Be ES pagalbos Ignalinos AE iki 2029 metų išardyti nepavyks  (0)

Jeigu Europos Sąjunga (ES) neskirtų Ignalinos atominės elektrinės (IAE) uždarymui žadėtų 1,3 mlrd. eurų, elektrinės uždarymo ir išardymo darbai jokiu būdu nebūtų baigti iki planuojamų 2029 m., o rūpesčių dėl jos uždarymo saugumo taip pat būtų daugiau, perspėja Premjeras Andrius Kubilius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Strategiją tokiu atveju reikėtų pakankamai stipriai peržiūrėti. Nebūtų galima jos užbaigti iki 2029 m. Tai prasitęstų pakankamai ženkliam laikui, ir tokiu atveju, be abejo, ir rūpesčių uždaromo objekto saugumu taip pat, matyt, būtų ir dar daugiau“, – taip ketvirtadienio rytą „Žinių radijui“ į klausimą, kas būtų daroma, jei ES nepadidintų finansavimo IAE uždarymui, atsakė A. Kubilius.

Ministras Pirmininkas pabrėžė, kad IAE uždarymas – bendras Lietuvos ir ES rūpestis, tai numatyta Lietuvos stojimo į ES sutartyje. Apie tai A. Kubilius teigė kalbėjęs su Europos Komisijos pirmininku Žoze Manueliu Barozu (Jose Manuel Barroso), kuris esą sakė nežinąs, iš kur šiuo metu rasti pinigų IAE uždarymui. A. Kubiliaus skaičiavimais, jos uždarymui ir išardymui reikia 1,3 mlrd. eurų.

A. Kubilius sakė, kad tikisi, jog bus rasti sprendimai ir IAE uždarymo našta, kurią jis apibūdino kaip „nepakeliamą“, nebus perkelta Lietuvai. Toliau, anot Premjero, dėl to bus vykdomos derybos su kitomis šalimis narėmis, kurių supratimo A. Kubilius teigė besitikįs.

Premjeras atkreipė dėmesį, kad Lietuvos netenkina ir kai kurios kitos pirminio 2014-2020 m. ES finansinės perspektyvos projekto sąlygos.

„Kartu su Baltijos valstybėmis esame kritiškai nusistatę dėl mums skiriamų būsimos struktūrinės paramos fondų, nes, pritaikius tokią labai keistą formulę, (…) visoms centrinės Europos valstybėms ta struktūrinė parama nuo 2014 m. gana ženkliai išauga, tuo tarpu trims Baltijos valstybėms ir Vengrijai ženkliai sumažėja“, – sakė Premjeras.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Ekonomika.lt
Ekonomika.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: