Interneto piratų baudos neišgąsdino  (29)

Lietuvos antipiratinės veiklos asociacija (LANVA) itin rūpinasi, kad praėjusią savaitę DVD formatu pasirodęs filmas „Tadas Blinda. Pradžia“ būtų apsaugotas nuo interneto piratų. Piratinių tinklalapių atstovai tikina, kad filmo kūrėjų nuolat akcentuojama lietuvybė nė motais – vienintelis tikslas yra pinigai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

LANVA pirmininkas Vidas Simanavičius teigia, jog antipiratinė organizacija dieną ir naktį kartu su policijos pareigūnais stebi torrent ir tiesioginės filmų peržiūros tinklalapius, kad „Tadas Blinda. Pradžia“ nebūtų platinamas nelegaliai. „Žmonių, kurie pirmi įdėjo piratinius įrašus į internetą, adresai jau gauti, tokių yra apie 20–30. Pastebime, kad daugiausia filmo kopijos buvo dedamos mažesnėse torrent bylų dalijimosi svetainėse“, – komentavo pašnekovas.

Paklaustas, kodėl šį filmą LANVA nuo piratų saugo kur kas intensyviau negu kitus lietuviškų autorių kūrinius, V. Simanavičius atsakė, kad filmo kūrėjai gali kreiptis su prašymu filmą saugoti papildomai. Esą toks kreipimasis buvo gautas iš juostos „Tadas Binda. Pradžia“ kūrėjų. Į klausimą, ar už papildomą filmo apsaugą LANVA gavo pajamų, V. Simanavičius neatsakė – finansinių dalykų teigė nekomentuosiąs.

Sulaukia pašaipų

Už nelegalų autorinių kūrinių ar programų platinimą internete bauda svyruoja nuo 1 iki 2 tūkst. litų, tačiau teisių turėtojai už piratavimą gali prisiteisti ir iki 130 tūkst. litų. Pasak V. Simanavičiaus, baudą gali gauti filmą atsisiuntęs ir jį iškart ištrynęs vartotojas, nes siųsdamasis duomenis per torrent bylų dalijimosi svetaines jis tampa ir filmo skleidėju – toks yra torrent programos veikimo principas.

LANVA pirmininkas džiaugėsi, kad kova su piratavimu internete duoda naudos. Apie tai esą galima spręsti iš internautų komentarų – nelegaliai filmą platinantys vartotojai jau patys suvokia, kad elgiasi netinkamai, dažniau pasigirsta ir raginimų nepiratauti, o legaliai įsigyti filmą.

Technologijų ekspertas Džiugas Paršonis abejoja, kad kova su interneto piratais duoda apčiuopiamą naudą, o ir sustiprinta filmo „Tadas Blinda. Pradžia“ apsauga vargu ar atneš rezultatų. Pasak technologijų eksperto, kovos su interneto piratais nesėkmingumą puikiai iliustruoja pavyzdys, kai interneto vartotojai, žinodami, kad juos stebi antipiratinės organizacijos, tai įkelia, tai išima interneto bylas iš stebimų tinklalapių – taip esą šaipomasi iš juos stebinčių organizacijų ir norima parodyti, kad jų veikla interneto piratams nė motais.

Prieš keletą savaičių panašiai elgėsi ir svetainės linkomanija.net vartotojai – tai įdėdavo, tai vėl išimdavo lietuvišką filmą.

Rūpi tik pinigai?

Savaitraštis „Ekonomika.lt“ susisiekė su nepanorusiu vardo atskleisti vieno didžiausių Lietuvos piratinių tinklų atstovu. Jis atsisakė plačiau komentuoti situaciją, tačiau žurnalistams patarė atkreipti dėmesį, kad raginimai nepiratauti siekiant, jog būtų išlaikytas lietuviškas kinas, tėra tušti žodžiai – už jų slepiasi tik komerciniai kūrėjų interesai.

„Man keista, kad filmo kūrėjai visur kiša lietuvybę, sako, kad filmo nederėtų platinti nelegaliai, nes tai lietuviškas filmas, tačiau iš tikrųjų jiems galvoje yra tik pinigai, – piktinosi pašnekovas. – Apie patriotinių jausmų skatinimą galima būtų kalbėti, jei filmą jie dalytų dykai. Juk rodydami jį kine ir taip uždirbo gerokai daugiau negu išleido.“

Pasak filmo „Tadas Blinda. Pradžia“ prodiuserio Žilvino Naujoko, kuris yra ir filmą platinančios įmonės „Acme Film“ įkūrėjas, situacijos, kai filmai internetu platinami nemokamai ir Lietuvoje, ir užsienyje, yra išskirtiniai atvejai.

„Reikėtų atkreipti dėmesį, kad tie filmai dažniausiai yra trumpametražiai arba labai mažo biudžeto. Į juostą „Tadas Blinda. Pradžia“ buvo įdėti penkeri metai darbo, jis kainavo didžiulius pinigus, buvo nemažai rizikuojama, jei filmą kuriančių žmonių investicijos ir darbas neatsipirktų, todėl apie galimybę platinti jį nemokamai svarstyta nebuvo“, – kalbėjo Ž. Naujokas.

