Saulės elektra Indijoje pigesnė, nei dyzelinė  (5)

Nors saulės energija visada turėjo brangios energijos rūšies reputaciją, bet panašu, kad tai jau nebeilgam. Pavyzdžiui, Indijoje elektra iš Saulės jau tapo pigesnė, nei gaunama iš dyzelinių generatorių. O naujienos apie tai, kad Indijoje pagal projektą „Saulės Misija“ ketinama įrengti 20 000 megavatų vien iš saulės energijos gaunamos galios iki 2022 metų, gali paskatinti šią energijos rūšį naudoti ir kitas besivystančias valstybes.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dabartiniai rinkos analitikų pateikiami skaičiai Bloomberg New Energy Finance (BNEF) rodo, kad saulės skydelių kaina per 2011-uosius metus sumažėjo beveik perpus. Jie kainuoja vos ¼ savo 2008 metais buvusios kainos ir darosi prieinamu pasirinkimu daugeliui žmonių besivystančiose šalyse.

Pasak Tarptautinės energijos agentūros 2011 metų Pasaulio energijos apžvalgos ataskaitos ketvirtis Indijos gyventojų neturi galimybės naudotis elektra. Prisijungusiesiems prie valstybinių elektros tinklų vartotojams, ji tiekiama su dažnai pertrūkiais. Spręsdami šią problemą, daugelyje namų ūkių ir fabrikų pastatomi dyzeliniai generatoriai. Tačiau tai nepraeina be pasekmių - dyzelinio kuro deginimas ne tik išskiria visuotinį atšilimą skatinantį anglies dvideginį, tačiau ir dūmus, sukeliančius plaučių, širdies ligas ir vėžį.

Dabar generatorių naudojimas gali mažėti. Indijoje į tinklą tiekiamos Saulės energijos kaina nukrito iki vos 8,78 rupijų už kilovatvalandę, kai iš dyzelinių agregatų gaunama elektra kainuoja 17 rupijų. Šis kainos sumažėjimas turi nedaug bendro su prigimtinio saulės elementų neefektyvumo sumažinimu: pramoniniu būdu gaminami fotoelementai elektra paverčia tik nuo 15 iki 18 procentų į juos krintančios energijos. Bet jie dabar daug pigiau pagaminami, todėl mažas efektyvumas nebėra didelis plėtros stabdis.

Visa tai susiveda į masinės gamybos ekonomiją, sako Jenny Chase, BNEF Saulės elementų analizės vadovė. 2011 metais pasaulyje buvo pagaminta saulės elementų, iš viso galinčių sukurti 27 GW galią. Tuo tarpu 2009 metais ši galia buvo tik 7,7 GW. Chase sako, kad dabar Saulės energija yra pigesnė, nei gaunama iš dyzelinių generatorių „visur, kur saulėta, kaip kad Ispanijoje“. Tai reiškia, kad didelė dalis Lotynų Amerikos, Afrikos ir Azijos gali pradėti naudoti Saulės energiją. „Parduodame Azijai ir Vidurio Rytams“, - pasakoja Björn Emde, Suntech, didžiausios pasaulyje silicio fotoelementų gamintojos, atstovas Europoje. Per kitus kelerius metus jis tikisi prie šio sąrašo pridurti Pietų Afriką ir Nigeriją.

Iki šiol namų ūkius nuo Saulės skydelių įsigijimo atbaido jų pradinė kaina, pastebi Amitas Kumaras, Energijos ir išteklių instituto Niu Delyje energijos ir aplinkos vystymo direktorius. Saulės skydeliai vis dar brangesni, nei dyzeliniai generatoriai, bet Chase skaičiavimais, jiems pamažu pingant (ko tikrai nesiruošia daryti dyzelinis kuras), po septynerių metų tokie elementai apsimokės labiau nei dyzeliniai generatoriai. Prisiminus dar ir tai, jog saulės skydeliai veikia 25 metus, tai tampa labai naudinga investicija.

Kol kas Indijoje saulės elektra tebėra dvigubai brangesnė, nei gaunama, deginant anglį, bet ir tai gali greitai pasikeisti. Nors elementų kainos kritimas 2011 metais buvo išskirtinis, analitikai sutaria, kad jie ir toliau pigs. Suntech kompanijos analitikai spėja, kad iki 2015 metų iš saulės elementų gaunama elektra pusėje pietinių šalių bus tokia pat pigi, kaip ir dabar esanti įprastinė elektra valstybiniuose tinkluose. Kai tai nutiks, saulės skydelius galima tikėtis išvysti visur.

New Scientist 2012-02-04

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Vytautas Povilaitis
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)