Darbą pradėjo „Nord Stream“ dujotiekis  (0)

Vokietijos kanclerė Angela Merkel, Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas, Prancūzijos ir Olandijos ministrai pirmininkai François Fillon ir Markas Rutte bei Europos sąjungos Energetikos komisaras Günther Oettinger vakar oficialiai atidarė pirmą 1224 km ilgio „Nord Stream“ dujotiekio liniją, besidriekiančią per Baltijos jūrą, sakoma išplatintame pranešime spaudai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2012 metais bus atidaryta antroji dujotiekio linija ir kartu vamzdynai galės transportuoti 55 mlrd. kubinių metrų Rusijos dujų Europos sąjungoms šalims per metus. 

Į oficialią dujų atitekėjimo per „Nord Stream“ dujotiekį pradžią ant Baltijos jūros įsikūrusiame Lubmine susirinko valstybių vadovai, verslo lyderiai ir dar 420 svečių. Ceremoniją vedė keturių šalių vadovai, kurių įmonės yra „Nord Stream“ akcininkės.

„Nord Stream“ – tai komercinis projektas, paremtas ilgalaikiais bendrovės „Gazprom Export“ tiekimo kontraktais su klientais iš Vokietijos, Danijos, Didžiosios Britanijos, Olandijos, Belgijos, Prancūzijos, Čekijos Respublikos ir kitų šalių.

Penki „Nord Stream“ akcininkai - „Gazprom“, „BASF Wintershall“, „E.ON Ruhrgas“, „Nederlandse Gasuine“ ir „GDF SUEZ“ - padengia 30 proc. iš 7,4 mlrd. eurų bendrų projekto investicijų, o kiti 70 proc. suteikiami paskolomis iš 30 tarptautinių komercinių bankų.

Naujos infrastruktūros vertę Europai patvirtino Europos sąjungos Energetikos komisaras Günther Oettinger. „Nord Stream“ yra įtrauktas į ES Transeuropinių energetikos tinklų gaires (TEN-E). 2006 metais Europos Komisija, Europos Parlamentas ir ES Taryba paskelbė, kad šis projektas “atitinka Europos interesus“.

Oficiali ceremonija įvyko Lubmine, kur „Nord Stream“ susijungia su Europos sausumos dujotiekiais „OPAL“ ir „NEL“. „Rusijos bendrovei „Gazprom“ „Nord Stream“ suteikė saugų, modernų ir efektyvų trečiąjį dujotiekį, tiekiantį gamtines dujas partneriams ir klientams iš ES valstybių. „Nord Stream“ prisidėjo prie „Gazprom“ valdomų dujotiekių, einančių per Ukrainą ir Baltarusiją“, - sakė „Nord Stream“ valdantysis direktorius Matthias Warnig.

Ekspertai pritaria, kad Europa susiduria su ilgalaikiu dujų aprūpinimo deficitu. Tarptautinė energetikos agentūra numato, kad gamtinės dujos taps svarbiausiu ES kuru 2030 metais, tačiau vietinė dujų gavyba mažėja. „Norėdami patenkinti augančią gamtinių dujų importo paklausą, mūsų akcininkai įsipareigojo rasti ilgalaikį sprendimą. „Nord Stream” leis Europos rinkai mažiausiai 50 metų turėti pastovią jungtį su didžiuliais Rusijos dujų rezervais. Šis sprendimas – tai vienas iš ilgalaikių ES energetikos saugumo sprendimų“, - sake M. Warnig.

Prieš pradedant statybos darbus 2010 balandžio mėn., „Nord Stream“ investavo 100 mln. eurų į išsamiausius istorijoje Baltijos jūros tyrimus, skirtus vamzdyno tiesimui. Bendrovė tai pat konsultavosi su ekspertais norėdama užtikrinti, kad dujotiekio dizainas, trasa ir veikimas būtų saugus. Pranešama, kad „Nord Stream“ papildomai investuoja 40 mln. eurų į išsamų aplinkos stebėjimą dujotiekio kelyje Baltijos jūros dugnu tam, kad gamtai nebūtų padaryta žala.

Tiesa, šis projektas ne visiems atrodo idealius saugumo garantas. Pavyzdžiui, kai kurie kritikai sako, kad „Nord Stream“ politiniame lygmenyje dar labiau susies Europos Sąjungą su Rusija, nors nėra išsklaidytos rimtos abejonės, ar Maskva pasiryžusi laikyti demokratijos ir įstatymų viršenybės principų.

„Nord Stream padidins tiekimo saugumą, tačiau taip pat padidins priklausomybę nuo Rusijos, – šią savaitę rašė konservatyvios pakraipos Vokietijos dienraštis „Allgemeine Zeitung“. – Šie ištekliai per daug svarbūs, kad priklausytų nuo vieno tiekėjo – svarbiausia įvairovė. ES turi skatinti tiekimo projektus, kurie nepatirtų Rusijos įtakos.“

Tačiau A.Merkel tvirtino, kad Rusija gali būti patikima pagrindinė Europos energetikos sąjungininkė. „Kalbant apie energetikos išteklių tiekimo užtikrinimą, be abejo, taip pat privalome kalbėtis apie diversifikaciją, tačiau galime sakyti, jog neskaitant diversifikacijos, Rusija yra viena išskirtinių mūsų energetikos išteklių tiekėjų“, – sakė ji. „Tiekimo šaltiniai turi būti patikimi. Štai kodėl mes dešimtmečius liksime prisirišę vieni prie kitų“, – pridūrė kanclerė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)