„Ninite“: itin paprastas būdas įdiegti programinę įrangą  (19)

Turbūt ne vienas geriau kompiuterį pažįstantis ir operacinę sistemą mokantis įdiegti vartotojas gali pasakyti, jog bene ilgiausiai užtrunka įdiegti bazinę programinę įrangą: tai ir interneto naršyklė, antivirusinė programa, vaizdo ir garso grotuvai, pokalbių programos, įvairūs garso ir vaizdo kodekai, biuro programos, archyvatoriai ir t. t. Kaip pagreitinti šį nuobodų procesą?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nešnekėsime apie tuos atvejus, kai visad tvarkome savo kompiuterį ir turime galimybę pasidaryti viso sisteminio disko atsarginę kopiją. Čia aprašomas atvejis daugiau tiks tuomet, kai kompiuterį matome pirmą kartą (scenarijus „svetimas PC“) arba tiesiog nenorime ar negalime ilgai gaišti laiko, tačiau sistemą reikia paruošti darbui trūks plyš kuo greičiau.

Šiuo atveju, kai operacinė sistema ir būtinos tvarkyklės įdiegtos, yra interneto ryšys, puikiui pasitarnaus Patrick Swieskowski ir Sascha Kuzins sukurta programėlė „Ninite“ adresu http://ninite.com/. Pastarosios veikimo principas itin paprastas: apsilankome „Ninite“ interneto svetainėje, pasirenkame tas programas, kurios mums labiausiai patinka (pasirinkimas tikrai didelis).

Antrame paveikslėlyje pavaizduota tik maža dalis to, ką galime pasirinkti. O programų tikrai daug:

  • interneto naršyklės (Chrome, Firefox, Opera, Safari),
  • pokalbių programos (Skype, Google Talk, AIM, Trillian ir t. t.),
  • vaizdo, garso grotuvai, kodekai (VLC, Winamp, iTunes, Foobar2000, K-Lite Codecs ir t. t.),
  • nuotraukų peržiūros, redagavimo programos (Picasa, GIMP, Paint. NET, FastStone ir t. t.),
  • programos darbui su dokumentais (Office 2007 Trial, OpenOffice, LibreOffice, Adobe Acrobat Reader, Foxit Reader, CutePDF ir t. t.),
  • saugumo sprendimai (Avast, AVG, MS Security Essentials, Ad-ware, Spybot, Malwarebytes),
  • failų dalijimosi programos (uTorrent, eMule),
  • archyvatoriai (WinRAR, 7zip),
  • pagalbinės programos (CDBurnerXP, TeamViewer, Auslogics, TrueCrypt, ImbBurn ir t. t.),
  • programuotojams skirti įrankiai (Notepad++, PuTTY, JDK, Python, WinSCP, WinMerge ir t. t.).
Pabaigoje spaudžiame mygtuką „Get Installer“, kuris mus perkels į kitą puslapį, parodantį mūsų pasirinktas programas. Bus sugeneruotas failas, kurį mums pasiūlys išsaugoti savo kompiuteryje. Jei vis tik pasirinktų programų sąrašas netenkina, galima paspausti „Change Apps“ („Pakeisti programas“) arba tiesiog sugrįžti į pagrindinį puslapį, kuriame viską pakartosite iš naujo. Pagal jūsų pasirinkimą sugeneruotas ir parsiųstas failas turi visą reikalingą informaciją apie pasirinktas programas. Aktyvavus gautą failą, jis automatiškai pradės siųstis nurodytų programų naujausias versijas ir jas diegti į jūsų kompiuterį. Minimalistiniame „Ninite“ lange matysite visą diegimo eigą; kas įdiegta, kas diegiama, kokios programos laukia savo eilės. Šaunu tai, jog „Ninite“ nediegia jokių su programomis esančių dažniausiai reklaminių priedų („toolbars“ ir t. t.), automatiškai parenka programų versijas pagal jūsų operacinę sistemą (32 ar 64 bitų) bei sistemos kalbą (jei programa turi lokalizuotą versiją). Beje, palaikomos operacinės sistemos „Linux“ ir „Windows“ (šiai programų pasiūla yra didžiausia).

Viskas, ko jums reikia programos darbui, tai greitos interneto jungties ir šiek tiek kantrybės, kol viskas bus baigta. Aišku, yra niuansų, kurių nepavyks išvengti. Pirmiausia, įdiegtas programas vis tiek reikės konfigūruoti (jei tai reikalinga). Antra, „Ninite“ siūlomų programų pasiūla, nors ir didelė, tikrai nėra begalinė. Trečia, „Ninite“ autoriai pasilieka sau teisę keisti siūlomų programų sąrašą, tad po kurio laiko galite nerasti patinkančios programos (o gal ir atvirkščiai, būti nustebintas patinkančios atsiradimu).

• Oficialus Ninite interneto puslapis: nuoroda

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(5)
(0)
(3)

Komentarai (19)