Gytis Dovydaitis. Baisiausi fotoaparato priešai  (12)

Būna jog žmogus nusiperka fotoaparatą ir juo naudojasi taip, kaip jam atrodo geriausia, nepaskaitęs nei instrukcijos, nei kažkokių nuomonių internete, nenumanydamas, jog nuolat verčia fotoaparatą kovoti su jo baisiausiais priešais. Nenuostabu, kad kartais tas pasibaigia kelione pas fotoaparatų meistrą. Šįkart apžvelgsiu tai, kas fotoaparatui yra baisiausia, kad laiku perskaitę šį straipsnį išvengtumėte apsilankymo fotoservise.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šaltis

Dabar žiema, ir daugeliui žmonių kyla klausimų dėl šalčio, kiek ir kaip fotoaparatui jis kenkia. Atsakymas – pačiam fotoaparatui jis nekenkia. Kenkia kondensatas (iš oro nusėdusi drėgmė), pats šaltis (bent jau lietuviškas) naujesniam veidrodiniam fotoaparatui pakenkti negali, praktiškai jie atlaiko iki -30 C° temperatūrą, tad bijoti nederėtų, jei nesiruošiate į 12 valandų kelionę po žvarbią žiemą. Tiesą sakant, žema temperatūra netgi gerai kai kurioms fotoaparato dalims, pavyzdžiui vaizdo sensoriui – esant dideliam šalčiui jis generuoja šiek tiek mažiau triukšmų, tačiau taip pat yra dalių, kurioms jis blogai, pavyzdžiui autofokuso varikliukui ir baterijai.

Žinoma, jei pusdienį pasinešiosite fotoaparatą išsirengę į mišką gaudyt žieminių vaizdų, nieko nenutiks, tačiau jei paliksite fotoaparatą lauke esančioje mašinoje dienai ar dviem, kai už lango -20, nieko gero nelaukite – baterijos ir autofokuso varikliukas gali būti sugadinti nepataisomai. Siekdami apsaugoti autofokuso varikliuką, žemoje temperatūroje naudokite rankinį fokusavimą, taip autofokusas nebus kankinamas. Instrukcijose rašoma, jog nederėtų naudoti fotoaparato esant minusinei temperatūrai, tačiau iš esmės taip sakoma dėl baterijos ir autofokuso varikliuko. Nepiktnaudžiaudami fotoaparato atsparumu galite jį be baimės naudoti žiemos fotografijai, kad ir kokia šalta ji būtų, tik nepamirškite laiku grįžti namo, nes ilgas buvimas šaltyje bet kokiu atveju nėra gerai nei fotoaparatui, nei Jums.

Trumpai: šaltis pačiam fotoaparatui nekenkia, jei jis ten nelaikomas ilgą laiką, daugiausia kenkia baterijai, taip pat šaltyje verčiau naudoti rankinį fokusavimo režimą – automatinis gali sugesti. Fotoaparatui kenkia kondensatas, kitaip tariant – drėgmė.

Drėgmė

Štai ir baisiausias fotoaparatų priešas. Juk fotoaparatas pilnas elektronikos, o jau ir darželinukai žino, kad elektra ir vanduo nėra pats geriausias derinys. Manau, instinktyviai fotoaparatą lyjant stengiatės paslėpti, jei ne – būtinai tą darykite. Didžioji dalis fotoaparatų nėra apsaugoti nuo lietaus ir drėgmės. Tiesa, lietus nėra baisiausias priešas, baisiausias yra kondensatas. Kaip jis susidaro? Iš šaltos aplinkos fotoaparatą įnešate į šiltą, ir ore esanti drėgmė nusėda ant fotoaparato, dėl žemos jo paviršiaus temperatūros. Viskas nebūtų taip blogai, jei kondensatas nesusidarytų viduje fotoaparato, kur slypi visos jo mikroschemos, bet deja, kondensatas įlenda ir į ten.

Kaip reiktų išvengti jo keliamos žalos? Jokiu būdu nenaudokite fotoaparato tuoj pat iš lauke vyraujančio šalčio įėjus į kambarį, kadangi fotoaparato viduje gali įvykti sudėtingi gedimai, ir be fotoaparatų meistro tokiu atveju tikrai neišsiversite. Fotoaparatas atšyla maždaug per valandą ar dvi, tad geriausia būtų jį tokiam laikui ir palikti. Jei nekantraujate peržiūrėti nuotraukas, tiesiog išimkite atminties kortelę ir padarykite tą naudodami kortelių skaitytuvą, fotoaparato išties geriau nejungti.

O kaip nuo kondensato apsisaugoti? Gabenant fotoaparatą automobiliu geriausia būtų jame nustatyti maždaug 0 C° temperatūrą, o jei kelionė laukia ilga, kondensato išvengsite fotoaparatą įdėję į paprasčiausią plastikinį maišelį, taip nereikės šalti automobilyje. Svarbiausia, kad fotoaparatui nereikėtų kontaktuoti su atmosfera ir viduje susidarančios drėgmės bus išvengta.

