Niujorko viešoji biblioteka pasiūlė patiems susikurti stereofotografijų  (5)

Niujorko viešoji biblioteka savo archyve turi daugiau nei 40.000 istorinių stereofotografijų - stereogramų, daugumai kurių jau daugiau nei šimtas metų. Tai nuotraukos, nufotografuotos iš dviejų skirtingų matymo taškų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bėda ta, jog norint pamatyti tikrą stereofotografiją, reikia naudoti specialų prietaisą, panašų į žiūronus, kuriame viena nuotrauka buvo rodoma vienai akiai, o kita, padaryta kiek kitu rakursu – kitai; taip buvo sukuriamas erdvės pojūtis.

Dabar gi tokie prietaisai sutinkami nebent muziejuose, tad bibliotekos archyvuose esančios stereogramos tapo bevertės. Tačiau ar verta lengva ranka numoti į turimus informacijos lobynus? Niujorko viešoji biblioteka nusprendė, jog tikrai ne ir sugalvojo žaismingą būdą, kaip šiomis stereogramomis sudominti interneto lankytojus ir svarbiausia, kaip atkurti jų pirminę paskirtį - erdvinio vaizdo perteikimą.

Tam sukurtas interneto įrankis, kuris sujungia dvi nuotraukas į vieną animuotą gif formato paveiksliuką, kurio judėjimas sukuria erdvės įspūdį. 

GIF made with the NYPL Labs Stereogranimator - view more at http://stereo.nypl.org/gallery/index
GIF made with the NYPL Labs Stereogranimator

O kad būtų daugiau interaktyvumo, dabar Niujorko viešoji biblioteka pasiūlė patiems pasinaudoti šiomis nuotraukomis ir tiesiog internete susikurti stereofotografijų, pasinaudojant jau minėtu įrankiu, pavadintu „Stereogranimatoriumi“. 

Pamėginkite!

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MokslasPlius
MokslasPlius
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)