12 dalykų, kurių (galbūt) nežinojote apie „Facebook“ galimybes  (15)

Augant "Facebook" tinklui, jo kūrėjai susiduria su dvejopa situacija. Iš vienos pusės naujas funkcijas diegti stipriai spaudžia ant kulnų lipantys konkurentai; tačiau kita vertus, naujų funkcijų gausą sėkmingai išnaudoja nedažnas minėtojo socialinio tinklo vartotojas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dizaineriai ir inžinieriai, kurie sukūrė „Facebook“, labai patenkinti savo sėkme. Bet jie vis susiduria su karjeros centro „LinkedIn“, kuris specializuojasi tokių naujienų leidimu, kaip „Instagram“ mobiliųjų telefonų tinklas ir greitai augančio „Google+“ grėsme, todėl „Facebook“ tobulino socialinį tinklą pridėdamas vis naujų funkcijų, kad šis tinklalapis taptų dar patogesnis ir naudingesnis.

Augant naujų funkcijų kiekiui, kyla problema: didelė dalis 750 milijonų „Facebook“ vartotojų nežino, kad šios funkcijos apskritai egzistuoja. Vieni nežino, kaip jas rasti, kiti jų net neieško, o kai kurie apie jas net nepagalvoja. Kelios minutės tyrinėjimų ir „Facebook“ gali tapti ne tik priklausomybės objektu, bet maloniu ir naudingu dalyku. Apžvelkime kai kurias šių funkcijų, kurių galbūt iki šiol nežinojote ar tiesiog nenaudojote.

Internetinių adresų pavadinimų ir aprašymų redagavimas. Jei norite patalpinti internetinę nuorodą į „Facebook“ puslapį, bet Jums nepatinka pavadinimas arba aprašymas, jūs galite jį pakeisti. Prieš paspausdami mygtuką „Dalytis“ („Share“), spustelkite ant pavadinimo ar aprašymo savo žinutėje ir jos pasikeis į redagavimo dėžutes. Kai baigsite jas redaguoti, paspauskite „enter“, kad išsaugotumėte pakeitimus.

Pažymėkite draugus savo naujienose ir komentaruose. Jei jūs parašote draugo vardą redaguodami savo komentarą ar naujieną, „Facebook“ automatiškai sukurs nuorodą į Jūsų draugo puslapį. Iš tikrųjų, Jums pateiks galimus draugų pasiūlymus, kai tik įvesite vardą. Galite ištrinti pavardę, jei norite neformalumo.

MP3 patalpinimas. Jei jūs įklijuojate savo internetinę nuorodą į statuso atnaujinimo vietą, „Facebook“ sukurs muzikos grotuvą viduryje statuso atnaujinimo ir leis naudotojams iškart klausytis muzikos, o ne nuves į pradinį muzikinio klipo puslapį.

Nuotrauka kaip profilio paveikslėlis. Bet kuri nuotrauka, esanti „Facebook“, kurioje jūs esate pažymėtas, turi mėlyną nuorodą žemesniajame kairiame puslapio kamputyje „Padaryti Profilio paveikslėliu“. Paspauskite šį mygtuką ir „Facebook“ išmes redagavimo puslapį, kuriame jūs galėsite išsikirpti nuotrauką, kad tiktų jūsų profiliui.

Sukurti apklausą. Virš vietos, kur galima atnaujinti savo statusą, rasite „Klausimo“ („Question“) mygtuką. Pateikti apklausos klausimą galime taip pat, kaip ir pateikti naujienas apie save, tik šiuo atveju sistema parenka pirmuosius draugų atsakymus ir paverčia juos į apklausą, kad pradėtų diskusiją. Jūs taip pat galite sukurti apklausą su savo atsakymais.

Dokumentų funkcija. Grupės puslapyje paspauskite „Docs“ mygtuką ir tada - „Create a Doc“ mygtuką dešiniu pelės klavišu, kad sukurtumėte tekstą, kurį gali redaguoti visi žmonės, esantys grupėje. Kai išsaugosite dokumentą jis pasirodys grupės naujienose su redagavimo mygtuku viršutiniame dešiniajame kampe.

