Terminatoriaus rega iš fantastikos keliasi į realybę  (7)

Mokslininkai sukūrė naujos kartos kontaktinių lęšių prototipą, kuris įrodė, jog ateityje bus galima projektuoti vaizdą tiesiai prieš akis. Bandymai su gyvūnais buvo sėkmingi, tad ši technologija ateityje gali būti pritaikyta buityje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujieji lęšiai leistų jų savininkams skaityti tekstus, el. laiškus ar naudotis išplėstinės tikrovės paslaugomis, rašo BBC. JAV Vašingtono universiteto mokslininkai teigia, kad pirmieji bandymai parodė, kad technologija yra saugi ir įgyvendinama.

Šiuo metu bandomas įrenginio prototipas veikia tik tuo atveju, kai už kelių centimetrų yra energijos šaltinis, teikiantis elektrą belaidžiu būdu, o lęšio mikroschema gali valdyti tik vieną šviesos diodą. Taigi, kol kas lęšiai tėra vieno taško raiškos, tačiau mokslininkai įsitikinę, kad lęšis gali būti papildytas šimtais diodų, kurie galėtų projektuoti įvairius vaizdus. Pvz., tokius lęšius dėvintys vairuotojai galėtų tiesiai prieš akis matyti automobilio greitį ir nuorodas, kuriuo keliu reikia važiuoti. Tie, kas domisi fantastika ir dar prisimena filmą „Terminatorius“, puikiai gali įsivaizduoti, kaip tokia lęšiai veiktų tikrovėje. Ši technologija gali sukelti tikrą revoliuciją žaidimų, medicinos, kompiuterijos ir kitose pramonėse.

Tiesa, reikia ne tik į lęšį patalpinti daugiau diodų, bet ir išspręsti maitinimo klausimą – šiuo metu beleidžiu būdu paduodamos energijos kiekio tobulesnei sistemai gali ir nepakakti.

Kol kas mokslininkai džiaugiasi įveikę iki šiol buvusią pagrindinę kliūtį – priversti žmogaus akį susifokusuoti ties vaizdu, kuris projektuojamas lęšio paviršiuje. Įprastai ryškus vaizdas matomas tik tuo atveju, kai objektas yra bent už kelių centimetrų nuo akies, tačiau mokslininkams pavyko pritaikyti lęšius taip, kad juose rodomas vaizdas būtų ryškiai matomas.

„Mūsų artimiausias tikslas yra šiuose lęšiuose parodyti tam tikrą tekstą“, – teigia mokslininkų komandai vadovaujantis profesorius Babakas Pravizas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)