Internete – neva JAV pageidaujamų nemirtinų ginklų žinynas  (1)

Internete publikuotas realių ir konceptualių nemirtinų ginklų sąrašas. Čia išvardyti ginklai, kurių esą norėtų turėti Jungtinės Valstijos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dokumente išdėstyta, kaip patobulinti jau egzistuojančią amuniciją bei pateikiami naujų technologijų pasiūlymai, skelbia bbc.co.uk.

Į sąrašą įtraukti lazeriai ir „karščio spinduliai“, kuriais galima išvaikyti minią, bei pykinimą sukeliančios garso bangos, skirtos su akvalangais plaukiojantiems narams.

Ekspertai tvirtina, kad šis dokumentas yra tarsi „komercinė užduotis“, siekiant gauti tolesnį finansavimą. Sąrašą, pavadintą Nemirtinų ginklų žinynu, tariamai sudarė JAV Gynybos departamento Jungtinė nemirtinų ginklų direkcija (Joint Non-Lethal Weapons Directorate – JNLWD).

Gauta sąrašo kopija buvo publikuota organizacijos „Public Intelligence“ tinklalapyje. Ši organizacija jau seniai spausdina JAV vyriausybės dokumentus, susijusius su nacionaliniu saugumu. JAV Gynybos departamento atstovė spaudai pareiškė negalinti nei patvirtinti, nei paneigti išspausdinto dokumento autentiškumo.

Daugiau nei šimto puslapių ataskaitoje detaliai aprašomos kiekvieno ginklo savybės, galima poveikio žala bei jo naudojimo politika. Tokie ginklai nekelia žmogui mirtino pavojaus, tačiau laikinai jį apakina, apkurtina ar atima gebėjimą judėti.

Vienas iš tokių ginklų – „impulsinis plaukikų šautuvas“, kurio aprašyme nurodoma, kad jis gali „prislopinti povandeninius plaukikus ir narus“. 

Ataskaitoje tvirtinama, kad „po vandeniu siųstas garso bangos impulsas“ paveikia naro klausą bei sukelia šleikštulį. Nurodoma, kad šis ginklas yra „kūrimo“ stadijoje.

Iš pačių keisčiausių idėjų galima paminėti aprašymą, kaip galima panaudoti lazerius siekiant suardyti aerodinaminį srautą palei lėktuvo sparnus, kas priverstų „priešo“ lėktuvą pakeisti kryptį.

Taip pat kuriami ir kiti nemirtini ginklai, tokie kaip:

  • sistema, kurios „karščio poveikis“ verčia žmones nevalingai judėti tam tikroje zonoje;
  • elektriniai impulsai raumenims, kurie „gerokai pailgina priešiško asmens“ veiksnumo apribojimo laiką;
  • nešiojama sistema, kuri skleidžia didelio galingumo mikrobangas, galinčias užgesinti automobilio variklį per atstumą;
  • pavadinimo neturintis desantinis laivas, aprūpintas mikrobangų skleidimo įranga, kuri gali sutrukdyti laivui judėti į priekį sukeldama „elektros sistemos trikdžius“.

JNLWD buvo įkurtas 1996 metais, siekiant palengvinti JAV kariuomenės apsirūpinimą nemirtinais ginklais ir jų dislokavimą po Amerikos operacijų Somalyje ir Bosnijoje.

„Buvo nuspręsta imtis kelių misijų, kur turėjo būti apsieita be sunaikinimo“, – paaiškino karinių technologijų ekspertas ir vyresnysis Vašingtone įkurto Strateginių ir tarptautinių studijų centro darbuotojas Jamesas Lewisas.

„Šiuo metu jie kuria technologijas, padėsiančias tokius planus paversti tikrove. Kol kas neaišku, ar kai kurie sumanymai kada nors gyvenime materializuosis, tačiau jie bando to pasiekti“, – tvirtina ekspertas.

Praeityje JNLWD ne kartą buvo kritikuojamas dėl pinigų švaistymo projektams, kurie niekada taip ir nebuvo praktiškai įgyvendinti.

Žinynas prieinamas šiuo adresu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)