Naujas skaitmeninis romanas – su galimybe pačiam pasirinkti pabaigą  (2)

Naujas skaitmeninis romanas sugriaus šimtmečius gyvavusią literatūrinę tradiciją, leisdamas skaitytojams pasirinkti tokią jo pabaigą, kokios jie nori. Šio kūrinio autorė skaitytojams yra numačiusi net 11 skirtingų pabaigų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Romanas „99 Reasons Why“ („99 priežastys kodėl“) – 99 skyrių drama apie įkyrias mintis ir manijas – siūlo skaitytojams 11 galimų istorijos pabaigos variantų, rašo dienraštis „The Independent“. Kokia bus romano pabaiga, priklausys nuo skaitytojų skonių ir nuotaikų bei atsakymų į klausimus apie spalvas, skaičius ir daiktus. Atsakymų kombinacija ir nulems pabaigą, kurią jie galės perskaityti.

Tokia idėja kilo britų rašytojai Caroline Smailes, kai ji išgirdo, kad kai kuriems skaitytojams norėjosi, jog istorijos ankstesnėse dvejose jos knygose turėtų mažiau niūrias atomazgas. Tad rašydama naujausią savo knygą ji nusprendė padaryti taip, kad visi skaitytojai liktų patenkinti. Jos paskutinio romano pabaigos varijuoja nuo „ilgai ir laimingai“ iki šiurpaus Quentino Tarantino rezultato. Tarp jų yra ir „Žvaigždžių karų“ versija.

„Skirtingi skaitytojai turės skirtingas reakcijas, interpretacijas ir jausmus pasakojamos istorijos atžvilgiu, priklausomai nuo to, kokią pabaigą jie pasirinks. Pats skaitytojas prisiima atsakomybę už pabaigą“, – dienraščiui „The Independent“ sakė C. Smailes.

Tiesa, skaitytojai, jei norės, galės sužinoti ir kitas pabaigas, iš naujo knygą perskaitę ir atsakę į klausimus skirtingai nei atsakė anksčiau. Nepatogumų ši knyga sukels tik tiems, kurie pirma mėgsta perskaityti romano pabaigą.

Knygos leidėjas Scottas Packas sako, kad pastarojo meto pažanga elektroninių knygų programinėje įrangoje padarė tokį interaktyvumą įmanomą. „Dabar yra daugiau technologinės laisvės, taigi mes norime tai išnaudoti“, – teigė leidėjas. Jo manymu, tokios interaktyvios knygos tiek vaikams, tiek suaugusiems turi milžinišką potencialą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)