Lietuvos kaimų bendruomenės kyla į kovą prieš vėjo jėgaines

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Heksogenas 2011-12-16 15:13
Pagyvensim ir pamatysim dėl tų malūnų... Kaime jo visokių yra, bet neteko man matyti verslininko kuris viską padoriai atliktu tai yra ik igalo nors tu ką.. Pats iš kaimo ir žinau.. Taip šiais laikais pigiau nusipirkti bulvių kators išpūstos ant trašos ir jų maistinė vertė tik kalorinė, mineralinė bevertė, ir čia jau darosi pasaulinė problema kad dirvose nualintos ir jūse trūksta kaikurių elementų svarbių žmogui.. Kaip minėjau svarbiausia harmonija, bet kad verslininkai nelabia linkę šnekėtis su kaimu, gi jie mūžikai, kaime ir visi ne debilai.. Ir gaunasi nesusipratimai... Pas mane vedė kanalizacijas išknis odirbamus lukus išvažinėjo peivas ir nieko neilšgyno ir nekompensavo, teko patiems žmonės per naują viską arti ir tvarkyti, o verslininkas gavo europos pinigėlisu ir dar darbininkam algų laiku neišmoka.. Nors situacija po biški keičiasi bet ne tiap greit.. Kas nepatinka kad galvoj pasistatys malūnų ir bus išgelbėti nuo energijos kainos, o nė velnio vistiek permokam mes už tą elektrą...
blizzard 2011-12-16 15:21
leisk statyt malūną, pareikalauk už tai nemokamos elektros ir būsi išvaduotas nuo aukštų kainų beje ar kreipėtės į atitinkamas institucijas dėl to kad nebaigė darbų iki galo? dėl tokio požiūrio kad teismai "nupirkti" ir tas nieko nepadės, tokie asmenys ir daro tokias nesąmones..
immortallt 2011-12-16 15:37
Pirma, vejo energija pigesne nei dujomis kurenamu elektriniu. Antra, niekas nestato vejo jegainiu prie ezeru ar kitu rekreacine prasme vertingu zemiu - per brangu. Mhm, tokios elektrines aukstis su sparnu maks gali buti nu gal kokie 300m. O zinai kokio stiprumo ten vejai ? Be to daugiabuciai namai sukuria daug didesnius trukdzius vejams. Pvz. prie dangoraiziu gali susidaryti iki 150km/h vejo srautai vertikaliai i virsu! Niekas nestato tu jegainiu kaimo vidury. Stato priemiesciuose, bet visur yra parduotu sklypu, kur IMANOMA pastatyt nama, bet nemanau, kad kas nors noretu gyventi vidury lauku, kur per uraganini veja, visa nama nuo pamatu nuples.
Vytax 2011-12-16 16:43
Esmė paprasta. Vėjo jėgaines reikia prijungti prie tinklo. Ir jas prijungti galima ne bet kur, o kur ateina aukštos įtampos linijos. O šios atvestos ten kur yra vartotojų, t.y. į didesnes gyvenvietes, miestelius ir pan. O dabar verslininkai tiesiog taupo, vėjo jėgaines stato ne ten kur 10km. spinduliu nėra gyventojų ir galbūt vėjai didesni. O ten kur pigiau, kur nereikia tiesti bent kelių km. elektros linijos. Ir taip gaunasi, kad tos vėjo jėgainės atsiduria kelių tūkst. žmonių kaimynystėje. O kad žmonės nenori tokių objektų savo kaimynystėje tai yra visai normalu. to blizzard: Nereikia sekti pasakų kad visur tik apleista žemė. Pas mus pavyzdžiui laisva, niekeno nedirbama dirbama žemė jau keli metai kaip pasibaigė. Vienintelė galimybė nusipirkti tai tik ne arčiau kaip už 20km.
Heksogenas 2011-12-16 16:44
Šitas prajuokino.. arba mano gyvenmoj aplinkoj nėra vėjų, nors Žemaitijoj lyg pučia jis, arbe nematės tokių atvirų pievų..
immortallt 2011-12-16 17:39
Kas tau sake, kad elektronines cigaretes draudziamos? Vejo jegainiu kiek zinau nereikia jungti i daugiau kaip 10kV linijas. Visuomeneje ant vejo jegainiu tik varoma, o ne kalbama is teigiamos puses - iszudo paukscius, sunaikina dirva, zmones krenta kaip muses, daug kainuoja ir tik pinigus plauna. Kad del vejo energetikos brangsta elektra ir dar kruva kitu mitu. Apie nama kalbu karkasini koki nors, o ne murini rimta. Bet ir murini galingas uraganinis vejas, kur nera jokiu geologiniu kliuciu vejui gali geras gusis pagaut ir gerokai nukentet namelis, pvz. kaip kaimynam buvo MIESTE kamina vejas isverte ir beveik visas stogas nuejo su kaminu kartu.
