Belgijos menininkas nori įgelti „Bitei“  (5)

Principai ar noras išgarsėti? Belgijos menininkas Benas Heine piktinasi, kad Lietuvos telekomunikacijų bendrovė „Bitė“ savo paslaugas reklamuoja naudodama jo sugalvotą idėją – nuotrauką derinti su piešiniu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Bitės“ reklaminės kampanijos ir B. Heine darbų panašumo neįmanoma nepastebėti: abiem atvejais dalį nuotraukos užstoja ranka su popieriaus lapu, ant kurio vaizdingai perpiešta uždengta nuotraukos dalis.

Tačiau „Bitės“ reklaminė kampanija startavo tik prieš mėnesį, o B. Heine savo darbų kolekciją pristatė dar prieš pusantrų metų. Menininkas teigia, kad šią idėją jis sugalvojo pirmasis, o Lietuvos kompanija ją panaudojo negavusi jo sutikimo. „Kompanija „Bitė“ pavogė mano idėją nė nepaminėdama manęs ir nesuteikusi kompensacijos. Tai yra visiškai nelegalu ir aš artimiausiu metu ketinu dėl to bylinėtis“, – „15min“ sakė B. Heine.

Brangina idėją

Sukurti originalią reklaminę kampaniją „Bitė“ sugalvojo dar vasarą. Susipažinusi su B. Heine darbais bendrovė susisiekė su menininku ir pasiūlė jam sukurti tokio pobūdžio reklaminę kampaniją. Tačiau B. Heine tuo metu buvo užsiėmęs kitais projektais, todėl šio pasiūlymo atsisakė.

Po kurio laiko jis sužinojo, kad reklaminė kampanija buvo sukurta. „Siunčiau „Bitei“ kelis el. laiškus, prašiau, kad bent paminėtų mane, kaip idėjos autorių, greta šių darbų. Tačiau gavau atsakymą, kad jie reklamas naudos toliau ir jiems nereikia jokio leidimo, esą aš nesu išradėjas“, – teigė Belgijos menininkas.

Jis pripažįsta, kad Lietuvos kompanija nenaudoja jo sukurtų darbų, tačiau pasisavino kūrinių idėją, kurią pirmasis sugalvojo būtent jis. Įrodymai – publikacijos Didžiosios Britanijos, Belgijos, Prancūzijos, JAV ir kitų šalių žiniasklaidos priemonėse.

„Šią idėją naudojo daug įvairių organizacijų – aš negaliu to uždrausti. Tačiau dauguma jų tai darė nekomerciniais tikslais“, – sakė B. Heine. Siekdamas įrodyti savo teisybę ir prisiteisti kompensaciją jis žada kreiptis į teismus.

Nuotaikų kaita?

„Bitė“ neneigia, kad reklaminės kampanijos idėja kilo pamačius B. Heine darbus – tai pažymima ir televizijos reklamose, kurias galima rasti ir internete. Kai kuriuose vaizdo įrašuose trumpai matomas užrašas, kad jų vizualinio stiliaus kūrybą įkvėpė B. Heine darbai. Menininkas paminėtas ir internete esančių įrašų aprašymuose.

Tačiau B. Heine pasipiktinimas kompanijai kelia nuostabą. „Mums labai patinka B. Heine darbai, todėl iš karto aptarėme su juo galimybę drauge kurti meninę reklamos dalį. Deja, dėl užimtos darbotvarkės, jis prie projekto prisijungti negalėjo. Tuomet kūrybos agentūra „McCann Erickson Romania“ nuodugniai ištyrė teises naudoti tokią meninę išraišką. Pasirodo, kad koliažo idėja nuotrauką perdengti ir papildyti piešiniu reklamoje ir komunikacijoje jau naudojama kelis dešimtmečius. Kaip pavyzdį galime pateikti Johano Thornqvisto, Anna’os Kehren, Andy Ducetto darbus, kurtus beveik prieš dešimt metų. Identišką techniką savo reklamose yra naudoję ir „Chevrolet“, pieštukų gamintojai „Foohy“, – sakė „Bitės“ grupės generalinio direktoriaus pavaduotojas klientams Chrisas Robbinsas.

Anot jo, išsiaiškinus situaciją ir pasitvirtinus teisę kurti tokią meninę kampaniją darbai tęsėsi, o kūrybines reklamos idėjas įgyvendino kiti menininkai. „Mes ir toliau atvirai bendravome su B. Heine ir niekada neteko girdėti iš jo neigiamų nusiskundimų ar dramatiškų pareiškimų. Jis puikus menininkas ir šiuo metu, ko gero, geriausiai įvaldęs piešinio ir nuotraukos derinimą, todėl mes toliau ieškosime galimybės su juo kurti bendrus projektus ateityje“, – sakė C. Robbinsas.

Teisininkas: idėjų įstatymai negina

Ar originalią idėją sugalvojęs menininkas gali uždrausti panašius darbus kurti kitiems? Intelektinės nuosavybės specialistas, teisininkų kontoros „AAA Baltic Service Company“ advokatas Andrius Iškauskas teigia, kad įstatymai gina tik kūrinius, bet ne idėjas.

„Nepaisant to, kad iš etinės pusės toks idėjos pasisavinimas gali būti smerktinas, autorių teisė pačios idėjos nesaugo ir jos kūrėjo negina. Saugoma yra tik tokios idėjos išraiška. Tad jei šiuo atveju būtų nukopijuoti paveiksliukai, tai galėtų būti vertinama kaip autoriaus teisių pažeidimas“, – sakė A. Iškauskas.

Anot jo, idėją būtų galima apginti, jei ji būtų užpatentuota, tačiau paprastai patentai suteikiami išradimams, o ne meniniams sprendimams. „Šios idėjos nebūtų galima užpatentuoti, nes tai nėra išradimas“, – teigė teisininkas.

Visą Beno Heine kolekciją „Pencil VS Camera“ galite pamatyti paspaudę šią nuorodą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)

Susijusios žymos: