Kodėl naujas kompiuteris veikia lėtai?  (35)

Priežasčių, dėl kurių kompiuteris gali veikti lėtai yra daug. Tačiau daugelis jų tinka tik tiems įrenginiams, kurie buvo intensyviai naudojami bent porą metų. Tačiau kartais būna taip, kad ir naujas pirkinys jau po kelių savaičių privers nervingai barbenti pirštais į stalą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jei taip nutiko, pirmiausia pasižiūrėkite, kokia operacinės sistema (OS) sukasi naujajame jūsų kompiuteryje. Jeigu tai yra „Windows Vista“, tuomet daug kas paaiškėja. Ne veltui ji yra laikoma prasčiausia „Windows“ šeimos operacine sistema. Nepaisant to, „Gemius“ reitingavimo sistema ranking.lt rodė, kad vasario 20 – 26 dienomis „Vista“ buvo 3 populiariausia operacinė sistema. Ja vis dar kliaunasi daugiau nei 5 % Lietuvoje gyvenančių kompiuterių naudotojų.

Tiesa, dabar įsigyti kompiuterį su „Vista“ OS yra gana sudėtinga, bet įmanoma. Todėl, jei gavote įrenginį su šia operacine sistema, geriau ją pakeiskite. Tiek senoji XP, tiek „Windows 7“ veiks geriau. Na, o pasirinkimą darykite remdamiesi kompiuterio technine charakteristika ir operacinių sistemų keliamais reikalavimais.

Kita priežastis lemianti tai, kad įjungus kompiuterį galima ramiai gerti kavą ar skaityti žurnalą kol jis pasiruoš darbui, yra perdėtas taupumas. Kitaip tariant – buvote toks taupus, kad nusipirkote naują kompiuterį, kuris kainavo labai nedaug. O kaip žinia, daugelis kainų yra didelės arba mažos ne šiaip sau. Greičiausiai įsigijote prietaisą, kurį dar reikėtų tobulinti (jei tik įmanoma). Labiausiai situaciją pagerintų operatyviosios atminties (RAM) padidinimas ir centrinio procesoriaus pakeitimas (CPU). Tačiau tai pareikalaus nemažai laiko, pinigų ir žinių. Tad jei ketinate pirkti kompiuterį, nesirinkite pačio pigiausio varianto. Ne veltui sakoma, kad „šykštus moka dukart“.

Taip pat tikėtina, kad nauju kompiuteriu ir jo galimybėmis džiaugėtės labai intensyviai ir į jį prigrūdote daugybę informacijos, pavyzdžiui, aukštos raiškos – HD kokybės filmų. Arba įdiegėte visą krūvą programų, kurių daugelis yra nenaudojamos, bet įjungus kompiuterį veikia foniniame režime. Todėl patikrinkite, kiek kompiuterio standžiajame diske yra likusios laisvos vietos. Jei jos nedaug, pamąstykite, ką galite ištrinti arba perkelti į kitą įrenginį.

Nauji kompiuteriai dažniausiai parduodami be ilgalaikės antivirusinės apsaugos, todėl tikėtina, kad laiku nepasirūpinus juos gali užpulti virusai bei „Trojos arkliai“. Patartina patikrinti ar kompiuteris yra apsaugotas ir turi bent jau nemokamą antivirusinę programą. Jei laiku neapsižiūrėsite, gali būti, kad teks ne tik šalinti virusus, bet prireiks iš naujo diegti visą OS ir kitas programas, mat e. kenkėjų padarytos žalos antivirusinės programos nesutvarko.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Pinigų karta
Pinigų karta
(24)
(3)
(17)

Komentarai (35)