„Windows Phone“: Nemokamos programėlės kūrėjams yra pelningesnės  (3)

Išmanieji telefonai išlieka viena iš didžiausią potencialą augti turinčių technologijų sričių, o pagrindinis šių įrenginių traukos objektas – programėlės. Koks pasirinkimas bus virtualiose parduotuvių vitrinose priklauso nuo programuotojų noro ir motyvacijos kurti programėles.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip rodo „Appcelerator“ ir IDC programuotojų apklausos rezultatai, norinčių kurti programėles šiuo metu sparčiai auga tiek „Windows Phone“, tiek "Android" ir "iOS"  operacinėms sistemoms.

Remiantis „Windows Phone“ pavyzdžiu, apie šios sferos perspektyvas, programuotojus ir jų motyvaciją pasakoja „Windows Phone“ programėlių reklamos apsikeitimo tinklo „AdDuplex“ įkūrėjas Alan Mendelevič.

- Kodėl auga programuotojų susidomėjimas galimybėmis kurti „Windows Phone“ programėles?

Visų pirma programuotojus labiausiai domina operacinės sistemos ateitis. „Windows Phone 7“ jau pusantrų metų stabiliai auga tiek programėlių, tiek programuotojų skaičiumi. Be to, pasirašyta sutartis su suomių telefonų gamintoju „Nokia“ užtikrino, kad sistema turės ir pakankamą telefonų ir vartotojų asortimentą.

Antra, „Windows Phone“ yra pakankamai „jauna“ sistema, todėl programuotojų ir programėlių konkurencija yra ne tokia didelė kaip kitose programėlių rinkose. Sukūrus gerą ir kokybišką produktą reklama tampa efektyvesnė, ją tikėtinai pamatys ir spustels daugiau vartotojų, o galiausiai parsisiųs daugiau žmonių. Vieni iš programėlių kūrėjų „Anlock“ patalpinę tą pačią programėlę pastebėjo, kad dedant tokias pačias pastangas į produkto reklamą, „Windows Phone“ vartotojai ją parsisiuntė penkiskart dažniau.

- Daugiau nei pusė „Windows Phone“ programėlių – nemokamos. Iš ko uždirba programuotojai?

Paradoksalu, bet būtent nemokamos programėlės kūrėjams neša daugiausiai pelno. Programuotojai nemokamose programų versijose talpina reklamas, kurios yra apmokamos pagal paspaudimų skaičių. Štai 24 tūkst. JAV dolerių su „Windows Phone“ žaidimu „Krashlander“ uždirbęs Jeffas Weberis net 80 proc. pelno gavo iš nemokamos žaidimo versijos. Galima sakyti, kad šiuo atveju laimi visi – vartotojas gauna kokybišką produktą nemokamai, programuotojas – atlygį už savo darbą, o reklamos užsakovai – efektyvią reklamą.

- Koks „Windows Phone“ programuotojų atlygis, palyginus su kitomis operacinėmis sistemomis?

Geriausių „Widnows Phone“ programėlių uždarbis, palyginus su kitų platformų „programėlių-hitų“ pajamomis, yra kuklus. Tačiau tokią sumą programuotojams uždirbti „Windows Marketplace“ yra lengviau, nei kitose programėlių parduotuvėse.

- Kaip programuotojams pasiekti tokio uždarbio?

Be reklamų nemokamose programėlėse, bei plataus reklamavimo galimybių pasirinkimo, „Windows Phone“ programėlių kūrėjai uždirba leisdami mokamas ir nemokamas programėlių versijas. „Windows Phone“ programuotojams leidžia į parduotuvę įdėti bandomąsias versijas, kuriose keletas funkcijų būna „užrakintos“ Jei vartotojui patinka programėles idėja, visas funkcijas jis gali „atrakinti“ sumokėdamas už programėlę. Taip pat yra atvejų, kai mokamų programėlių versijų funkcijos vėliau perkeliamos į nemokamas ir taip sudomina vartotojus. Be to, programuotojai pastebi, kad vis geriau parduodamos lokalizuotos programėlės

- Ar vartotojams svarbu, kad programėlė būtų lokalizuota, t.y. pristatyta vietos kalba?

Kalbos pasirinkimas svarbus taikomosioms programoms. Pasak programuotojų, vartotojams nesvarbu ar populiarus žaidimas „Angry Birds“ bus angliškas ar lietuviškas. Dauguma žaidimų yra lengvai suprantami ir jų neverčiant į vietos kalbą. Visai kitokia situacija yra su taikomosiomis programomis. Šalyse, kuriose anglų kalbos žinios yra menkos, vartotojai orų prognozes, transporto navigacijos, ar viešojo transporto tvarkaraščių programėles nori matyti vietos kalba.

- Kada sulauksime pirmųjų „Windows Phone“ programėlių lietuvių kalba?

Jų jau dabar yra, smagu, kad ir korporacija „Microsoft“ skatina programėlių kūrimą Lietuvoje „Windows Phone“ sistemoje. Pavyzdžiui, šiuo metu iki gruodžio 11 d. vyksta „Windows Phone“ programėlių konkursas Lietuvos programuotojams. Nors konkurse nėra apribojimo kurti tik lietuvių kalba, tačiau tikėtina, kad lietuviškai su vartotoju kalbanti programėlė bus populiaresnė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: