Ilgai naudotis planšetiniu kompiuteriu – nesveika  (2)

Gerai žinoma, jog ilgai naudojantis kompiuteriu, galima „užsidirbti“ skoliozę, osteochondrozę, daugybę ortopedinių „baisybių“. Remiantis mokslininkų tyrimais, visa tai gresia ir planšetinių kompiuterių naudotojams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sparčiai populiarėjantys planšetiniai kompiuteriai, kurie suteikia laisvę pasirinkti maksimaliai patogią vietą naršymui internete ar filmo peržiūrai, iš pirmo žvilgsnio, turėtų išlaisvinti nuo sėdėjimo ant kėdės (tam pasmerkti stalinių kompiuterių vartotojai), o kartu – ir nuo minėtų grėsmių. Vis tik Harvardo universiteto tyrėjų publikuotas straipsnis žurnale „Work: A Journal of Prevention, Assessment, and Rehabilitation“ rodo, jog planšetiniai kompiuteriai ne ką mažiau pavojingi, nei stacionarūs. Tyrime dalyvavo 15 savanorių, kurie buvo ne vyresni kaip 40 metų amžiau. Pastarieji buvo planšetinių kompiuterių „Apple iPad 2“ ir „Motorola Xoom“ savininkai. Eksperimento metu žmonės su planšetiniais kompiuteriais dirbo keturiomis pozomis, kurios vaizdžiai parodytos žemiau pateiktoje iliustracijoje.

Kol savanoriai tikrino savo elektroninį paštą, žiūrėjo filmus, žaidė ar naudojo kitoms tipinėms planšetiniams kompiuteriams užduotims, tyrėjai specialia infraraudonųjų spindulių įranga sekė savanorių galvos, kaklo ir akių padėtį. Mokslininkai pamatė, jog planšetinis kompiuteris reikalauja smarkiau sulenkti kaklą, nei naudojant stacionarų ar nešiojamą kompiuterį. Visa tai galų gale sukelia diskomfortą bei atitinkamos skausmus. Optimaliausia poza pripažinta „Table-Movie“.

Specialistai rekomenduoja ypatingai „neužsižaisti“ ir keisti kūno padėti kas 15 minučių. Tai turėtų neleisti pervargti kaklo raumenims ir atsirasti nemaloniems pojūčiams. Kitais tyrimais bus bandoma išsiaiškinti planšetinių kompiuterių įtaką rankoms, ypač didelį dėmesį skiriant plaštakoms.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(1)
(0)
(0)

Komentarai (2)