vienu iš didžiausių savo šalies istorinių pasiekimų, o su šiuo konfliktu susijusios metinės minimos itin iškilmingai.

„1941 metų lapkričio 7 dienos paradas buvo patriotizmo ir narsos pamoka, – Maskvos meras Sergejus Sobianinas sakė kreipdamasis į karo veteranus. – Šlovė parado dalyviams! Šlovė nugalėtojams! Šlovė šiam miestui ir Maskvos didvyriams!“

Šio istorinio parado scenas atkartojantys kariai žygiavo pagal įvairią muziką – pradedant kompozitoriaus Dmitrijaus Šostakovičiau karo metais sukurta simfonija, baigiant šiuolaikinės Rusijos popmuzikos melodijomis.

„Čia, prie Maskvos sienų, sprendžiamas mūsų Tėvynės likimas – priešas priartėjo prie Maskvos, ir tik mes galime jį sustabdyti“, – skelbė parado komentatorius.

Naudodamasi atšiauriomis Rusijos žiemos sąlygomis ir iš Sibiro permestais rezervais, Raudonoji armija sugebėjo atmušti vokiečius nuo Maskvos prieigų, bet persilaužimas šiame kare įvyko tik 1942-1943 metais per mūšį dėl Stalingrado.

Trumpas reportažas apie paradą:

Išsami video medžiaga iš parado:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (4)