Pakvieskite žmones, kurie neturi „Facebook“ į renginį. Kai kuriate kvietimą į renginį, svečių meniu rodo Jūsų visus draugus, bet taip pat galima suvesti internetinius pašto adresus tų žmonių, kurie neturi „Facebook“ paskyros. Įrašykite vieną ar daugiau pašto adresų atskirdami juos kabutėmis. Svečiai gaus Jūsų žinutę su nuoroda į renginio puslapį, bet, deja, jiems reikės prisiregistruoti norint sužinoti daugiau.

Išvenkite draugų naujienų atnaujinimų. „Facebook“ neseniai įdiegė funkciją, kuri rodo vis atsinaujinančias naujienas iš draugų sienų. Vieniems tai labai naudinga, o kitus tiesiog erzina. Jūs negalite visiškai jo išjungti, tačiau galite šias žinutes sumažinti kiek įmanoma. Naudodami žymeklį, „nutįskite juostelę“ į viršų tarp „Facebook Chat“ lango ir naujienų trumpinių kiek tik galima aukščiau, kad jis sumažėtų.

Pridėti kalendorių į savo puslapį. Jei turite verslą, esate atlikėjas ar komandos treneris, kuris nori, kad visi būtų informuoti apie įvykius, bet kurti kiekvieną kartą atskirą įvykį nepatogu, juolab kad jie gali pasimesti įvykių sraute. Todėl galima naudoti „Social Calendar“ programėlę, kuri nebuvo sukurta „Facebook“. Nueikite į http://www.facebook.com/SocialCalendar ir paspauskite „Add To My Page“ nuorodą. Dabar galėsite kalendorių naudoti visuose puslapiuose pasirinktinai, ikonėlė atsiras viršutiniame kairiajame kampe, žemiau nuotraukų, „sienos“ ir informacijos mygtukų. „Social Calendar“ yra gan protingas, nes automatiškai sugeneruoja jau sukurtus įvykius ir jame taip pat galima pridėti nuorodą į žemėlapį.

Sekite savo puslapio sėkmę. Bet kuriame puslapyje, kurį jūs administruojate, viršutiniame dešiniajame kampe paspauskite mygtuką „View Insights“. „Facebook“ pateiks lenteles apie puslapio lankomumą ir kitą informaciją. Sužinosite ne tik „ like‘ų“ ir komentarų skaičių, bet taip pat rodys, kiek buvo apsilankyta puslapyje, vartotojų nuomonę, lankytojų demografiją.

Laikykite savo gimtadienio vakarėlį paslaptyje. Ar norite, kad visi, išskyrus kelis žmones, žinotų, ką Jūs rengiate savo gimtadieniui? Redaguokite savo statusą įprastai, bet prieš publikuodami, paspauskite užrakto ikonėlę, esančią žemiau redagavimo dėžutės, tada galėsite nustatyti, kas matys Jūsų statusą.

Užblokuokite erzinančius komentuotojus. Ar turite draugų, kurie dažnai komentuoja itin erzinančiai arba netinkamai, bet Jūs nenorite jų išmesti iš draugų rato? Paspauskite „Paskyros“ („Account“) mygtuką ir pasirinkite privatumo nustatymus. Ten rasite sekciją „Dalijimasis „Facebook“, žemiau rasite „Nustatymų pritaikymas“ („Customize settings“), ten yra mygtukas „Galimybė komentuoti Jūsų žinutes“ („Permission to comment on your posts“). Jis veikia kaip filtras besidalijant statuso atnaujinimais: paspauskite „Pritaikyti“ („Customize“) ir įveskite vardus žmonių, kurie negalės komentuoti Jūsų žinučių, gal jie supras užuominą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(28)
(3)
(25)

Komentarai (15)

Susijusios žymos: