Lenkijos atominė elektrinė ant Baltijos jūros kranto pradės veikti iki 2020 metų  (0)

Lenkijos pirmoji atominė jėgainė, kurią planuojama pastatyti iki 2020 metų, iškils Baltijos pajūryje, penktadienį paskelbė energetikos konsorciumas PGE.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš maždaug šimto pasiūlytų vietų buvo pasirinktos trys galimos vietovės netoli jūros - Žarnovecas, Chočevas ir Gonskos, PGE vadovas Tomaszas Zadroga sakė žurnalistams. Galutinis sprendimas bus priimtas po maždaug dvejų metų, kai taip pat paaiškės konkurso šiam projektui įgyvendinti nugalėtojas, pridūrė jis.

Valstybės kontroliuojamas PGE, vadovaujantis Lenkijos atominės energetikos programai, ketina paskelbti elektrinės statytojų konkursą iki šių metų pabaigos.

38 mln. gyventojų turinti Lenkija šiuo metu kliaujasi savo gausiais akmens anglių ištekliais, o šiluminės jėgainės pagamina 94 proc. elektros.

Lenkija, kuri 2004 metais įstojo į Europos Sąjungą (ES), planuoja pasistatyti du reaktorius, kurių galia būtų po 3 MeW. Apskaičiuota, kad atominės elektrinės projektas turėtų kainuoti apie 100 mlrd. zlotų (75,6 mlrd. litų). Šiuo projektu jau susidomėjo trys tarptautiniai konsorciumai: Prancūzijos EDF ir AREVA, taip pat JAV ir Japonijos "Westinghouse Electric Company LLC" bei "GE Hitachi Nuclear Energy Americas".

Branduolinę energetiką Lenkija laiko savo strateginiu prioritetu.

Šios programos vienas iš tikslų - išpildyti ES reikalavimus sumažinti taršą anglies dvideginiu, o tai yra sunkiai įvykdoma užduotis šaliai, itin priklausomai nuo anglimis kūrenamų jėgainių.

Be to, Varšuvos vyriausybė siekia sumažinti šalies priklausomybę nuo energetikos išteklių importo. Šiuo metu Lenkija 40 proc. šalyje suvartojamų dujų perka iš Rusijos. Dar 30 proc. įsigyjama iš kitų tiekėjų, o likusi dalis gaunama iš savų telkinių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)