Lietuvos atominis milžinas gali likti inžineriniu vaiduokliu

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Nerkus 2012-01-26 08:57
niekas mums tokiu pinigu neduos, nes ne ten kur reikia jie nueina. geriau nuspirkti dazu ir viska nudazyti zaliai... ir dar dideliu maskuojanciu tinklu uzdengti...
Alfredukas 2012-01-26 10:42
Tai kaip,, ar ir toliau statom naują elektrinę? Būkim "tikri lietuviai": "ko čia vieni vargstam, tegu vargsta ir mūsų vaikai, ir anūkai ..." Jei kuras būtu ne perkamas, o nuomojamas, tada problemų būtų mažiau. Kuro kaina, žinoma, išaugtų fantastiškai, bet užtat iš anksto žinotum tikrą AE kainą.
dzo 2012-01-26 11:34
Nesuprantu kodel nuostolius patiria lietuva del Nukem velavimo? Jei Nukemas nesugebejo laiku pristatyt tai ka isipareigojo, tai apmoka nuostolius. Tarkim It projektuose vykdytojas apmoka velavimus
blizzard 2012-01-26 13:15
Tai turbūt tame ir esmė kad sutartis pasirašyta kažkokia lempinė kurioje rangovui ant pečių negula jokia atsakomybė. Ir aš asmeniška garantuoju kad čia viskas buvo pasirašyta tik pinigam plaut ir niekam kitam.. Eilinį kartą išdurti esam lygioj vietoj..
Arthuras 2012-01-26 15:04
Na tai gaminkit tą elektrą iš ko norit ir pasiūlykit pigiau, nei atominė elektrinė pasiūlys. Perteklinę elektros energiją galima eksportuoti kitoms šalims, jei jau taip pigiai ketinate gaminti. P.S su savo malūnais eikit grūdus malti, o ne elektrą gaminti...
immortallt 2012-01-26 15:14
As tau irgi pasiulysiu susirasti darba kur moka 500LT/ha. Lygiai toks pat pasiulymas kaip tavo, nes pirma suteik vienodas salygas. Deja smulkiems investuotojams prisijungti prie elektros ir silumos tinklu yra arti neimanomo del politiniu dalyku. Kitas dalykas, atomine turi valstybes laidavima. Sutvarkyk situos bei dar kelis projektus valstybinius, kaip kad pvz zemes registra normalu, sutvarkytu, kad baudas normaliai dalintu nepriziurintiems zemes ir bauda butu ne 50-200LT uz sklypa, o 50-200LT/ha. O atomines kastus gali pats paskaiciuoti greitai. 20mlrd kainuos statuba + uzdarymas nominaliomis kainomis (infliacija atmetam), padalink ant 60 metu su 7% palukanom (sekmes uz ties pasiskolinti atomines projektui). Pridek 8ct/kwh (praktiskai minimumas kintamuju kastu), dar primesk uzdaryma, kuris itariu viso DABAR kainuos kokius 5mlrd ir pamatysi, kad ne velnio jinai nera tokia konkurencinga. Jinai tik geras variantas, kai reikia dideliu energijos kiekiu neturint kitu istekliu.
Alfredukas 2012-01-26 18:05
O ar tiki ta AE siūloma kWh kaina? Ji bus tokia, kokia bus, o bus tikrai didesnė. Turėtum iš praktikos bent nujausti... O dėl "grūdų malimo", tai taip sakai, nes neturi argumentų. Kaip tam anekdote "O pas jus negrus muša"
sigun 2012-01-26 20:01
Čia nori pasakyt, kad 8 cnt/kWh savikaina, o likę 20 cnt pelnas??? Jei taip būtų, tai arba aš kažkur pametu kokį nuliuką arba tai labai gerai: VAE kaina - 20 mlrd Lt IAE uždarymo kaina: EU iki 2014 jau skyrus 5 mlrd LT, skaičiuojama, kad viso gali prireikt iki 10 mlrd Lt. Tikėtina, kad ir VAE uždarymas kainuos panašiai, tad VAE pastatymo ir uždarymo kaina: 20+10 -> 30 mlrd Lt. Per metus IAE parduodavo apie 10,7 TWh per metus, tai jei nuo kWh gauna 15 cnt pelno (supirkimo kaina 29cnt - 8 cnt kintami kaštai anot immortallt, - 6 cnt arba 600 mln lt dar kam nors, pvz algoms ir pan.) tai per metus turi 1,5 mlrd Lt pelno. Tai atsipirkimas per 20 metų? Net jeigu bus politinis sprendimas VAE energiją supirkinėti žymiai pigiau nei iš visų kitų elektrinių, arba jos darbo kaštai dėl kažkokios priežasties bus didesni nei IAE, tai net tokiu atveju atsipirkimas ~40 metų, ir net tuomet dar lieka 20 metų nešančių pelną. Arba kažkur suklydau arba taip ir lieku AE šalininku.
