CAPTCHA technologija tampa vis mažiau patikima  (15)

Internautams gerai pažįstama technologija CAPTCHA naudojama identifikuoti, ar kompiuteriu naudojasi žmogus, ar vietoj jo "sėdi" žmogaus veiksmus automatizuojanti programa. Nors ši technologija palyginti gerai atskiria žmogų nuo mašinos, jos efektyvumas laikui bėgant mažėja, mat tobulėja simbolius atpažįstančių programų algoritmai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ši technologija gali ir erzinti kiekvieną iš mūsų savo būtinybe įvesti įskaitomus ženklus, prieš publikuojant, pavyzdžiui, savo komentarą, tačiau ji mus ir apsaugo, pavyzdžiui, nuo "spam‘o" forumuose ir panašiose interneto svetainėse. Tačiau su technologijos "Decaptcha" pasirodymu šis apsaugos principas pamažu tampa ne toks patikimas kaip anksčiau. Naujasis saugumo specialistų kūrinys sugeba taip apdoroti paveikslėlius, jų segmentaciją ir orfografiją, jog dažnai CAPTCHA (angl. Completely Automatic Public Turing Test to Tell Computers and Humans Apart) ženklams atpažinti žmogaus įsikišimo visiškai nebereikia.

Testavimo metu speciali programa su "Decaptcha" technologija sugebėjo „nulaužti“ 13 iš 15 statistiškai populiariausių CAPTCHA variantų sistemų. Čia reikia pabrėžti, kad naujasis metodas suveikdavo kas ketvirtą kartą. Tačiau, nors sėkmingų bandymų dalis ir ne tokia didelė, tačiau ji vis tiek savo tikslą pasiekia, tad CAPTCHA apsaugos mechanizmą negalima laikyti patikimu.

Iš visų technologijų pavyzdžių tik kelios kol kas nepasidavė iššifravimui: "reCaptcha" ir analogiška "Google" sistema. Tuo tarpu su kitomis pavyko susidoroti pankankamai sėkmingai: failų keitimosi internete talpykla "MegaUpload" su savo saugumo technologija "apeita" 93% atvejų, mokėjimų sistema "Authorize.net", priklausanti "Visa" programai – 66%. Lygiai taip pat sėkmingai įveikti ir "Digg", "Reddit" bei "Blizzard" portalai.

Kaip padidinti CAPTCHA efektyvumą? Specialistai teigia, kad prieš dekodavimą efektyviai veikia monochrominės raidės, taip pat sudėtingas fonas, mažytės kertančios linijos, atsitiktiniai tarpai tarp simbolių ir skyrybos ženklai, banguotas tekstas, skirtingas segmentų ilgis ir besikeičianti spalva vieno žodžio srityje, dažnas šriftų keitimas ir laužytos raidės. O štai tik paprastas simbolių iškraipymas jau nepadeda.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (15)

Susijusios žymos: