Programuotojai įveikė dokumentų pjaustyklę  (9)

Pentagono karinių mokslinių tyrimų agentūros (DARPA) skelbtą konkursą „DARPA Shredder Challenge“ laimėjo programuotojai iš Kalifornijos, pirmieji sugebėję atkurti informaciją iš dokumentų pjaustyklėmis sunaikintų popieriaus lapų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis pasiekimas verčia abejoti, ar biuruose naudojamos konfidencialių dokumentų pjaustyklės, į smulkias atraižas pjaustančios popieriaus lapus, iš tikrųjų gali apsaugoti paslaptis. JAV gynybos departamento agentūra DARPA, siekdama išsiaiškinti, ar įmanoma atkurti popieriaus pjaustyklėmis sunaikintų dokumentų turinį ir jei taip, tai per kokį laiką, paskelbė konkursą „DARPA Shredder Challenge“ konkursą. Konkurso dalyviams, sėkmingai atkūrusiems sunaikintus dokumentus, buvo pažadėtas 50 000 JAV dolerių prizas.

DARPA atstovai biuro įrangos parduotuvėse įsigijo kelias komercines dokumentų pjaustykles ir jomis sunaikino penkis popieriaus lapus, ant kurių ranka buvo užrašytas tam tikras tekstas. Kai kurie dokumentai buvo kelių puslapių dydžio. Nors visi 5 dokumentai buvo sunaikinti atskirose pjaustyklėse, visų jų atraižos buvo išimtos, sudėtos kartu ir gerai išmaišytos. Po to kiekviena popieriaus juostelė buvo nuskenuota 400 taškų colyje raiška, o visų jų atvaizdai įkelti į internetą.

Konkurso dalyviai turėjo atkurti visų 5 dokumentų turinį ir, pasinaudoję šia informacija, įminti tam tikrą mįslę. Pasak DARPA atstovų, toks iššūkis turėjo paskatinti kompiuterių specialistus sukurti efektyvius įvairių teksto fragmentų atpažinimo ir lyginimo algoritmus, automatiškai atkuriančius informaciją iš dokumentų pjaustyklėmis sunaikintų popieriaus lapų.

Iš viso konkurse užsiregistravo beveik 9 000 komandų, o nugalėtojais tapo 3 dalyvių iš Kalifornijos grupė, sakoma pranešime. Jie šią užduotį įveikė per 33 dienas.

Nugalėtojai yra profesionalūs programuotojai, vienas iš jų – papildytosios tikrovės  (angl. Augmented Reality) programos „Word Lens“, galinčios realiuoju laiku versti tekstą iš užsienio kalbos, bendraautorius. Šie programuotojai sukūrė programą, kuri, remdamasi optiniu ženklų atpažinimu, popieriaus atraižose aptinka galimas teksto fragmentų sujungimo vietas ir greitai  bando rekonstruoti prasmingai skambantį dokumento turinio variantą.

Tiesa, ši programa dar nėra visiškai išbaigta ir reikalauja žmogaus įsikišimo: jis turi pele pažymėti tam tikrą teksto fragmentą. Po to programa sudaro labiausiai tikėtinų fragmentų, kurie gali būti sujungti su pažymėtu tekstu, sąrašą. Iš jo žmogus atsirenka vieną ar kitą variantą ir toliau tęsia rekonstruojamų fragmentų  paiešką.

Išsamesnė informacija apie šią programą neskelbiama, nes DARPA geriausius programinius sprendimus ketina panaudoti, kuriant efektyvią dokumentų pjaustyklėmis sunaikintų lapų turinio atstatymo programą, kuria galės naudotis JAV žvalgybos ir teisėsaugos tarnybos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (9)