Reaktyvinis „Harley“ (Video)  (1)

Du reaktyviniai varikliai ant dviejų ratų, ir viršyti 320 km/h greitį – vieni juokai. Jei tik atsirastų tokių nutrūktgalvių, „Harley Davidson“ ras, ką jiems pasiūlyti. Galbūt įspūdingiausią gyvenime pasivažinėjimą motociklu. Reaktyviniu „Harley Davidson“ motociklu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1926-ųjų gamybos plento lenktynėms skirto motociklo „Harley Davidson“ pagrindu auksinių rankų meistras Robertas Medoksas (Robert Maddox) sukonstravo „Harley Davidson SportJet“ – unikalų motociklą, kuris 100 km/h greitį, spurtuodamas iš vietos, pasiekia vos per 5 s. „Raketžmogiu“ („angl. – Rocketman“) save vadinantis motociklų technikos virtuozas reaktyvinį motociklą sukonstravo motociklų lenktynininkui iš Ilinojaus valstijos (JAV). Anot mechaniko, kuris prieš perleisdamas motociklą užsakovui, pats jį išmėgino penkis sykius, „plieno žirgas ant asfalto rieda lygiai ir stabiliai“, nors turi tiek galios, „jog galėtų nutraukti vairuotojo rankas“. Beveik visą motociklą (išskyrus padangas, ratlankius ir stabdžius) R. Medoksas savo parduotuvėje Medforde (Oregonas, JAV) pagamino pats – taip pat ir reaktyvinius galios agregatus. Raketinius žaisliukus vyriškis pradėjo surinkinėti vardan pramogos, tačiau netrukus tai virto pelningu verslu. „Slapta“ R. Medokso svajonė – vieną gražią dieną „pasibalnoti“ porą, kitą savųjų „petardų“ ir jomis pakilti į kokių 6 km aukštį. Reaktyvinių atrakcionų šios „auksinės rankelės“ yra prigaminusios pačių įvairiausių – pradedant reaktyviniu kartu (angl. – „go-kart“), baigiant reaktyviniu automobiliu ir traukos lenktynių (angl. – „drag racing“) motociklu. Beje, meistras planuoja vieną iš jų – reaktyvinį automobilį – parduoti. Informaciją apie tai vyras skelbs savo tinklalapyje MaddoxJets.com. R. Medoksas reaktyviniais varikliais susižavėjo gana netikėtai – kai su bičiuliu išmėgino šuolių su uždelstu parašiuto išsiskleidimu (angl. – „skydiving“) varžybose. Tuomet jis nusprendė, jog šioje rungtyje visai nepamaišytų riaumojantis reaktyvinis dalykėlis. Mėnesį prasikrapštęs dirbtuvėse, Robertas triumfuodamas iš jų išsinešė pirmąjį savo gamybos reaktyvinį variklį. Tačiau sveikas protas paėmė viršų, ir nutrūktgalviškų užmojų „pakaustyti“ parašiutus savadarbiu reaktyviniu patobulinimu oregonietis atsisakė.

Laikui bėgant, jo reaktyviniai agregatai darėsi vis didesni ir vis geriau pritaikomi. Dabar meistras puoselėja planus sukurti reaktyvinį variklį traukos lenktynių automobiliui, greitaeigiui vandens kateriui ir net impulsinei reaktyvinei raketai (angl. – „pulsejet powered thrust rocket“).

Parengė Saulius Žukauskas,sauliuszukauskas01@gmail.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)