Trumpai: drėgmė yra baisus priešas fotoaparatui. Venkite kondensato kaip tik galite – niekuomet nejunkite fotoaparato, jei matysite jog jis visas aprasojęs, nes greičiausiai drėgmė bus pasiekusi ir viduje esančias mikroschemas, kurios pradėjusios veikt gali paprasčiausiai sugesti.

Tiesa, jei turite aukštos klasės veidrodinį fotoaparatą, greičiausiai jo vidus bus apsaugotas nuo drėgmės. Praktiškai visi fotoaparatai pagal kainas išsidėstę nuo Canon EOS 7D, turi drėgmei atsparius korpusus, kuriems nebaisus ne tik kondensatas, bet ir lietus. Beje, pernelyg neapsidžiaukite – svarbu, kad ir objektyvas būtų atsparus drėgmei, tik tada bus galima ramia galva fotografuoti per lietų, antraip drėgmė fotoaparatą pasieks prasiskverbusi per objektyvą.

Smėlis

Ne ką mažiau baisu fotoaparatui yra ir įvairios mažos dalelės, galinčios prasiskverbti į korpuso vidų ar fokusavimo mechanizmus objektyve. Apsisaugoti nuo to galima dviem būdais – arba neiti ten, kur yra smėlio, arba būti ypač atsargiam. Geriausia yra laikyti fotoaparatą vandeniui atspariame dėkle, kad jokie aplinkos poveikiai nebūtų baisūs.

Na, o jei jau taip nutiko, kad vis tik į fotoaparatą pateko smėlio, geriau pačiam jo valyt nebandyt. Jei tik sukinėdami objektyvo žiedus išgirsite traškesį, iškart pasiruoškite pinigų objektyvo išvalymui. Namų sąlygomis išvalyti sudėtingus objektyvo ir fotoaparato mechanizmus yra labai sunku, tad geriau tą patikėti profesionalams.

Beje, visi drėgmei atsparūs fotoaparatai, taip pat yra atsparūs ir smėliui, tad jei turite Canon EOS 7D, dėl šių dalykų nederėtų jaudintis, tačiau nepamirškite kad ir objektyvas turi būti apsaugotas, kitaip kyla didelė tikimybė jį sugadinti.

Smūgiai

Saugokite savo fotoaparatą nuo smūgių, netgi aukštos klasės produktai, kaip Canon EOS 5D mkII, nėra tokie jau atsparūs kritimams. Kadangi fotoaparatas su objektyvu sveria išties nemažai, tai kritimo metu jį veikia nemaža jėga, kurios fotoaparato korpusas gali neatlaikyt. Pažįstu vieną fotografą, kuriam einant Kauno senamiesčiu 5D tiesiog atsikabino nuo diržo, ir maždaug iš juosmens aukščio nukrito ant grindinio. Rezultatas – nepataisomai sugadintas fotoaparatas, tad būkite atsargūs.

Tiesa, vis tik dažniausiai nuo smūgių kenčia objektyvas. Nepamirškite jo nenaudodami uždėti dangtelio, o jei turite blendą – ją naudokite nuolat vien dėl to, jog tai puiki apsauga nuo trinktelėjimo į sieną ar stalo kampą.

Dar kelios mintys

Jei kažko čia nepaminėjau, gamintojas tikrai paminėjo instrukcijoje, tad norėdami geriausiai žinoti visas savo fotoaparato silpnybes, ją ir paskaitykite. Čia aptariau bendras problemas kylančias su fotoaparatais dėl jų šeimininkų neapdairumo, kodėl dažniausiai jie yra sugadinami. Svarbiausia yra išsiugdyti tiesiog instinktą saugoti fotoaparatą, lyg savo kūno dalį, tuomet neturėtumėte jo netyčia sugadinti. Kalbant apie programinį sugadinimą, tai fotoaparatams tą padaryti nepaprastai sunku, tiesą sakant, dar neteko girdėti, kad kažkas būtų sugadinęs fotoaparato mikroprograminę įrangą (firmware), todėl apie tai nekalbu.

Taigi, atminkite, Jūsų fotoaparatu niekas be Jūsų nepasirūpins, saugokite jį ir problemų nekils. Tikiuosi šiame straipsnyje radote naudingos informacijos, jei ji išgelbės bent vieną fotoaparatą nuo sugadinimo – mano misija įvykdyta. Na, o jei jau taip nutiko, kad fotoaparatą kažkas sugadino, siūlome kreiptis į FotoFabriko meistrą. Beje, jei turite klausimų, būtinai juos išreikškite komentaruose ar elektroniniu paštu.

Straipsnio autorius Gytis Dovydaitis iš fotofabrikas.lt/fotostudija.Elektroninis paštas: gytis.dovydaitis@fotofabrikas.lt

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: fotofabrikas.lt
fotofabrikas.lt
Autoriai: Gytis Dovydaitis
(3)
(0)
(2)

Komentarai (12)