Mongolijoje sostinę planuojama vėsinti žiemą sukurtu gigantišku ledo luitu  (8)

Išvarginti vasaros karščių ir didžiulių elektros energijos sąnaudų už kondicionierių darbą, Mongolijos geoinžinieriai sugalvojo unikalią idėją, kaip išspręsti abi problemas – atvėsinti miestą ir sutaupyti elektros energiją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tikslui įgyvendinti geoinžinieriai planuoja žiemą dirbtiniu būdu užauginti didžiulį ledo luitą ant užšalusios Tuul upės, tekančios pro šalies sostinę. Tuul upė savaime užšala kiekvieną žiemą, tačiau natūraliomis sąlygomis susidaręs ledo storis nėra didelis ir pavasario metu savaime ištirpsta. Dabar gi inžinieriai planuoja užšalusio ledo paviršiuje gręžti skyles ir iš upės pompuoti vandenį ant ledo paviršiaus. Ant paviršiaus atsidūręs vanduo vėlei sušaltų į ledą ir taip didėtų jo storis. Ledo sumuštinis, virsiantis didžiuliu luitu, būtų auginamas iki 7 metrų storio. Manoma, kad toks ledo sluoksnis nespėtų ištirpti per pavasarį ir pamažu tirptų visą vasarą. Tokiu būdu tirpstantis ledas upės vandenį nuolat šaldytų, tad toks vanduo būtų puikiai tinkamas miesto pastatų atvėsinimui vietoj dabar įprastinių elektros kondicionierių.

Mokslininkai tikisi, kad 460 000 svarų sterlingų (1 854 260 litų) vertės projektas padės sumažinti energijos, kuri naudojama oro kondicionieriams, suvartojimą, sureguliuos geriamo vandens ir irigacijos išteklius. Jei projektas pavyks, jis bus vykdomas ir kituose miestuose šalies šiaurėje.

„Visi nerimauja dėl tirpstančių ledynų, bet niekas nesukūrė pigių, aplinkai nekenkiančių alternatyvų. Jei tinkamai panaudosi, ledo luitai gali padėti vėsinti miestus“, – sako geologas Robinas Graysonas. Anot jo, projektas galės būti įgyvendinamas tuose miestuose, kur vasaros būna nepakeliamai karštos, o žiemos metu būna bent keli mėnesių, kai temperatūra nukrenta nuo 5 ik 20 laipsnių šalčio.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (8)