Aštrėja konfliktas tarp Irano ir Vakarų: nauji gandai apie karinio smūgio galimybę  (28)

Situacija dėl Irano branduolinės programos pastaruoju metu labai sparčiai kaista. Šį trečiadienį tarptautinė branduolinės energijos agentūra TATENA ruošiasi publikuoti savo naujausią ataskaitą apie Irano branduolinę programą - pasak neoficialių šaltinių joje bus pateikti neginčijami įrodymai, kad Iranas gamina branduolinį ginklą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gandų apie Irano branduolinę programą labai padaugėjo pastaruoju metu. Štai Londono savaitraštis „The Sunday Times“ šį sekmadienį rašė, jog Iranas išbandė mechanizmą branduoliniam užtaisui suaktyvinti ir pakeitė turimų balistinių raketų konstrukciją, kad jos galėtų nešti branduolinius kovinius užtaisus.

„Izraelio tarnybos praneša gavusios naujausių duomenų, rodančių, kad Teherano branduolinės programos tikslas yra sukurti branduolinį ginklą“, – pažymi leidinys.

Žinoma, viešoji spauda gali rašinėti daug ką, tačiau ignoruoti oficialios TATENA ataskaitos jau nebus galima. „Ši ataskaita taps bomba“, – teigia TATENA organizacijos atstovas. „Šis dokumentas be jokios abejonės prives prie rimtų tarptautinių politinių ir diplomatinių pasekmių.“ Ataskaitoje, nepatvirtintais duomenimis, bus pateikti įrodymai, kad Iranas jau užbaigę branduolinio užtaiso kūrimo projektą ir jau yra pasiruošęs tolimojo veikimo raketų su branduolinių užtaisu gaminimui.

Be duomenų, gautų įvairių žvalgybos agentūrų ir surinktų TATENA ekspertų ir analitikų, dokumente taip pat bus iš kosmosų padarytų nuotraukų. Didelio dėmesio ataskaitoje susilaukė Irano branduoliniam objektui, esančiam Parčino mieste. Šiame objekte, pasak ekspertų, yra plieninis konteineris, kuris gali būti naudojamas tik itin galingų sprogstamųjų medžiagų, naudojamų branduolinių galvučių kūrimui, bandymams.

Apie branduolinio centro veiklą Parčine yra žinoma nuo 2004 metų. Vėliau atrodė, kad veikla šiame centre yra pristabdyta. Tačiau šiais metais pasirodė rimtų signalų, kad veikla čia yra atnaujinta. Pasak Inopressa, Kinija ir Rusija laukia oficialios dokumento publikacijos ir ragina išlikti atsargiems, tačiau pataria Teheranui bendradarbiauti su TATENA. Tuo tarpu Iranas į šią polemiką reagavo itin griežtai: „Tegul jie publikuoja savo duomenis, pažiūrėsim, kad įvyks. Bus itin sunku rimtai vertinti organizacijos, kuri yra veikiama didžiųjų Vakarų valstybių, ataskaitą.“

Vis dėlto ataskaitas gali turėti itin rimtų pasekmių Iranui. Anksčiau pasirodė gandų, kad JAV ruošiasi smūgiui prieš Irano branduolinius objektus. Teigiama, kad prie JAV prisidėtų ir Didžioji Britanija. Karinės operacijos galimybę svarsto ir Izraelis.

Pačiame Izraelyje yra diskutuojama apie karinių veiksmų prieš Iraną pliusus ir minusus. Meiras Daganas, Izraelio žvalgybos agentūros „Mossad“ direktorius, buvo sukritikuotas, kai pavadino ketinimus bombarduoti Iraną „idiotiškais“. Finansų ministras apkaltino Daganą neatsakingais komentarais apie valstybinę paslaptį. Izraelio gyventojų nuomonė šiuo klausimu nėra vienalytė. 41 procentas yra už, tačiau tuo pat metu 39 procentai yra prieš, praneša Politlist.

Diskusijos Izraelyje apie potencialią ataką prieš Irano branduolinius objektus sukėlė griežtą reakciją Teherane. Šalies užsienio reikalų ministras pareiškė, kad Iranas „visada pasiruošęs karui“. „Mes jau aštuonerius metus girdime Izraelio grasinimus“, – teigia ministras. „Tačiau puolimo atveju Izraelio laukia „apokaliptinio“ masto pasekmės. Izraeliui žinoma Irano karinė galia, Irano raketų gamyba yra geriausia regione ir viena iš geriausių visame pasaulyje.“

Izraelis neatsilieka ir taip pat demonstruoja karinius raumenis. Trečiadienį, lapkričio 2 dieną, Izraelis pranešė apie sėkmingą naujųjų raketų variklių testavimą. Kalba eina apie tarpkontinentines raketas, kurios nesunkiai gali pasiekti Irano teritoriją. Tuo pat metu BBC pranešė apie Izraelio tolimojo atstumo operacijų vykdymo mokymus. Tel Avive buvo vykdomi ir raketų pavojaus ir užpuolimo iš oro situacijų mokymai.

Augant spekuliacijoms dėl potencialaus Vakarų valstybių ir Izraelio karinio smūgio Irano branduoliniams objektams, žiniasklaida praneša naujų su ja susijusių detalių. Gali būti, kad Rusijos branduolinės fizikos specialistas labai padėjo Iranui priartėti prie branduolinių ginklų sukūrimo, informuoja „RIA Novosti“, remdamasi „The Washington Post“ pranešimu.

Laikraštis citavo diplomatinius ir žvalgybos šaltinius, pasak kurių, buvęs sovietų branduolinės fizikos ekspertas Viačeslavas Danilenka „tariamai kelerius metus mokė iraniečius gaminti labai tikslius detonatorius, kokie naudojami pradėti branduolines grandinines reakcijas“.

„The Washington Post“ rašo, kad Irano fizikos tyrimų centras dešimtojo dešimtmečio viduryje pasamdė rusų mokslininką, kuris padėjo iraniečiams pagaminti ir išbandyti prietaisą, vadinamą R269 generatoriumi, kuris, naudojant galingus sprogmenis, sukelia grandininę branduolinę reakciją. Teigiama, kad V. Danilenka bent penkerius metus padėjo Iranui: skaitė paskaitas ir dalijosi tyrimų medžiaga, susijusia su sprogmenų kūrimu ir bandymais. Iranas šią informaciją neva panaudojo kurdamas savo karines galvutes.

Pranešama, kad TATENA tyrėjai susisiekė su V. Danilenka, ir šis prisipažino padėjęs Irano mokslininkams, bet teigė manęs, kad padeda kurti tik civilinės inžinerijos projektus. Taip pat nėra įrodymų, kad Rusijos valdžia žinojo apie V. Danilenkos darbą Irane.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (28)