Izraelio televizijos spėjimas: sprendimas pulti Iraną jau priimtas  (43)

Cituodamas aukštą JAV pareigūną, Izraelio 2-asis televizijos kanalas pranešė, kad šalies valdžia jau priėmė sprendimą smogti branduoliniams Irano objektams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Visi JAV žvalgybos pareigūnai yra įsitikinę, kad Izraelio valdžia jau priėmė sprendimą smogti Iranui, nebent per ateinančias savaites ar mėnesius Irano branduolinė programa būtų smarkiai pakeista“, – pranešė 2-asis Izraelio kanalas. Šis pranešimas pasirodė likus vos kelioms valandoms iki pirmadienį įvykusio Izraelio premjero Benjamino Netanjahu kreipimosi į Amerikos ir Izraelio viešųjų reikalų komiteto (AIPAC) delegatus Vašingtone. AIPAC laikoma įtakingiausia Izraelio lobistų grupe Jungtinėse Valstijose. „Aukštas pareigūnas pokalbyje su 2-ojo kanalo „Žinių“ laida pabrėžė, kad Izraelis ir Jungtinės Valstijos nesutaria dėl to, kas bus „dieną po“, t. y. kokia bus smūgio Irano branduoliniams objektams kaina“, – sakoma 2-ojo kanalo pranešime. Amerikos pareigūnai įspėjo kolegas iš Izraelio, kad šis išpuolis regione sukeltų karą, sužlugdytų Izraelio akcijų rinką ir paskatintų ginklavimosi varžybas Artimuosiuose Rytuose. Atsakydami į Amerikos pareigūno pareiškimus 2-ajam kanalui, B. Netanjahu artimi šaltiniai sakė, kad JAV daro viską, kad „surištų Izraelio rankas“ ir „įbaugintų Izraelio visuomenę“.

„Laikas senka“

Kreipdamasis į AIPAC delegatus, B. Netanjahu pareiškė, kad laikas, per kurį galima užkirsti kelią Irano branduolinei programai, senka. Kalbėdamas konferencijoje Jungtinėse Valstijose, B. Netanjahu taip pat pabrėžė negalįs leisti, kad jo žmonės „gyventų sunaikinimo šešėlyje“, praneša BBC.

Izraelis baiminasi, kad Iranas siekia pasigaminti branduolinius ginklus. Pastaruoju metu padaugėjo spekuliacijų apie galimą Tel Avivo prevencinį smūgį Iranui.

JAV prezidentas Barackas Obama pažymėjo, kad diplomatijai laiko dar yra, tačiau taip pat sakė, kad visi variantai išlieka galimi. Teheranas tikina, kad jo branduolinės ambicijos yra taikios.

Pirmadienio vakarą kreipdamasis į maždaug 13 tūkst. AIPAC delegatų, B. Netanjahu akcentavo, kad Izraelis yra „pasiryžęs neleisti Iranui pasigaminti branduolinių ginklų“.

„Deja, Irano branduolinė programa ir toliau žingsniuoja pirmyn, – kalbėjo jis. – Izraelis laukė, kol diplomatija ims veikti, laukėme, kol sankcijos ims veikti. Nė vienas iš mūsų negali sau leisti laukti ilgiau. Kaip Izraelio premjeras niekada neleisiu savo žmonėms gyventi sunaikinimo šešėlyje“.

Jis pabrėžė, kad visos galimybės yra svarstomos, tačiau leidimas Iranui vystyti savo branduolinę programą stebint tarptautiniams stebėtojams – „nėra galimybė“.

„Žydų valstybė neleis tiems, kurie nori mus sunaikinti, įsigyti priemones šiam tikslui pasiekti. Branduoliniam Iranui turi būti užkirstas kelias“, – kreipdamasis į AIPAC delegatus kalbėjo B. Netanjahu.

Per pirmadienį įvykusį susitikimą Baltuosiuose rūmuose, B. Obama sakė, kad Izraelio ir JAV valstybių ryšys yra „nesulaužomas“. Jis taip pat pažymėjo, kad JAV tiki, jog „vis dar egzistuoja diplomatinio sprendimo galimybė“ Irano atžvilgiu, tačiau pridūrė, kad JAV svarstytų „visas galimybes“.

„Žinau, kad mes abu – premjeras ir aš – pirmenybę teikiame diplomatiniam šio klausimo sprendimui, – kalbėjo B. Obama. – Mes suvokiame bet kokių karinių veiksmų kainą.“

Atsakydamas į tai B. Netanjahu sakė: „Tikiu, kad būtent todėl, prezidente, suprantate, jog Izraelis privalo pasilikti teisę gintis“. Jis taip pat pridūrė, kad Izraelis turi išlikti „savo likimo šeimininkas“.

Manoma, kad šių lyderių tarpusavio santykiai yra gan šalti. Per 2011 metų B. Netanjahu vizitą Vašingtone korespondentai atkreipė dėmesį į šaltą abiejų lyderių kūno kalbą.

Savo kreipimesi į AIPAC sekmadienį B. Obama sakė, kad buvo pernely daug „palaidų kalbų“ apie karą su Iranu, teikusių naudą Teheranui – naudodamasis šiomis kalbomis jis kėlė naftos kainas. Branduolinė šalies programa yra finansuojama už naftą gaunamais pinigais.

B. Obama taip pat pažymėjo, kad Iranas yra izoliuotas ir kad yra galimybė, jog „diplomatija, palaikoma spaudimo, gali pavykti“.

„Irano lyderiai turėtų žinoti, kad neplanuoju sulaikymo politikos – planuoju neleisti Iranui įsigyti branduolinių ginklų, – sakė jis. – Ir kaip jau ne sykį sakiau per savo prezidentavimą, nedvejosiu naudoti jėgą, kai ji bus būtina Jungtinėms Valstijoms ir jos interesams apginti.“

Po ilgų metų tarptautinio spaudimo ir vis nepavykdavusių derybų bei pasiūlymų Teheranui tartis, pastaraisiais mėnesiais padaugėjo kalbų apie galimą prevencinį smūgį prieš Irano branduolinius objektus.

Jungtinės Valstijos siekė įgyvendinti kaip niekada iki šiol griežtas sankcijas prieš Iraną, tarp kurių – neseniai įvesti apribojimai šalies Centriniam bankui ir naftos eksportui į Vakarus.

Tačiau nepaisant šių žingsnių, vis daugėja spekuliacijų, kad 2012-aisiais Izraelis visgi smogs Iranui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (43)