Lazerių karštis dar labiau paspartins standžiuosius diskus  (4)

Paprastai duomenys į magnetines laikmenas, tokias kaip kietieji diskai, įrašomi veikiant jas magnetiniu lauku, kuris trumpam pakeičia reikiamo paviršiaus segmento poliariškumą. Su kiekvienu poliariškumo pokyčiu į atminties ląstelę įrašoma po bitą informacijos. Tačiau mokslininkai teigia, jog šis būdas nėra efektyvus, ir jog našumą gerokai padidintų atminties ląstelių kaitinimas lazeriu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tarptautinė mokslininkų komanda, vadovaujama Jorko universiteto (D. Britanija) fizikų, surado būdą pakeisti poliariškumą, veikiant diską itin trumpais karščio impulsais. Anksčiau buvo galvojama, kad tai neįmanoma, praneša interneto portalas Sciencemag.org.

„Šis revoliucinis metodas leidžia įrašyti terabitus informacijos per sekundę, šimtus kartų greičiau, nei leidžia dabartinė standžiųjų diskų technologija. Kai nereikia generuoti magnetinio lauko, suvartojama ir mažiau energijos“, – antradienį išplatintame pranešime teigia Jorko universiteto fizikas Thomas Ostleris. Kalbant tiksliau, mokslininkai žada, jog toks įrašymo būdas diskų spartą padidins iki 1000 kartų.

Įkaitinti laikmenos paviršių naudojami 0,06 pikosekundės trukmės lazerio impulsai. Anksčiau tikėtasi, kad karštis gali padėti pakeisti poliariškumą, tačiau nemanyta, kad tai galima padaryti vien juo. 21 mokslininko iš 7 šalių komanda publikavo savo atradimus „Nature Communications“ žurnale antradienį.

Sausį kompanija IBM paviešino tyrimus apie savo magnetinės duomenų laikmenos technologiją, kuri leidžia įrašyti vieną bitą informacijos panaudojant 12 atomų, vietoje dabar naudojamų milijonų. IBM teigimu, tai leis sukurti technologiją itin mažoms magnetinėms laikmenoms. Suderinus šią technologiją su terminiu standžiųjų diskų manipuliavimu, ateityje galime išvysti daug didesnės duomenų talpos ir gerokai spartesnius įrenginius, nei šiandien.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)

Susijusios žymos: