Planšetinis kompiuteris: ar man jo reikia?  (33)

Stulbinantis planšetinių kompiuterių populiarumas pasaulyje vis kelia man tą patį klausimą: ar man jo reikia? Žinoma, lengviausia į jį atsakyti pasinaudojus kompiuteriu bent kelias dienas. Tik tada galima iš tikrųjų pajausti ar jis pakeičia dabar turimus įrenginius ir suteikia papildomos naudos, ar visgi tenka planšetinį padėti į šalį ir pasiimti paprastą kompiuterį. Dėl šios priežasties per pastaruosius kelis mėnesius teko išbandyti „Asus EEE Pad Transformer TF101”, „Apple iPad 2“ ir „Samsung Galaxy Tab 10,1“ P7500“ modelius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Asus“ įrenginį gavau kartu su klaviatūra, tad tai tikrai paliko malonų įspūdį, nors ir aiškiai pasakė: planšetinis kompiuteris pilnaverčio nešiojamojo kompiuterio man negali pakeisti. Kol kas. Kitas buvo „Apple iPad 2“. Kokybiškas, malonus naudoti, turi begalę jam skirtų programėlių tvarkingoje „Apple App Store“ parduotuvėje. Paskutinysis, kurį tebeturiu, rašydamas šį tekstą, yra „Samsung Galaxy Tab“. Žiūrint į jo dizainą iš priekio – nuo „Apple“ atskirti ganėtinai sunku. Labai panašūs. Tik centrinio mygtuko neturi. Pats įrenginys yra iš kokybiško plastiko, tvirtas ir plonas. Šiuo įrašu nesiekiu palyginti visų trijų įrenginių, tačiau atmintyje išlikę įspūdžiai daro savo. „Samsung“ įrenginys juntamai greičiau tvarkėsi su jam pavestomis užduotimis, nei „Asus“, tačiau lyginant su „Apple“ – skirtumo nepajaučiau. Realus skirtumas tarp Apple ir Samsung jaučiamas tik programinėje įrangoje. Apple naudoja savąją iOS 5, o „Samsung“ – „Google“ sukurtą „Android“ operacinę sistemą. Nors su Android pažangesni vartotojai turi daug daugiau galimybių prisitaikyti kompiuterį savo poreikiams, paprastam vartotojui „Apple“ operacinė sistema gali būti šiek tiek patogesnė. Naudojantis „Android“ tiek su „Asus“, tiek su „Samsung“, neretai tekdavo pamatyti raginimą uždaryti programą dėl to, kad ji nustojo veikti.

Tai iš tiesų erzina ir primena tuos laikus, kai prieš 10 metų ne visos programos veikdavo „Windows“ operacinėje sistemoje. Iš dalies dėl to galima kaltinti „Google“ atvirumą programuotojams.

Beje, jei naudositės bet kuriuo „Android“ operacinę sistemą turinčiu kompiuteriu nenustebkite, jei atsisiųsta programa veiks tik mažoje ekrano dalyje. Taip yra todėl, kad būsite parsisiuntę telefonui, o ne kompiuteriui pritaikytą programėlę. Su „Apple“ to patirti neteko. Taip yra turbūt dėl to, kad „Apple“ programėlių parduotuvė yra tvarkingesnė (jei tokia pati programa tinkama ir kompiuteriui ir telefonui – jūs atsisiųsite kompiuteriui skirtą versiją). Be to, tiek „iPad“, tiek „iPad 2“ turi tokio pačio dydžio ekraną (9.7“) ir tokio pačio dydžio ekrano raišką (1024×768), o „Android“ įrenginių yra pačių įvairiausių ir su itin skirtingomis raiškomis.

Visgi „Apple“ taipogi turi minusų. Vienas pagrindinių yra išplėtimo galimybės. Jei „Samsung“ kompiuteryje galite papildomai įdėti atminties kortelę, su „Apple“ to padaryti nepavyks, nes nėra tam skirtos jungties. Norėdami didesnės talpos „iPad“ kompiuteryje, turėsite rinktis brangesnį modelį.

Peržvelgus šių kompiuterių kainas Lietuvos internetinėse parduotuvėse galite pamatyti, kad „Apple iPad 2“ kompiuterį pigiausiai galima įsigyti vos už 1629Lt, „Asus“ už 1289Lt, o „Samsung“, esantį per viduriuką, už 1499Lt. Beje, reikėtų paminėti, kad „Asus“ jau yra išleidę ir „TF201“ modelį, kuris yra brangesnis.



Tai nėra dideli kainos skirtumai atsižvelgiant į tai, kad kompiuterį naudosite ne trumpai. Tad kurį pirkti, geriausiai atsakysite tik jūs patys sau, įvertinę savo įgūdžius ir poreikius. Jei esate kompiuterių entuziastas ir norite turėti galimybes keisti beveik viską – neabejotinai rinkitės „Android“. Su „iOS“ tokį rezultatą pasiekti yra žymiai sunkiau.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Gytis Česnuitis
(18)
(4)
(11)

Komentarai (33)