Supranta patys

Filmo „Tadas Blinda. Pradžia“ prodiuseris pridūrė, kad kūrėjai dar gerokai anksčiau kreipėsi į vieną Lietuvos torrent bylų dalijimosi svetainę su pasiūlymu leisti joje filmą platinti nemokamai, jei tik ši sutiktų iki sutartos datos nedėti jo piratinės versijos. Susitarti nepavyko – esą tinklalapis ilgą laiką į pasiūlymą visiškai nereagavo ir apie norą bendradarbiauti pranešė tik prieš keletą savaičių, o pakartotinis siūlymas nebus teikiamas.

Į klausimą, ar filmo kūrėjai ir platintojai papildomai LANVA'i mokėjo, kad ši atidžiau nei įprasta filmą saugotų nuo piratavimo, Ž. Naujokas atsakė neigiamai. Esą LANVA filmo apsaugai tiek dėmesio skiria dėl to, kad pati supranta jo svarbą. „LANVA žino, kad į filmą buvo įdėta daug darbo ir kad tai yra populiariausia lietuviška juosta per pastaruosius 20 metų“, – aiškino pašnekovas.

Platino nemokamai

Pastaraisiais metais vis dažniau pasigirsta pranešimų, kad vienas ar kitas kūrėjas leidžia platinti savo filmus ar muziką internetu nemokamai. LANVA vadovas, paklaustas, ar galima teigti, kad nemokamai platinami filmai ar albumai daugiausia yra mažo biudžeto, atsakė, kad taip yra ne visuomet: pavyzdžiui, geros kokybės filmai gali būti platinami nemokamai, kai jiems finansavimą teikia rėmėjai.

Nemokamu filmų platinimu internete užsiima ir bendrovė „Paramount Pictures“, pernai siaubo filmą „The Tunnel“ ji leido nemokamai platinti per torrent bylų dalijimosi tinklalapius.

Pasak LANVA vadovo, viena vertus, kūrėjų leidimas platinti filmus interneto erdvėje yra sveikintinas sprendimas, tačiau kartais abejonių kelia šiam reikalui pasirinktų tinklalapių reputacija. Kaip pavyzdį pašnekovas pateikė Almos Adamkienės labdaros ir paramos fondo remtą filmą „Knygnešys“. Esą nesuprantamas buvo sprendimas leisti filmą platinti interneto svetainėje, kuri nuolat užsiima piratavimu.

„Juokinga ir graudu, kad „Knygnešys“ buvo platinamas tinklalapyje linkomanija.net, – sakė V. Simanavičius. – Ši svetainė nuolat pažeidžia autorių teises. Aišku, norėta pasiekti kuo daugiau vartotojų, o jų linkomanija.net turi apie 170 tūkst., tačiau jeigu aš jus apvogčiau, su manimi verslo antrą kartą nekurtumėte, ar ne? Taip pat yra su torrent bylų dalijimosi svetaine – joje vagiama iš visų autorių, o paskui kas nors dar pasiūlo bendradarbiauti.“

Pozityviems tikslams

Vienas iš filmo „Knygnešys“ prodiuserių Tadas Bojarskas patvirtino, kad tinklalapis linkomanija.net filmui platinti buvo pasirinktas dėl galimybės jį pasiekti kuo didesniam skaičiui vartotojų – esą juosta yra šviečiamojo pobūdžio ir ja norėta su knygnešių veikla supažindinti kuo daugiau moksleivių ir studentų. T. Bojarsko teigimu, internete filmas „Knygnešys“ buvo žiūrėtas apie 100 tūkst. kartų.

„Mes pasirinktos torrent bylų dalijimosi svetainės neteisiame, tokie tinklalapiai suteikia galimybę keistis ir dalytis informacija, o ar jie naudojami piratiniais tikslais – žmonių sąžinės reikalas. Norėjome parodyti, kad tokias bylų dalijimosi svetaines galima pasitelkti siekiant pozityvių tikslų“, – komentavo T. Bojarskas.

Norintieji paremti filmo kūrėjus pinigų jiems galėjo paaukoti siųsdami žinutes trumpuoju numeriu, tačiau iš aukų surinkta nedaug – pašnekovo teigimu, kūrėjams buvo paaukota apie 700 litų.

Faktai: „Tadas Blinda. Pradžia“

Lietuvos kino teatruose filmą žiūrėjo daugiau negu 300 tūkst. žmonių.

Per pirmąją savaitę po premjeros filmas „Tadas Blinda. Pradžia“ uždirbo milijoną litų, iš viso – 3,73 mln. litų.

Filmą sukurti kainavo apie 3,45 mln. litų, jis buvo kuriamas penkerius metus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Ekonomika.lt
Ekonomika.lt
Autoriai: Paulius Grinkevičius
(0)
(0)
(0)

Komentarai (29)