„Wikipedia“ įkūrėjas piktinasi JAV svarstomu antipiratiniu įstatymu ir grasina išjungti svetainę  (3)

Interneto enciklopedijos „Wikipedia“ vienas įkūrėjų Jimmy Walesas svarsto galimybę kuriam laikui išjungti šią interneto svetainę visame pasaulyje, siekdamas atkreipti JAV įstatymų leidėjų dėmesį į šioje šalyje svarstomo antipiratinio įstatymo ydingumą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

J. Walesas nepritaria svarstomam „Stop Online Piracy Act“ (liet. stop piratavimui internete, SOPA) įstatymui, dėl kurio vėliau šią savaitę balsuos JAV Senato teisingumo komitetas. „Wikipedia“ įkūrėjas pastebi, kad šis įstatymas gali padaryti daug žalos interneto svetainėms ir jų turiniui. Jo nuomone, vienos populiariausių interneto svetainių pasaulyje išjungimas atkreiptų įstatymų leidėjų dėmesį į šią problemą ir jie įsiklausytų į oponentų argumentus, skelbia interneto portalas Torrentfreak.com.

J. Walesas klausia „Wikipedia“ bendruomenės nuomonės apie tokią protesto formą. Didelė dalis atsiliepusiųjų jam pritaria, nors dalis interneto naršytojų idėją vertino kritiškai, esą „Wikipedia“ nėra tinkama vieta politinei protesto akcijai. Kiti teigė, kad nepritarimą būtų galima išreikšti ne išjungiant svetainę, o pakeičiant jos foną, pvz., juoda spalva.

Įstatymą prilygina cenzūrai

Pritariantieji įstatymui teigia, kad jis padėtų apsaugoti autorių teisių savininkų interesus ir jų verslą, kuriam piratavimas internete kelia didelį pavojų. Tačiau oponentai baiminasi, kad įstatymu bus įteisinti precedento neturintys cenzūros įrankiai, leisiantys išjungti daugybę interneto svetainių neturint pagrįstų įrodymų ar remiantis melaginga informacija apie autorių teisių pažeidimus.

Nepritariantis šiam įstatymui „Wikipedia“ įkūrėjas J. Walesas ir svarsto galimybę surengti virtualų protestą. „Savicenzūros“ idėja jam kilo prisiminus anksčiau šįmet Italijos „Wikipedia“ bendruomenės surengtą analogišką protestą. „Prieš kelis mėnesius Italijos „Wikipedia“ bendruomenė nusprendė trumpam išjungti visus itališkus „Wikipedia“ puslapius. Taip jie protestavo prieš įstatymą, kuris būtų pakenkęs jų redakcijos nepriklausomumui. Italijos parlamentas kaipmat nutraukė įstatymo svarstymą, – rašo J. Walesas. – Kaip galbūt žino „Wikipedia“ naršytojai, daug blogesnis įstatymas klaidinančiu pavadinimu „Stop piratavimui internete“ labai sparčiai skinasi kelią JAV Senate.“

Jo nuomone, išjungus vieną labiausiai lankomų interneto svetainių bendruomenė taip perduotų aiškią žinutę savo atstovams Vašingtone. „Mano nuomone, bendruomenės protestas buvo labai veiksmingas ir sėkmingas Italijoje, taip pat gali nutikti ir šiuo atveju“, – teigia J. Walesas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)