Leons 2011-12-16 19:28
Man rodos, net nėra ko čia ginčytis. Tie kas peza apie paukščių, kurmių ar čiupakabrų išnykimą dėl šių jėgainių tegul grįžta į savo priperstas trobas prie palikto nupilto alaus penkialitrio. Pats gyvenau kaime iki pilnametystės ir apskritai galiu pasakyt, kad nors kiek mąstančių žmonių kaimuose yra vienetai. Nesakau, kad visi miestiečiai protingesni, tačiau jiems bent geresnis išsilavinimas suteikiamas, ką jau bekalbėt apie kultūrą ir pnš. Na bet čia nuklydau šiektiek. Esu iš Pakruojo raj. ten visai šalia miesto (nėra nei tų 2km) ir dar arčiau vieno kaimo yra pastatyti šiuo metu 3 vėjo malūnai po 2MW galios ir per metus kolkas nėra jokių skundų, nors miestelyje labai jau mėgsta visi rėkt dėl nieko. Taip, yra neigiamų niuansų (elektra superkama daug brangiau nei ji išties kainuoja), tačiau jų reikšmė yra per maža, kad būtų galima vertinti su iškastiniu kuru, kuris jau išvis praktiškai tik neigiamus niuansus ir teturi šiais laikais.
laimonnas 2011-12-16 19:48
http://www.panoramio.com/photo/56287803
Arthuras 2011-12-16 19:58
Jei šešėliai nekrenta ant namų, nesigirdi pašalinių garsų - viskas ok. Bet jei yra tikrai kliudančių padarinių, tai puiku, kad žmonės kovoja.
immortallt 2011-12-16 22:22
Seselius meta ir medziai bei mirgejimas buna nuo ju vejuota diena, kazkaip medziu kirsti nepuola. Tuo labiau, kad vejo maluno sraigtas sukasi letai, o ne per sekunde apsisuka. Vejo energijos kaina yra mazesne uz iskastinio kuro. Jei reali savikaina butu stipriai mazesne, tai yra kokie 10ct/kwh, tai jau butume aprupinti vejo energija, deja taip nera. O verslas irgi turi uzdirbti, nes gan daznai tas verslas, tai yra zmoniu indeliai, indeliai uz kuriuos gaunat palukanas ir praktiskai jokios rizikos (nekiskit Snoro, nes netikiu, kad bent kas nors nukentejo cia skaitantis/rasantis, tai yra neatgaus is draudimo). O bankui jie moka didesnes palukanas nei bankas jums, nes bankas negali paskolinti visu pinigu, kuriuos gauna is jusu. Dalis turi buti atideta i rezerva. Dalis i trumpalaikes priemones, tai yra 15-30d. uz ka moka itin mazas palukanas ir t.t. ir t.t. Banko veikla labai sudetinga ir rizikinga. Vieno aukstas pareigas uzimancio zmogaus klaida gali sugriauti banka.
Shinigami 2011-12-16 22:33
Tas kas nori surasti kur prikibti ir suras. Mano darbas dalinai susijęs su panašiais dalykais, tai ten tokių nesąmonių žmonės prisigalvoja kai nori kad verslininkas jiems sumokėtu už netrukdymą. Kad nei juoktis, nei verkti. Vienas žmogelis pasakė, kad dėl pravažiuojančių papildomų 10 sunkvežimių per diena per kelia kuris pagal projektą gali praleisti 1000 automobilių (bet tiek nevažiuoja). Jo žolė apdulkės, o karvė ėsdama tokia žolę dantis nudils.
vyteniss 2011-12-16 23:11
Shinigami,pilnai tikiu dėl tokių teiginių Truputį offtopic,bet besėdėmas penktadienio vakarą prie kompo ir bekrapštydamas nosį radau straipsnį http://lrt.lt/news.php?strid=5082&id=5923059 Bla bla bla,bet viena dalis patiko "Mano pagrindinis įspūdis tas, kad čia trūksta mokymo apie branduolinę energetiką ir apie alternatyvas, ir apskritai energetiką. Kad žmonių žinios ateina iš branduolinės energijos pramonės arba valdžios, kuri nori statyti naują elektrinę. Žinoma, tai šališka. Patirtis, kurios pasisėmiau Vokietijoje, yra ta, kad žmonėms reikia visokių žinių, iš visokių šaltinių: taip pati nepriklausomos informacijos iš nevyriausybinių organizacijų, antibranduolinių grupių. Kad žmonės galėtų patys savo poziciją suformuluoti. Nes jeigu žinios ateina tik iš vyriausybės ir branduolinės pramonės, natūralu, kad dauguma jais tikės." Tad visam šitam reikale galima tik tai pasakyti,kad galim męs čia diskutuot (tai puiku) tačiau dauguma žmonių apart savo trobos nieko nemato (nu dar kaimynė jadzė kartais kažką pasako).
