„Apple“ drąsiai žengia į vadovėlių ir švietimo rinką  (19)

Šį ketvirtadienį kompanija „Apple“ surengė specialų renginį Niujorke, kurio metu pristatė naują veiklos kryptį – švietimo sferą, kurioje „Apple“ dalyvavo ir anksčiau, bet šį kartą su naujais produktais planuojama ne juokais sudrebinti rinką.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Apple“ nusprendė išnaudoti savo patirtį planšetinių kompiuterių ir taikomųjų programėlių srityse – pristatyti trys nauji produktai, kuriais mokytojai ir universitetų dėstytojai galės patogiai rengti mokomąją medžiagą, rašyti interaktyvias knygas bei ruošti pilnavertį turinį savo mokiniams, kurie iš savo pusės turės galimybę naudotis šiuolaikiškomis daugialypės terpės knygomis ir pilno formato dalykų kursais, pasitelkiant „iPad“ planšetinius kompiuterius ir „Apple“ programinę įrangą. Renginys Niujorke „Apple“ pristatė tris naujoves, apie jas kiek plačiau.

„iBooks 2“ – naujoviškas mokomųjų knygų skaitymas su „iPad“

„Apple“ pasaulinio marketingo vice-prezidentas Phil Schiller pristatė, jo žodžiais, naują požiūrį į elektronines knygas, ypač taikant jas švietimo sferoje. Su atnaujinta „iBooks 2“ programa žmonės galės mokytis interaktyviau – toje terpėje pateikiamos knygos turės eilę savybių, perkeliančių patį mokymąsi į visai kitokį lygį: studentas gali iš karto sužinoti nežinomo žodžio reikšmę, pasižymėti norimą pastraipą ar objektą, pirštais jutikliniame ekrane valdyti atskiras knygos ar prezentacijos dalis ir t. t. Nuo šiandien „iBooks 2“ programa yra prieinama per „iTunes App Store“, o knygos naujai platformai bus pasiekiamos per „iBookstore“ – kalbant apie kainas, teigiama, kad šios specifinės knygos kainuos 14,99 dolerių ir mažiau. Pirmieji specialiai pritaikytų knygų egzemplioriai buvo sukurti, bendradarbiaujant su tokiomis kompanijomis kaip „Pearson“, „McGraw Hill“ ir „Houghton Mifflin Harcourt“. Nors dabar demonstruojamos knygos skirtos daugiau studentų ir šiaip vyresnio amžiaus auditorijai, bet per prezentaciją iš konteksto galima buvo suprasti, kad tai tik pradžia, ir turinys bus ruošiamas ir jaunesnio amžiaus moksleiviams – tiek vidurinėms, tiek pradinėms mokykloms.

„iBooks Author Tool“ – rašyti interaktyvias knygas tapo paprasta ir nieko nekainuoja

Persikeliant į kitą barikadų pusę, būtų keista, jeigu „Apple“ nepasirūpintų ir knygų pasiūla, o tiksliau tuo, kad žmonės galėtų patys kurti tokias šiuolaikiškas knygas. Būtent į tokių kūrėjų nišą taikosi nauja „OSX“ sistemai skirta programa „iBooks Author“ – ja galima kurti ne tik paprastas tekstinio formato knygas, bet ir labai lengvai integruoti į knygą kitus objektus – išorinį tekstą, prezentacijas, audio ir video medžiagą. Integracija padaryta ne tik su „Apple“ produktais kaip „Keynote“, bet ir „Microsoft Word“ paruoštas tekstas irgi gali būti įkeltas į „iBook Author“ knygą be problemų. Svarbu tai, kad ši programa bus prieinama visiškai nemokamai per „Mac App Store“ (vartotojams su OS 10.7 ar naujesne) – tokiu būdu „Apple“ siekia paskatinti mokytojus aktyviau kurti medžiagą ir užpildyti jau minėtojo „iBooks 2“ lentynas. Kita vertus, kompanija savo pinigus atsiima kitur – juk tas pats planšetinis „iPad“, su kuriuo ir kuriamos tos būsimos knygos, kainuoja tikrai nemažai.

„iTunes U“ – pilnavertis darbo įrankis kūrybingiems mokytojams

Trečias pristatytas produkas yra „iTunes U“ – terpė, kurioje galima kurti ne tik jau minėtas interaktyvias knygas, bet pilnaverčius mokymosi kursus, į kuriuos gali įeiti medžiaga tiek iš „iBooks“, tiek iš „iBooks Author Tool“, tiek iš kitų šaltinių. Anksčiau ši programa buvo prieinama tik per „iTunes“, o dabar išplėsta ir į „App Store“ – veikia su „iPad“, „iPhone“ ar „iPod Touch“ įrenginiais. Naujasis „U“ leis mokytojams kurti kursus iš paskaitų, užduočių, tarpinių atsiskaitymų ir papildomų interaktyvių priedų. Ruošiant programą, dalyvavo tokie pažangūs universitetai, kaip Cambridge, Duke, Harvard, Oxford, MIT, Yale, Stanford. Bet vien jais neapsiribojama – nuo šiol savo paskaitas ir mokomuosius kursus gali siūlyti kiekvienas mokytojas. Jau dabar „iTunes U“ turi savyje apie 500 000 nemokamų paskaitų, video medžiagos ir elektroninių knygų – visa tai paruošė specialistai iš 26 pasaulio šalių.

Šios pristatytos naujovės aiškiai nurodo dar vieną „Apple“ kryptį – švietimą. Jo bazėje planuojama dar labiau padidinti planšetinių „iPad“ pardavimus ir plėtrą pasauliniu mastu, o tuo pačiu duodant atkirtį ir „Amazon“ kompanijai, kuri su savo „Kindle Fire“ labai sustiprino savo pozicijas elektroninio skaitymo įrenginių nišoje.

Kita vertus, ne viskas taip jau gražu, kaip pati „Apple“ pristato. Didžiųjų IT portalų analitikai beveik vienbalsiai teigia, kad dar yra daug problemų, kurias reikėtų įveikti, norint, kad „iPad“ mokiniams ir studentams taptų įprastu darbo įrankiu.

Visų pirma, pati planšetinio kompiuterio kaina būtų sunkiai įkandama paprastam studentui ar socialiai remtinai šeimai, jau nekalbant apie knygų pardavimo modelį – pasirodo, kad kol kas jos bus pardavinėjamos švietimo įstaigai, ir tik įstaiga galės perleisti knygą konkrečiam studentui, bet tik vienam studentui. Ta pati knyga kitam studentui – mokestis dar 15 dolerių. Tad iš tokio modelio „Apple“ gal ir pasipelnys, bet ar masiškai? Kitas dalykas – banali kliūtis: „iPad“ vidinis kietasis diskas ir interneto greitis. Turint omenyje, kad tos minėtos knygos su daugialypės terpės priedais tikrai turėtų „sverti“ nemažai, ar tikrai užteks vietos planšetinio kompiuterio diske, ir ar tikrai tas knygas bus taip lengva parsisiųsti? Ir skepticizmo bangą užbaigia Matt Burns iš „TechCrunch“, teigiantis, kad nenori, jos jo vaikai mokytųsi tik su „iPad“.

O ką jūs manote apie šiuos „Apple“ atnaujinimus?

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: FWD.lt
FWD.lt
Autoriai: Povilas Korop
(0)
(0)
(0)

Komentarai (19)