Saulės elektrinės kosmose galėtų pradėti veikti po 10 metų  (3)

Tarptautinė mokslininkų grupė paskelbė tyrimo dėl elektros gamybos orbitoje aplink Žemę galimybių ir priėjo išvadą, kad techniškai tokios saulės elektrinės bus įmanomos jau po 10 metų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis tyrimas buvo pristatytas Paryžiuje įsikūrusios Tarptautinės astronautikos akademijos (IAA) būstinėje. 2008 – 2010 m. vykdytas tyrimas, kuriame dalyvavo mokslininkai iš 10 šalių, yra pirmasis tokio masto bandymas įvertinti energijos gamybos kosmose galimybes, praneša „Physorg.com“. Tyrimui vadovavo buvęs NASA perspektyviųjų projektų vadovas Johnas Mankinsas.

Mokslininkų grupė priėjo išvadą, kad kosminės saulės elektrinės, pagamintą energiją mikrobangų impulsais perduodančios į antžemines stotis, kurios toliau ją tiektų į bendrosios paskirties elektros tinklus, ekonomiškai gali atsipirkti jau po 30 metų. Teigiama, kad saulės energiją naudojančios orbitinės stotys techniškai įmanomos jau po 10 metų, o joms būtinos technologijos šiuo metu bandomos mokslinėse laboratorijose.

IAA tyrėjai nagrinėjo galimybę Žemės orbitoje virš ekvatoriaus „pakabinti“ vieną, po to kelis, o dar vėliau – daug saulės energiją surenkančių palydovų. Kiekvieno iš jų saulės fotoelementų skydų ilgis siektų kelis kilometrus. Tokios saulės elektrinės energiją gamintų 24 valandas per parą. Saulės energija kosmose būtų verčiama į elektrą, o po to mikrobangų siųstuvais ar lazeriais perduodama į antžemines priėmimo stotis.

IAA siūlo vyriausybėms ir privačiam sektoriui imtis bandomojo šios technologijos tyrimo finansavimo. Saulės elektrinės kosmose yra efektyvesnės už veikiančias Žemėje, nes jos nepriklauso nuo oro sąlygų, paros laiko, žymiai mažesni energijos saugojimo kaštai. Kita vertus, skeptikai siūlo įvertinti kosminių šiukšlių pavojų saulės elektrinėms, tokių elektrinių statybos kainą ir išsamesnių tyrimų trūkumą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)