Arthuras 2012-01-26 21:07
O ar tiki, kad malūnais energiją gamintumėm pigiau? Turėtum nujausti, kad tai tik suinteresuotų žmonių(verslininkų) + naivių žmonių stumiama idėja. Lietuvoje nei saulės energija, nei vėjo energija niekada nebus geriausias pasirinkimas. Kitas dalykas biokuras, bet ir ten savi bruožai...
immortallt 2012-01-27 02:50
Sigun, tu neitraukei palukanu. O nuo tokios sumos palukanos kapsi kaip reikalas: 20mlrd (geriausiu atveju uz tiek pastatys) 20*.08.=1.6 mlrd palukanu vien! O investuotojas jei akcininkas grazos nores ~10%. Uz 7% pasiskolino vyriausybe biudzetui, o atominems skolina brangiau. Uzdarymui kalk infliacija ~2-3%. Jei nori tiksliau skaiciuoti su palukanom - reikes excel'io. per 60 metu issidelioji ir skaiciuoji su goal seek, kokia imoka reikia daryti, kad po 60 metu butum bent ant nulio. Del 8ct/kwh, tai tik kintamieji kastai, tai kas susije su elektrines naudojimu. Siaip jie kyla iki 12ct/kwh, bet tarkime, kad mes esame isvystytas atominis krastas ir pas mus kintamieji kastai itin mazi. Apie biokura as tikrai zinau daugiau uz dauguma, nes tam daug laiko skyriau del asmeniniu tikslu. Tikrai didziaja dali energetiniu poreikiu galime patenkinti vien tik is biokuro. Tai butu daugmaz stabili kaina, kai viskas isibegetu. Tai yra net isibegejus biokuro savikaina realiai krenta, kas leidzia tureti augintojams dideli pelna atitinkamai dideja konkurencija ir galu gale kaina krenta. Isnagrinejes is visu aspektu. O dar jei po 10-15 metu logistika ir traktoriai pereis ant elektros, tai bus visiskai zalias energijos saltinis bei absoliuciai nepriklausomi galime tapti visuose etapuose. Atitinkamai daug darbo vietu, visi pinigai lieka Lietuvoje ir dar labiau uzsukama ekonomika.
Alfredukas 2012-01-27 08:50
būti AE šalininku, tavo asmeninis reikalas. Bet straipsnio keliamos problemos liečia senos AE uždarymą ir atliekų laidojimą! O garantuoji, kad tai nepasikartos ir su nauja AE? Taigi pirmiau reikėtų susitvarkyt su esamomis problemomis, prieš kuriant naujas.
Vytax 2012-01-27 10:08
To nebus, nes tai trečiosios kartos reaktorius. O trečiosios kartos reaktoriai pasižymi standartizuotu dizainu. Todėl šio tipo reaktoriams yra/bus sukurti technologiniai uždarymo sprendimai. Šio tipo reaktorių panaudotą branduolinį kurą perdirba net kelios šalys. O ką turim su RBMK? Tai analogų neturintis reaktoriaus dizainas. Uždarymo techninius sprendimus, konteinerius, saugyklas branduoliniui kurui turime projektuoti nuo nulio. Panaudoto branduolinio kuro niekas neperdirba. Štai ir turime kaip ant mielių augančią uždarymo kainą.
blizzard 2012-01-27 12:10
Ir iš kur tavo tokia nuomonė kad to nebus? čia ką parašiai tėra tik žiniasklaidos sukurta nuomonė "Ai va naujos kartos reaktoriai, gražiau atrodo ir mandresnį pavadinimą turi..." Saugot atliekas reikia visada, perdirbt jas reikia visada, sek žinias kiek atliekų prancūzai veža per vokietyje ir kokie protestai ten vyksta, ar teigsi kad prancūzų technologija irgi tokia atsilikus kaip mūsų? Šveicarai nori uždaryt visas savo AE bendra uždarymo suma sieks 50mlr eurų iš kurių didžioji dalis bus skirta panaudoto kuro saugojimui ir perdirbimui. 3 kartos ar 10 kartos, oru nekūrenamas ir atliekų lieka, o perdirbimo ir saugojimo kainos ne tik pinigine išraiška milžiniškos, bet dar ir patikimumo ir taršos atžvelgiu didelės..
immortallt 2012-01-27 12:38
Biokuro auginti savikaina as puikiai zinau. Savinkaina, o toliau konkurencija ir apsprendzia kokia bus kaina. O potenciala ne karta buvau jau uzrases. Dabar va is siuksliu tikimasi kad pavyks aprupinti 40% Klaipedos silumos poreikiu, panasiai Kaune ir po to Vilniuje. Norvegai nekurena, nes pas juos nera centrinio sildymo, kitas dalykas, jie daug energijos gauna is uztvanku. Svedai ir Suomiai berods po 15-20% (tiksliai nepamenu procentu) energijos apsirupina is biokuro. Jie ir isvede tam geriausia veisle ir pan. Wow... Manai sudetinga butu pakeisti traktoriu i elektrini, kai bus sukurti normalus akumai ? 200AG elektros varikliui nera problema. Dauguma nestandartines sunkiosios technikos yra varoma butent elektra. Kas dar gerai su biokuru - jokiu dideliu uzdarymo kastu, jokiu pavojingu atlieku, jokios priklausomybes ir daug darbo vietu bei subalansuoja ne tik elektros pasiula, bet ir silumos kaina.