Ar žinote, kiek svertų 3500 elektroninių knygų?  (0)

Nors elektroninį pavidalą įgijusios knygos turėtų praktiškai nieko nesverti, tačiau jomis užpildyta elektroninių knygų skaityklė pasunkėja. Tiesa, šį svorio skirtumą vargiai pavyktų nustatyti net ir tiksliausiais pasaulio matavimo prietaisais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jeigu nuo gamyklos konvejerio paimtumėme populiarią e. knygų skaityklę „Amazon Kindle“, ji svertų lygiai 241 gramą. Tačiau jei jos 4 GB dydžio atmintinę visiškai užpildytume knygomis, ši skaityklė taptų šiek tiek sunkesnė – jos svoris padidėtų 1 atogramu.

Jeigu reikėtų skaitmenimis išreikšti e. knygomis užpildytos skaityklės svorį, tai po 241 tektų dėti kablelį, parašyti net septyniolika nulių ir galop – vienetą. Vadinasi, vieną gramą sudarytų milijardų milijardas atogramų.

Suprantama, kad šio pokyčio pamatuoti negalėtų jokios svarstyklės pasaulyje, kadangi mažiausias šiuo metu pamatuojamas svorio pokytis prilygsta milijardinei gramo daliai. Tačiau minėtą pokytį, pasitelkęs žinomą fiziko Alberto Einšteino formulę, apskaičiavo Kalifornijos universiteto kompiuterinės fizikos profesorius Johnas Kubiatovičius.

Jo teigimu, tiek tuščioje, tiek visiškai užpildytoje e. skaityklės atmintinėje elektronų skaičius yra vienodas. Tačiau tuščioje atmintinėje elektronai yra išsidėstę laisvai. Įrašant duomenis į atmintinę, dalis elektronų yra išdėstoma tam tikra tvarka, o šiai tvarkai išlaikyti reikalingas tam tikras kiekis energijos. Tad, remiantis A. Einšteino lygtimi, remiantis energijos matu galima paskaičiuoti ir masę.

Tam, kad vienas elektronas įrenginio atmintinėje būtų išlaikytas atitinkamoje vietoje, reikalingas 10-15 džaulių energijos. Užpildytos 4 GB dydžio atmintinės elektronus išlaikyti jiems skirtose vietose iš viso reikės 17 mikrodžaulių energijos, kurios masė ir prilygs aukščiau paminėtam dydžiui.

Reikia pridurti, kad toks e. skaityklės svorio padidėjimas yra laba reliatyvus ir įmanomas tik idealioje aplinkoje. Užtektų e. skaityklę palaikyti tiesioginiuose saulės spinduoliuose ir ji absorbuotų daugiau energijos ir pasunkėtų kur kas labiau negu nuo 3,5 tūkst. e. knygų. Kita vertus, jeigu ji būtų patalpinta į vėsesnę temperatūrą, e. skaityklė prarastų terminės energijos, taip pat ir svorio, kuris visiškai kompensuotų visų e. knygų svorį.

Dvejonių nekelia tik vienas dalykas. „Amazon Kindle“ gali talpinti 3,5 tūkst. e. knygų, jas atitinkančių popierinių knygų svoris galėtų siekti apie 2 tūkst. kilogramų. Faktas, kad e. knygas bent jau nešiotis yra kur kas patogiau negu popierines, abejonių nekelia.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: