Nuteista alytiškė: neetiškus komentarus internete išprovokuoja gėjų elgesys  (58)

Homoseksualios orientacijos asmenis įžeidžiančiais žodžiais išvadinusi alytiškė viešai tyčiojosi, niekino, kurstė diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausančius asmenis dėl seksualinės orientacijos. Taip konstatavo Alytaus rajono apylinkės teismas, niekur nedirbančiai moteriai skyręs 5 MGL dydžio (650 Lt) baudą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Teismo skirta bauda – švelnesnė, nei ją siūlė skirti valstybinį kaltinimą palaikęs prokuroras. Teisėja Vaidutė Stangvilienė atsižvelgė, kad kaltinamoji augina du nepilnamečius vaikus, yra bedarbė, šeimoje kitų dirbančių asmenų nėra, vyras taip pat bedarbis ir pragyvena iš gaunamų socialinių pašalpų. Be to, pasak teismo, moteris savo kaltę pripažino, nevengė atsakomybės, gailisi.

Bylos duomenimis, praėjusių metų spalio 19-osios vakarą moteris vieno dienraščio internetiniame portale perskaitė straipsnį, kuriame Tolerantiško jaunimo asociacijos valdybos pirmininkas Artūras Rudomanskis pasakojo, kaip suprato, jog yra gėjus. Šį straipsnį moteris perskaitė svečiuodamasi pas savo draugus. Kaip vėliau kaltinamoji aiškino pareigūnams, tuomet jai sukilo vidinis pyktis ir todėl parašė komentarą. Komentaras teisėtvarkos atstovų pripažintas viešomis patyčiomis, diskriminacija ir kurstymu diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausančius asmenis dėl seksualinės orientacijos. Už tai numatyta Lietuvos įstatymai numato baudžiamąją atsakomybę.

Policijoje apklausta moteris aiškino, kad savo parašytu komentaru nesiekė tyčiotis, kurstyti diskriminuoti homoseksualių asmenų. „Aš išsakiau savo nuomonę – homoseksualai neturėtų viešai propaguoti savo seksualinės orientacijos, tokiu būdu skatindami daugiau asmenų įsijungti į jų gretas, – teigė kaltinamoji. – Manau, kad žmones rašyti neetiško pobūdžio komentarus išprovokuoja pats gėjų elgesys“. Tiesa, moteris pripažino, kad homoseksualios orientacijos asmenis įžeidė, kai juos išvadino „pideriais“ ir „atmatų kibirais“.

Ikiteisminį tyrimą prokuratūra pradėjo, kai gavo Tolerantiško jaunimo asociacijos skundą. Jame buvo teigiama, kad komentaru interneto portale yra „pažeidžiamos Visuomenės informavimo įstatymo normos, tyčiojamasi iš homoseksualios orientacijos asmenų, jie įžeidinėjami, niekinami, skatinama juos diskriminuoti, su jais susidoroti, smurtauti prieš juos, raginama varžyti jų saviraiškos laisvę“.

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos specialisto išvadoje konstatuota, kad „Švarc“ pasirašytame komentare yra „propaguojamos idėjos, sukeliančios nesantaiką, skatinančios tyčiotis, niekinti žmonių grupę dėl seksualinės orientacijos“.

„Komentatorius homoseksualius asmenis vadina išsigimėliais, ragina suvaržyti homoseksualių asmenų konstitucinę teisę rengti demonstracijas, apriboti žodžio laisvę, – teigiama ekspertų išvadoje. – Asmenų grupės teisių ir laisvių apribojimas dėl jų seksualinės orientacijos pagal Lygių galimybių įstatymą atitinka tiesioginės diskriminacijos apibrežimą, todėl laikytina, kad komentarais skatinama diskriminacija dėl seksualinės orientacijos“.

Už komentarus atsako jų autoriai

Ikiteisminius tyrimus dė dėl kurstymo prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę atliekantys pareigūnai pabrėžia, kad nusikalstamas veikas viešojoje erdvėje padaro ne tik užgaulius komentarus rašantys paaugliai, bet ir išsilavinę suaugusieji – už tai yra nuteistas ir Prienų rajono ligoninės vidaus ligų gydytojas, bet ir vienos Klaipėdos mokyklos muzikos mokytojas. Vienai Kelmės gydytojai dėl parašytų komentarų teismai yra priėmę net du apkaltinamuosius nuosprendžius.

Dėl nusikalstamų veikų pripažintiems nuteistiesiems teismai skyrė pinigines baudas nuo 2 MGL (260 Lt) iki 25 MGL (3 250 Lt). Iš kai kurių komentatorių teismas konfiskavo nešiojamąjį kompiuterį – jis pripažintas nusikaltimo įrankiu.

Už skaitytojų komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako jų autoriai, kurie už šmeižikiškus, viešųjų ar privačių asmenų garbę ir orumą įžeidžiančius, tautinę ar kitokią neapykantą skatinančius teiginius gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn. Ji gresia ir už smurto kurstymą, raginimus nuversti teisėtą Lietuvos valdžią bei kitokius neteisėtus veiksmus.

Baudžiamojo kodekso 170 straipsnis numato, kad tas, kas viešais pareiškimais žodžiu, raštu ar panaudodamas visuomenės informavimo priemonę tyčiojosi, niekino, skatino neapykantą ar kurstė diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl lyties, seksualinės orientacijos, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Tas, kas viešai kurstė smurtauti, fiziškai susidoroti su žmonių grupe ar jai priklausančiu asmeniu dėl lyties, seksualinės orientacijos, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų arba finansavo ar kitaip materialiai rėmė tokią veiklą, gali būti baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki trejų metų. Už šiame straipsnyje numatytas veikas atsako ir juridinis asmuo.

Gresia atsakomybė ir už įžeidinėjimus, ir už šmeižtą

Valstybė gina ir saugo asmens lygiateisiškumą bei sąžinės laisvę. Tokios bylos nėra privataus kaltinimo, todėl dėl ikiteisminio tyrimo pradėjimo į pareigūnus gali kreiptis ne tik tas asmuo, apie kurį yra komentaras, bet ir kiti asmenys. Be to, gresia baudžiamoji atsakomybė ir už šmeižtą ar įžeidimą.

Apie netinkamus komentarus skaitytojai raginami informuoti interneto portalų, kuriuose šie komentarai pastebėti, redakcijas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (58)