Arthuras 2011-12-16 23:15
Tai, kad atvirkščiai. Dauguma žmonių spangsta apie atsinaujinančią energetiką Lietuvoje, iš kurios naudos turi tik verslininkai, bet ne visuomenė. Spangsta apie visokias atominių elektrinių avarijas, kurių pasauly normaliomis sąlygomis net nebūna. Spangsta kaip mes prisistatę vėjo ir saulės elektrinių būtumėm nepriklausomi ir turtingi. Nors pasaulis iš vėjo pagamina vos ~2%, saulės ~1%. O mes neturim nei pastovaus vėjo, nei saulės. Ir dar kas juokingiausia, kad šitie "ekologijos" propaguotojai primeta intelektualus... Jokiu būdu neteigiu, jog atominė energetika yra tobula išeitis ir nereikia ieškoti kitų išeičių.
vyteniss 2011-12-16 23:20
Bet elektros vis dėlto reikia O alternatyvų sąlyginai nebrangių ne tiek ir daug..
vyteniss 2011-12-16 23:49
Būtent,kad su mūsų geografine padėtim tai tie pasirinkimai irgi nėra visi geri. Nu jeigu imant skaičius,tai teoriškai vėjo ir saulės mum per akis būtų,bet vėlgi-kokie plotai. Hidro-neturim upių. Iškastinis kuras-to irgi neturim. Atominė-ne su mūsų ekonomika..
technologas 2011-12-17 00:07
"
dzo 2011-12-17 01:04
Na jau tik nereikia nusisneket. Vejo masina yra irankis energijai paimt, taip pat kaip ir saules paneles, hidroelektrines, atomines ar mazutines el. Tiek kad joms nereikia tiekt kuro. O betkoki iranki reikia priziuret, taisyt ar po kazkiek laiko keist. O jei tu is savo atsinaujinancio arklio sugebi paimt elektra be jokio irankio (elektros laidas taip neatsinaujina pats jei ka) - prasom pasidalint planais. O tokiuose verkianciuose kaimuose reiktu elektra atjungt ir paklaust kokios elektrines noretu salia.
vyteniss 2011-12-17 01:11
Nu taip-viskas šiais laikais automatizuota,bet tai tu galvoji tas saulės elementas nepagamins tiek energijos,kad patenkintų išnaudotą energiją jai pagaminti?
technologas 2011-12-17 01:52
" Fail.
blizzard 2011-12-17 13:45
norėčiau sunaudotos energijos ir sukurtos energijos rašant tavo atsakymą palyginimo. Dar norėčiau tavo atlikto darbo ir darbo kuris buvo atliktas tave pilnai aprūpinti palyginimo. Nemanau kad bent vienas iš šitų variantų gausis į pliusą, pagal fizikos dėsnius amžinojo variklio nėra manau jau laikas tą žinot.. Viskas remiasi į pinigus, jeigu atsiperka - gamina, o jeigu statomi tokie fabrikai pilnai automatizuoti, tai nenoriu tikėt kad jie gyvi tik paramos būdu Sutinku kad reikia tobulint, bet jeigu tik teoriškai viskas daroma yra ir praktiškai niekas nestatoma tai tas tobulėjimas užtruks n metų. Dabar reikėtų surast tikslius naudingumo koeficianto skaičius tokio daikto ir viskas taps aišku arba galima paskaičiuot jeigu labai įdomu jo vidutinę galią, tai yra kiek elektros energijos sukuria ir bus aišku per kiek laiko toks aparatas atsiperka. Nematau atvirai pasakius trūkumų kurie vėjo jėgainių lyginant su pvz atominės elektrinės trūkumais ar tuo pačiu iškastiniu kuru. Vėjo jėgainės konstrukcija salyginai paprasta ir netgi tu ar aš nežinodamas labai daug apie elektroniką sugebėtume padaryti mini vėjo jėgainę kad ir dabar pat. Taigi apie kokius trūkumus galim kalbėti? kaina kol kas manau yra šiek tiek išpūsta ir su laiku ji turėtų mažėti, bet net ir tokią kainą lyginant su pagamintos energijos kiekiu nieko ten "kosminio" nesigauna. Esmė ta kad ankščiau ar vėliau visi turės vis vien persiorientuoti ant tokios energijos ir nesvarbu ar ji bus brangesnė ar ne, faktas kad ji bus vienintelė, nebent įvyks koks nors proveržis moksle, bet abejoju kad įvyks kas nors tokio kas apvers visą energetiką aukštyn kojom. taigi kol kas ši sritis, būtent saulės elementai/ėjo energija/biokuras (visi atsinaujinantys šaltiniai) lieka kaip geriausia galimybė ateičiai. Ir ateityje valstybės kurios dabar tą plėtoja tik laimės. O patobulinimų visada bus, paprasčiausias patobulinimas, visą vėjo jėgainės plotą padenk saulės kolektoriais ir NK padiddės keliolika procentų..